HABER: DİLEK AYVALI

Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı açıklamasında şu ifadeleri kullandı, “İzmir Valiliği Yatırım izleme ve koordinasyon Başkanlığının ihaleye çıkardığı Jeotermal Kaynak Arama ve Santral Açma ihaleleri, Ödemiş’in de içinde bulunduğu, İki proje de iki mahallede yaklaşık 25 Bin dekarlık alan ve İzmir’de 16 ilçede 35 projede yaklaşık 950 bin dekarlık alanı kapsayan Jeotermal ihaleleri 14 Kasım Perşembe günü saat 10.30’dan itibaren 5'er dakikalık aralıklarla saat 14.30’a kadarki zaman sürecinde gerçekleşti. İhalede 3 ilçedeki Kaynak Arama ihalelerine teklif geldi. İlçemizin de içinde bulunduğu 13 ilçe için teklif gelmedi.

İhalenin ilana çıkarıldığı ilk andan itibaren konunun takipçisi olan Ödemiş Kent Konseyi Yürütme Kurulunu temsilen açıklamalarını sürdüren Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, "Neredeyse tamamının tarım alanlarının ve koruma bölgelerinin oluşturduğu projeyi ilk duyduğumuz andan itibaren uzun ve zorlu bir çalışma başlattık. Sadece kendi ilçemizi havzamızı değil diğer bölgelerdeki erişebildiğimiz tüm İzmirli muhataplarımıza olayın önemini ve risklerini ısrarla anlatmaya çalıştık.

Jeotermale karşı olmadığımızı ancak ÇED kanununda belirtilen:

-Tarım Havzalarına

-Su Havzalarına

-Yerleşim Birimlerine

-Kültür Doğa ve Tarih Varlıkları Alanlarına

-Koruma Alanlarına

-Orman Alanlarına

Çevreye zarar verecek tesisler işletmeler ve faaliyetler yapılamaz hükmünün bu projelerle zarara uğrayacağını her kesime ısrarla ifade edip bu projelere bölgemizde ve ilimizde karşı çıkılması gerektiğini bu sebeple projenin iptal edilmesi gerektiğini söyledik.

TİRE’DE DE TOPLANTIYA KATILDIK

Bu amaca yönelik olarak kendi sayfalarımızdan Kent Konseyi sayfamızdan ve Çalışma gruplarımızdan duyurular ve bilgilendirmeler yaptık. Yine bu amaçla Ödemiş Belediyesinin düzenlediği bilgilendirme ve paylaşım toplantısına katılım sağlayıp destek verdik. Salı günü de ilçemizde Salı Pazarı Parkında duyarlı kurum ve temsilcileriyle vatandaşlarımızla toplantı yaptık. Konunun bölgemiz ve ilimiz için çok riskli olduğunu yararından çok çok daha fazla zarar getireceğini defalarca vurguladık. Bu amaca yönelik olarak Jeotermalle ilgili acı tecrübeler yaşayan Aydın ilinin Çevre örgütü AYÇEP'in başkanı Sayın Mehmet Vergili'yi ve o bölge vatandaşlarımızı toplantılara davet edip yaşadıklarını İlçemizle paylaşmalarını sağladık. Ayrıca Tire Belediyesinin düzenlediği Jeotermale Hayır toplantısına konuşmacı olarak katılım sağladık."

DÜNYANIN EN VERİMLİ VE DEĞERLİ TOPRAKLARINA SAHİBİZ

İzmir ve bölgemiz topraklarının dünyanın en değerli toprakları olduğunu ifade eden Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı" Ülkemizin ve dünyanın en değerli ve verimli topraklarında yaşıyoruz. Bölge olarak kendi nüfusumuzun yaklaşık 10 katına gıda ürettiğimiz bu cennet topraklarda bu tip faaliyetlerin geriye dönüşümü olmayan Sağlık, Çevre, Ekonomik ve Sosyal sorunlara sebep olacağını basın yoluyla da farklı kanallarda defalarca halkımızla paylaştık.

Jeotermal Santrallerin ülkemizdeki uygulamaları gereken özen gösterilmemesi sebebiyle maalesef birçok olumsuzluklara neden olduğunu o bölge insanlarımızı ziyaretlerle diyaloglarla şahit olduk.

ISITMA, SERA, KAPLICALARA KARŞI DEĞİLİZ

Esasen kendi yeraltı zenginliklerimizin değerlendirilmesine karşı olmamakla (Isıtma, Sera, Kaplıca ve Sağlık amaçlı düzgün denetlenen projelere karşı değiliz) beraber Jeotermal Santral projelerinin yer seçimlerinin çok yanlış olduğunu ve yine bu projelerin tamamının iptal edilmesi amacıyla İzmir genelinde onlarca bileşeni olan İzmir’de Jeotermal Karşıtı Platformun bileşeni olduk. İlk oluşum anından itibaren ve bu platformun 13 Kasım Çarşamba günü düzenlediği toplantı ve basın açıklamasına Kent Konseyimizin önderliğinde birçok vatandaşımızla katılım sağladık.

SONUÇ BİZİ TAMAMEN TATMİN ETMEDİ

“Bu toplantıda kendi bölgemizi korumak amacıyla düşüncelerimizi ifade eden pankart ve dövizlerle sesimizi duyurmaya çalıştık. Planlamadığımız halde 14 Kasım Perşembe günkü Fox TV sabah ana haber bülteninde Ödemiş’ten gelen köylülerimiz ve bileşenlerimizle beraber sesimizi ülkemize duyurmaya çalıştık. Bu anlamda başarılı da olduk ama sonucun bizleri tamamen tatmin ettiğini de söyleyemem. Bizler Platform olarak bu projelerinin tamamının iptal edilmesini istiyorduk ve bunun için gerek Ödemiş’teki toplantıda toplanan ve gerek İzmir’deki toplantı sırasında bizimle beraber olan vatandaşlarımızın itiraz dilekçelerini(Yaklaşık 90 adet) İzmir Valiliğimizin gerekli birimine teslim ettik. Sonuçta yukarıda anlattığımız gibi bir sonuç çıktı. Esas olarak bu bereketli topraklarda hiç yapılmamasını düşündüğümüz bu faaliyetlerin şimdilik taliplisi çıkmadı."

ÖNEMLİ BİR DÖNEMDEYİZ

Başkan Taşlı, "Önümüzdeki günlerde acilen bu konu ile ilgili olarak hem STK’larla hem de Platform olarak kararlar almamız gerekiyor ve bu anlamda Cuma akşamı platformumuzun toplantısı var. Bu toplantıdan çıkacak değerlendirme ve tavsiye kararlarına göre ortak hareket edeceğiz. Ayrıca belediyemizle bu konuyu değerlendirip bir yol haritası çıkarabiliriz. Bu anlamda ilçemiz ve bölgemiz için en doğru kararları alıp gerekli çalışmaları yapacağız. İhaleye katılımın olmamasını yoğun emeklerimiz sonucunda oluşturulan kamuoyuna bağlıyorum. Sonucu  sevindirici olarak değerlendirebiliriz ama bir zafer değil.Şimdilik kısa bir nefes aldık ama ihale yasasının maddeleri gereği bazı çekincelerimiz bulunmakta. Olumlu ve kalıcı bir sonuca varacağımıza inanıyorum. Kamuoyuna saygılarımla duyururuz."

Editör: Haber Merkezi