CHP İzmir milletvekili Mustafa Ali Balbay 23 Aralık Cuma gününden buyana başta internet, facebook, twitter olmak üzere tüm sosyal medya ağlarının yavaşlatılmasını Meclise taşıdı. Balbay gerçeklerin halktan saklanmasının suç olduğunu belirterek, yasağın nedenlerinin açıklanmasını istedi.Balbay Türkiye’nin çok yoğun bir hafta sonu geçirdiğini söyleyerek şu değerlendirmeyi yaptı: “AKP ve MHP’nin kapalı kapılar ardında anlaşarak meclis gündemine getirdiği 21 maddelik Anayasa değişikliği komisyonda görüşülürken, Cuma akşamı AKP’nin verdiği korsan önergeyle kesildi.  AKP muhalefetin söz hakkını elinden alan yeterlilik önergesi verdi. Gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi. Bunun en özgür bir şekilde konuşulacağı alan sosyal medyaydı. Ancak sosyal medyanın bütün kanalları kapalı denecek kadar yavaş işliyordu. Aynı saatlerde Fırat Kalkanı operasyonunun 123 ncü gününde iki askerimizin Suriye’de IŞİD tarafından yakıldığı iddialarına ilişkin video görüntüleri sosyal medyaya düştü. Hükümet her iki konuda da gerçeğin ne olduğunu halka anlatmak yerine, gerçeklerin konuşulmasını yasaklamayı yeğledi.”

Balbay Başbakan Yıldırım’dan şu sorularına yanıt istedi:

1.        Sosyal medya ağlarına erişimin engellenmesi Türkiye’nin iki ana gündemi olan Anayasa değişikliği ve IŞİD’in Suriye’deki iki askerimizin yakıldığı iddialarını içeren video görüntüleri midir?

2.        Toplumun haber alma hürriyetini engelleyici yasağın temel dayanağı nedir?

3.        Her fırsatta basın özgürlüğünün dünya standartlarında olduğunu ifade eden hükümet bu yasağı standardın hangi seviyesinde görmektedir?

Editör: Haber Merkezi