2007 yılından bugüne kadar yaptığı sözleşmeli alımlarla çiçek üreticisinin kalkınmasına büyük katkı sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayındır Çiçek Kooperatifi ile 2016 yılı için 1 milyon 720 bin TL'lik alım sözleşmesi imzaladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törende konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, kooperatiflere yaptıkları desteklerle İzmir tarımının Türkiye ortalamasının üzerinde geliştiğini söyledi.

Sözleşmeli çiçek alımlarıyla Bayındır ekonomisine ve üreticiye destek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılı içinde alımı yapılacak yeni mevsimlik çiçekler için de 1 milyon 720 bin TL'lik sözleşmeye imza attı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ev sahipliğini yaptığı törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Toprak, milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları katıldı.

Sözleşme bir numara

Bakan Binali Yıldırım yaptığı açılış konuşmasında, “Bayındır Osmanlı’nın has bahçesi olmuştur. Türkiye üretiminin üçte biri İzmir’den İzmir üretiminden üçte biri Bayındır’dan gerçekleşiyor. 260 proje ile tarım girişimciliğine yapılan hibe yardımlarından en fazla yararlanan İzmir olmuştur. Türkiye de tarımda bir numara olan İzmir’in katkılarıyla Türkiye’nin tarımsal ihracatı 20 Milyar dolara çıktı Hedefimiz 40 Milyar dolara çıkmak Binali Yıldırım İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarafından yapılacak tarım organize bölgesi içinde destek sözü verdi.

Bayındır çiçek kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, “Bugün kooperatifimiz Türkiye de bir ilke gerçekleştirdi. Çiçek alım sözleşmesi ve ardından çim üretim serasını açılışını gerçekleştirdik. Bizler Hollanda seviyesine gelebilecek durumdayız. Çünkü üretimde beceri ve bilgimiz oldukça önem taşımakta. Bizler yatırımcı bekliyoruz. Para her işi çözer” dedi

Sesli, “Çiçek Festivali’ne bekliyoruz”
Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli yapmış olduğu konuşmasında şunları söyledi. “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Yarımada’yla başlayan, Gediz-Bakırçay’la devam eden ve şimdi de Küçük Menderes’te yürüttüğü kalkınma faaliyetleriyle dünyaya örnek gösterilir hale geldiğini söyledi. Sesli, Büyükşehir Belediyesinin kooperatiflere verdiği destekleri hatırlatarak, “1961 Anayasası’nda yer alan ‘devlet kooperatifçiliğin gelişmesini destekler ifadesini’ Türkiye’ye bir kez daha hatırlatmıştır. Büyükşehir Belediyemizle birlikte Bayındır’ın daha yaşanabilir bir ilçe haline gelmesi için çalışıyoruz. 4-8 Mayıs tarihleri arasında Bayındır Çiçek Festivali’ne hepinizi bekliyorum” diye konuştu.

Hedef "Yerelde kalkınma"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada, 2004 yılından bugüne dek kente kırsalın ve tarımın kalkınması adına yaptıkları çalışmaları hatırlatarak "2004-2005 yıllarında yaptığımız stratejik planda ana hedef olarak yerelde kalkınmayı koyduk. Bunun ilk uygulamasına Bayındır Çiçekçilik Kooperatifi ile 2007 yılında başladık. Ardından Ödemiş Bademli Kooperatifi, Tire Süt Kooperatifi, Kiraz İğdeli Kooperatifi, Urla Bademler Çiçekçilik Kooperatifi ile devam ettik" diye konuştu.

Büyük yol aldık
Tarımın ve kırsalın, küresel ısınma olgusunun ön plana çıktığı bu süreçte çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"Suyumuzu, havamızı, toprağımızı korumak zorundayız. İzmir gibi, Türkiye gibi bitek ovaların olduğu bu coğrafyada tarımın değer kazanmaması, tarım ihracatının artmaması, dış ödemeler dengesinde az katkı vermesi kabul edilebilir bir şey değil.

Onun için aklı ve bilimi rehber alarak yola çıktık. Önce yol haritamızı belirledik, tarım daire başkanlığımızı kurduk. Bayındır Çiçek Kooperatifi'nin ürettiği çiçek kalitesi 12 yıl öncesine göre büyük mesafe kat etti. 2008 yılında sütler yollara dökülüyordu. Tire Süt Kooperatifi ile 'Okul Sütü' projesine başladık ve bugün İzmir, Türkiye'de en fazla süt üretilen il oldu. Türkiye'de son 10 yılda süt üretimi yüzde 100 artarken, İzmir'de yüzde 400 arttı. 2005 yılından bu yana arazi, bağ, bahçe, yayla yollarını asfaltlıyoruz . Bu süreçte 400 milyon liralık sadece arazi yolu asfaltlama çalışması yaptık."

Pazarlama ve kaliteyi geliştiriyoruz
Üreticinin önünde iki önemli problem bulunduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Biri pazarlama, diğeri kaliteyi artırmak. Dünyanın her tarafına pazarlayacağınız kalitede tarım ve hayvancılık ürünlerini üretmek için yoğun bir çalışma içindeyiz. Fransa, Belçika, Hollanda'da tarımsal üretimin yüzde 80-90 civarı kooperatifler tarafından yapılıyor. Üreticileri birleştirmek zorundayız. Mutlaka birlikte hareket etmek zorundayız. Pazarlama zincirleri ile konuşuyorum, zincir mağazalarla konuşuyorum. Eğer standart ve belli miktarda ürün verebilirsek pazarlama konusunu aşabiliyoruz. Hedefimiz İzmir'in ürettiği malın önce İzmir ve yakın çevresinde pazarlanması" diye konuştu.

Kooperatiflere birleşme çağrısı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'deki kooperatiflerin büyük bölümünün tabeladan ibaret olduğuna dikkat çekerek, her bölgede tek bir kooperatif çatısı altında örgütlenilmesi çağrısında bulundu. Başkan Kocaoğlu, konuşmasını "Bizim çiftçimiz gerçekten meşakkatli işi seviyor, üretimi seviyor, çok az kazançlarla bu işi sürdürebilmek için büyük mücadeleler veriyor. Çok küçük desteklerle bizim çiftçimiz, ayağa kalkmaya hazır. Bunu biz İzmir'de Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamalarıyla örnek olarak gördük. Bu modelin aynı okul sütünde olduğu gibi ülkeye yaygınlaştırılması ülkenin geleceği açısından çok büyük öne m arz etmektedir." sözleriyle noktaladı.

"İzmir tarımda 1 numara"
Hükümet olarak üreticiye verdikleri destekleri anlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise şunları kaydetti:

"Bayındır Osmanlı'nın has bahçesi olmuştur. Türkiye'nin de çiçek bahçesi olmaya devam ediyor. Türkiye üretiminin üçte biri İzmir'de İzmir üretimini üçte biri Bayındır'da yapılıyor.

Bayındır bu konuda bir marka. Diğer belediyelerimiz de yaptıkları alımlarla üretime destek olmaya çalışıyorlar. İzmir 260 projeyle tarım girişimcilere yapılan hibe yardımlardan en fazla yararlanan il İzmir olmuştur. Türkiye'de tarımda bir numara olan İzmir'in katkısıyla Türkiye'nin tarımsal ihracatı 20 milyar dolara çıktı. Hedefimiz 40 milyar dolara çıkarmak"

Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak 'tarım organize bölgesi' için de destek sözü verdi.

 

"Çiçek Festivali'ne bekliyoruz"

Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Yarımada'yla başlayan, Gediz-Bakırçay'la devam eden ve şimdi de Küçük Menderes'te yürüttüğü kalkınma faaliyetleriyle dünyaya örnek gösterilir hale geldiğini söyledi. Sesli, Büyükşehir Belediyesinin kooperatiflere verdiği destekleri hatırlatarak, "1961 Anayasası'nda yer alan 'devlet kooperatifçiliğin gelişmesini destekler ifadesini' Türkiye'ye bir kez daha hatırlatmıştır. Büyükşehir Belediyemizle birlikte Bayındır'ın daha yaşanabilir bir ilçe haline gelmesi için çalışıyoruz. 4-8 Mayıs tarihleri arasında Bayındır Çiçek Festivali'ne hepinizi bekliyorum" diye konuştu.

 

"İzmir Büyükşehir Belediyesi çok farklı"

Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Ersoy Sümerkan, 2000 yılında 17 kişiyle kurulan kooperatifin yıllar içinde emin adımlarla büyüyerek 430 ortağa ulaştığını belirterek, destekleri nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür etti. Bayındır'ın çiçekte bir marka olduğunu söyleyen Sümerkan, "Şu anda mevsimlik çiçekte Türkiye'de ikinciyiz, yer örtücü bitkilerde ise Türkiye birincisiyiz" dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştirdikleri sözleşmeli alımlarla Türkiye'de ilk kez uygulanan bir model oluşturduklarını dile getiren Ersoy Sümerkan, "Üretimi yapılan bitkiler için İzmir Büyükşehir Belediyesi mühendisleri ve peyzaj mimarlarıyla beraber çalışarak bir standart oluşturduk " diye konuştu.

Bundan sonraki süreçte Avrupa ülkelerine çiçek satmayı hedeflediklerini, bunu yapacak bilgi ve beceriye sahip olduklarını vurgulayan Ersoy Sümerkan, sadece hükümetin desteğine ihtiyaç duyduklarını belirterek şöyle devam etti:

"Biraz destek, bizi Hollanda seviyesine getirecektir. Birçok belediye en ucuz malı alacağım diye uğraşıyor ama İzmir böyle değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi geliyor, 'şu malı, şu kalitede üreteceksin, paranı da alacaksın' diyor. Eğer bu standart bütün Türkiye'de uygulanırsa Avrupa standartlarını yakalamış olacağız. Bayındır Çiçek Kooperatifi şu anda Türkiye'de emsalleri arasındaki en güçlü kooperatif durumundadır. O da Aziz Başkan sayesinde olmuştur. İstanbul'dan da, Ankara'dan da, Diyarbakır'dan da, diğer şehirlerden de bunu bekliyoruz. Üreticiye destek budur."

İmzalar atıldı

Konuşmaların ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Ersoy Sümerkan, Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılı çiçek alımlarını kapsayan sözleşmeyi birlikte imzaladı.

Bakan, Vali ve Başkan Kocaoğlu, imzaların atılmasının ardından günün anısına tören alanına yenidünya ağacı diktiler.

İmzalanan sözleşmeye göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılı için Bayındır ekonomisine 1 milyon 400 bin adet mevsimlik bitki karşılığında, 1 milyon 720 bin TL’lik katkı sağlayacak. Büyükşehir Belediyesi 2007 yılından bu yana Bayındır'dan 25 milyon TL değerinde çiçek alırken, alımı yapılan ürünlerin adedi 32 milyonu geçti.

Fide üretim tesisi açıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sözleşmenin imzalanmasının ardından Bayandır Çiçek Kooperatifi tarafından kurulan fide üretim tesisinin açılış kurdelesini kesti.

Editör: Haber Merkezi