YÜKSEL BALCI
25 yıl İstanbul’un göbeğinde mimarlık yapan ve çizdiği çok sayıda proje yanında, Sultanahmet’te butik otel tasarımı ve yenilenmesiyle uğraşarak, mesleğinde haklı bir yere oturmuştur. 49 yaşındaki bir çocuk annesi Defne Uçkun, hayallerindeki keçi çiftçiliğini gerçekleştirerek mutluluğun en güzelini yaşamaktadır.

 Kardeşi 44 yaşındaki Barış Tuncel ile beraber, 35 bin metrelik Birgi  İrim ağzı Dedeler mevkiinde bulunan arazilerine, İspanyol ve Türk mimarisi harmanlayan 200 metre karelik yığma Birginin geleneksel yöntemleri ile modem bir  konut  yapmış, daha sonra, saanen keçilerini üretmeye başlamıştır.  Eşi Türk Hava Yollarında pilotluk yapan emekli subay 54 yaşındaki Ziya Uçkununda desteğini yanına alan genç mimarın keyfine diyecek yok.


Dergide çıkan yazıdan etkilendi

Defne Uçkun, Bir gün bir dergide keçi sütü üzerine bir yazı okumuş. O yazı, Defne Uçkun’un kafasına takılmış. Kardeşi Turizmci Barış Tuncel’e ve eşine konuyu açmış, onları da bu konuda ikna etmiş. iki yıl boyunca bu konuyu araştırmışlar daha sonra dedelerinin bir zamanlar görev yaptığı Birgi’de incelemeler yapmışlar ve burada bu işi yapacaklarının karar vermişler.

Birgi’nin içine yerleşen iki kardeş ve eşi Ziya Uçkun, bu arada konu üzerinde çalışmalar yapmışlar. Birgililer Defne hanıma  “ Siz bir İstanbul hanımefendisisiniz paranızı ziyan etmeyin, keçi çobanlığı zor bir iştir, siz bunu yapamazsınız.” Demelerine rağmen, mimar Uçkun , eşi Ziya Uçkun ve kardeşi  bu konuda kararlarını vermişlerdi.  Ve işe elli keçi ile başladılar şu an da 140 keçi ve oğlakları var. 

 Defne Uçkun’un tek derdi, anayolla keçi çiftçiliği arasındaki 400 metrelik yolun yapılması.  Yolun yapılmasıyla ekonomiye daha büyük katkı sağlayacağını inanıyor.  Defne Uçkun, bunun yanında İrimağzı büyük bölümünde organik tarım yapılmasına rağmen, internet bulunmaması, bu yüzden teknolojinin imkânlarından yararlanmak için yetkililerden yardım beklediğini belirtiyor.

 Bu arada, Defne Uçkun veterinerlerin çoğunluğunun büyük baş hayvanlar ile ilgili bilgilerin bulunması, keçi konusunda veterinerlik yönünden sıkıntı çekildiğini belirtiyor.

Koyun ve keçi birliğinin, koyun keçi yetiştiricilerine seminerler vererek hayvan sahiplerinin bilinçlendirmesini ve koyun ve keçi üzerinde ihtisas yapmış veterinerlerle büyük ihtiyaç olduğunu sözlerine ekliyor. Hedefinin süt satımı değil, mandıra kurup kendi markası ile peynir üretmek olduğunu belirten Defne Uçkun, bu işe 50 keçi ile başlamış ancak şu anda 140 keçisi ve oğlağı bulunmaktadır. Genç kadının koyduğu hedef, 250 sağmal keçi. 

Defne Uçkun konuyla ilgili olarak ” 1988 İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünden mezun oldum. Ödemiş’te babamın doğduğu yerde kardeşim ve eşimle birlikte saanen keçi işi yapmaktayız. İki yıl önce Birgi’de İrim ağzı bölgesinde, 35 bin metrekarelik bir arazi içinde evimizi yaptık. Evimiz Birgi mimarisi İspanyol mimariye sinin harmanlanmış bir hali. Henüz bitmedi daha şu an %70 i tamamlanmıştır.  Biz damızlık çiftliğiyiz. Aynı zamanda süt üretiminde devam ediyoruz. Esas hedefimiz kendi markamızı oluşturup peynir üretimi yapmak, 55 keçiyle başladık bu işe, şu an 140 keçimiz var, tamamen profesyonel makinalarla sağım yapıyoruz. “                      

“Bu işteki ciddiyetimiz sebebiyle, civar köylerde ve bu civarda pilot çiftlik seçildik.  Şu anda, ilçe tarıma bağlı pilot çiftlik olarak işlem yapıyoruz. Hedefimizde 250 keçiye ulaşmak. Sütümüzü koyun ve keçi birliğine veriyoruz. ancak asıl hedefimiz  250 rakamını  yakaladıktan sonra, damızlık çiftliği haline gelmek ve kendi markamızın ham maddesini üretmek. Çünkü koymuş olduğumuz hedef bu. 5 yıldaki hedefimizdi ama biraz hızlandık, kendi markamızın ismi altında peynir üretimi yapmak istiyoruz. Bunu da kendi bulunduğumuz arazi içerisinde yapacağız. “

 “ Bu işe heyecanla başladık  ama ,bazı sıkıntılarda yaşadık. Öncelikle sütün fiyatı diğer yörelere göre çok düşük diye düşünüyorum. Burada 1.65 TL den veriyoruz.  25 kuruşta devlet desteği alıyoruz. Ziraat Bankası ile kredili çalışıyoruz. Bu verilen emeği düşündüğünüz zaman çok sıkıntılı bir durum. iç Anadolu bölgesinde 5 TL’den keçi sütü satıldığını biliyorum. Perakende satış fiyatı biz burada perakende satış fiyatı ile en fazla 2,5 --3 TL ye verebiliyoruz. Toptan verdiğimizde ise bu 1,65 lerde. Yeminde pahalı olduğu düşünüldüğünde, içten çıkılamaz bir hal alıyor”

 .   “ Bu da maliyeti artırıyor. Buradaki diğer bir sorun ise, veteriner sayısının azlığı ve olan arkadaşlarında keçiden ziyade, büyük baş hayvanlara yönelmeleri sıkıntıyı artırmaktadır.   Burası büyük baş hayvan bölgesi olduğu için küçükbaşla ilgili bu tür bir sıkıntımız var.  Bu konuyla ilgili olarak koyun ve keçi birliği bir seminer düzenleyerek keçi üreticileri bilgilendirilebilir.  Zaman zaman periyodik  olarak böyle şeyler yaparlarsa ,biz daha profesyonel üreticiler ve diğer köylü arkadaşlar  keçi üreten arkadaşlarım seve seve seminerlere katılırlar.”      “Ana yola 400 metrelik  bir kısımda buradaki sulama sistemi nedeniyle, zaman zaman yollarda çok büyük bozulmalar meydana geliyor, ve kendi bahçemize ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Bununla birlikte , arazimizde telefonda yok bu sorunlar bizim çiftliğimizi geliş gidişlerde ürünümüzü bahçeden çıkarmakta, diğer ürün alacak arkadaşlarımızın bizleri ulaşmasında bir takım zorluklar yaşanmaktadır, bu sorunların giderilmesinin  ülke ekonomisi açısından  büyük yararlar sağlayacağına inanıyorum”

Editör: Haber Merkezi