Haziran ayaklanması olarak tarihe geçen “Gezi” davasında Bayındırda beraat kararı çıktı.

Geçtiğimiz sene Haziran ayında İstanbul “Gezi” parkında ağaçların kesilmesiyle başlayan protesto gösterileri Bayındırda yapılmış, bununla birlikte, Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, CHP Bayındır İlçe Başkanı Fuat Özbuldan, sivil toplum örgütleri ve sendika temsilcileri ile protesto gösterisine katılan toplam 92 sanık hakkında, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçundan açılan dava dün beraat ile sonuçlandı. Bayındır “Halkının” yargılandığı davanın dün dördüncü celsesi Bayındır Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesin de görüldü. Mahkemede beklenin aksine bir durum yaşanmayarak 92 sanık hakkında açılan dava sanıkların beraatıyla sonuçlandı.

Haklarında dava açılan sanıklar duruşmada son sözlerini alarak, açılan davadaki suçlamaları kabul etmeyerek beraat taleplerini tekrarladılar.

Davada yargılanan sanıkların avukatları, eylemin bir halk yürüyüşü olduğunu belirterek, yürüyüşte halka polislerinde eşlik ederek yürüyüşü altında tuttuğunu, yürüyüş sırasında taşkınlık, şiddet ya da adli ola yaşanmadığını belirterek suç unsuru olmadığını savundular.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasanın ilgili maddeleri ile garanti altına alınan hakların ceza konusu olamayacağını, temel hak ve hürriyetlerin kullanımı sonrasında suç oluşturan fiil bulunmadığını yineleyen avukatların taleplerini değerlendiren Asliye Ceza Mahkemesi son sözünü söyleyerek dava dosyasının kapanmasına karar verdi.

Sesli, “Anayasamıza aykırı bir fiil içerisine asla girmedik”

Davanın ardından açıklama yapan Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, eşi Nuray Sesli ile birlikte geldiği Bayındır Adliyesi önünde bir açıklama yaptı. Başkan Sesli “Aday adayı olduğum dönemde yaptığımız yürüyüşten ötürü yargılanıyorduk. Anayasal haklarımızı kullandık ve herhangi bir suç işlemediğimizi başında beri biliyorduk. Yargıya güveniyorduk ve yasalara karşı gelen kişiler değildik. Anayasamıza aykırı bir fiil içerisine asla girmedik. Çıkan karardan ötürü kendi adıma ve vatandaşlarımız adına çok sevindim” dedi.

Yürüyüşte siyasal bir amaçlarının olmadığının altını çizen CHP Bayındır İlçe Başkanı Fuat Özbuldan “Anayasal hakkımız olan bir tepki gösterdik. Biz ağaçların, doğanın katliamına karşı bir duyarlılık göstererek bir protesto düzenledik. Kesinlikle ortada siyasi bir amaç yoktu. Bu davada konu siyasallaştırılmasına rağmen, kendimizi iyi şekilde ifade ettik ve beraat kararı çıktı. Demokratik hakkımızı sonuna kadar ifade ettiğimizi düşünüyorum. Bu şekilde demokratik direnişlerimiz devam edecek. Yanımızda olan avukatlara ve halkımıza teşekkürlerimizi sunuyorum. Bizim amacımız anarşi değil. Bizim isyanımız barış içindi. Buna benzer tüm olaylarda yine aynı şekilde dik durup direneceğimizin bilinmesini isteriz. CHP olarak Atatürk ilke ve inkılaplarının bize verdiği ışık doğrultusunda devrimci ve demokrat mücadelemiz devam edecektir”

Davada yaşamını yitiren sanıkta yargılandı

93 sanıkla başlayan davada yürüyüş yapan vatandaşlar arasında bulunan ve dava seyrini sürdürürken yaşamını yitiren Fatma Sarı’nın eşi Memiş Sarı, “Üzüldüm, ama eşim adaleti cennette yakaladı.” 

Editör: Haber Merkezi