ÖZEL HABER: OĞUZ AKTÜRK
Balabanlı – Tire yolunun yol yapım çalışması nedeniyle tek şerite düşen yoldaki yoğun trafik nedeniyle oluşan toz bulutlarından sürücülerin görüş açılarının azaldığını karşıdan gelen araçların görülmesinin güçleştiğini söyleyen ve bunun kazalara sebep olabileceğinden endişe eden bölge halkı yolu trafiğe kapatarak eylem yaptı.
Toz bulutu kazaya sebebiyet veriyor
Karayolları ekiplerinin yolu yeterli şekilde sulamadığını, yol yapım çalışmasının bir türlü tamamlanmadığını söyleyerek eylem yapan Balabanlı halkı, yetkililerden bu duruma çözüm bulunmasını talep ediyor.
Yol kenarında evlerinin bulunduğunu ve yoldaki tozun evlerinin içlerine girdiğini belirten vatandaşlardan yarım bırakılan yol yapım çalışmalarından en çok kendisinin mağdur olduğunu belirten Eşref Kuşçu, “Bu yol çalışması bizleri mağdur ediyor. Evlerimizin içlerine kadar kum ve toz giriyor, havalar çok sıcak olduğundan camları açmak zorunda kalıyoruz, araçlar çok hızlı geçtiğinde büyük kum birikintileri oluşuyor. Belediye Başkanımızı, Karayollarını aradık, buranın ihalesi bir müteahhite verilmiş, o müteahhiti arıyoruz ancak kendisi bizlere yardımcı olmuyor” dedi.

Çocuklarım kum yiyor!
Tarım ile uğraştıklarını ifade eden Kuşçu; “Yoldan geçen araçlar, yolun kenarında bulunan tarlama büyük zarar veriyor. Evimin bahçesinde sabah kahvaltı etmek istiyorum ama yoldan hızlı geçen araçların kum ve toz birikintileri bizlere kadar ulaşıyor. Çocuklarım her gün öksürüyor. Ailem bu kum ve tozdan dolayı hasta olacak diye çok korkuyorum” dedi.
Hayvanlarım hasta oldu
Tozlardan hayvanlarının da hasta olduğunu belirten Eşref Kuşçu, “Bu yol sadece bizleri değil ürünlerimi ve hayvanlarımı da mahvetti. Hayvanlarım aynı insanlar gibi öksürmeye başladı, süt verimleri düştü, tozdan dolayı saman ve silaj yiyemiyorlar. Soluma ve öksürme var hayvanlarımda günde iki kere veteriner geliyor. Benim bu zararımı kimler karşılayacak bu hayvanlarım telef olursa ben mahvolurum. Yetkililer lütfen sesimizi duysun” dedi.
Bu salatalık işe yaramaz
Yol kenarında salatalık tarlası bulunan Eşref Kuşçu, zararının büyük olduğunu şu sözlerle belirtti: “ Biz bu tohumun paketini 450 TL’ ye alıyoruz, bunları iki çocuğum ve eşimle çok zor yetiştirdik. Bu saatten sonra bu salatalık işe yaramaz. Benim zararımı kim karşılayacak? Toz kum girince kırmızı örümcek yaptı, yetkililere sesleniyorum tez zamanda bunları halletsinler!”
Bunları insan yiyecek hayvan değil
Yol kenarında seraları bulunan vatandaşlardan Levent Deveci, ürettikleri ürünlerden bu yıl verim alamayacaklarını belirterek, “24 saat buradan toz kalkıyor, ne olacak bizim bu halimiz? Mahsullerimiz tamamen mahvoldu. Yetkililere sesleniyorum, gelip bir çare bulsunlar bu yola. Yeterince sulanmıyor, bu yol için bir çözüm istiyoruz” dedi.

Ben de köylüyüm, köylü kardeşlerime destek veriyorum
Balabanlı halkının yolu trafiğe kapatması üzerine, yoldan geçmekte olan tır sürücüsü, “Ben de bir köylüyüm, bu kardeşlerim burada mağdur olmuş en kısa zamanda yetkilileri göreve davet ediyorum. Bende yaptıkları bu eylemi destekliyorum” diyerek kontak kapatıp eyleme destek verdi.

“Evimdeki tozdan yemek yiyemiyorum”
Yol çalışmaları nedeniyle mağdur olan vatandaşlardan 70 yaşındaki Dudu Deveci, “Biz burada kumun içindeyiz. Mutfağım kum içinde. Evim toz içinde bu yüzden yemek yiyemiyorum. Bizim yediğimiz içtiğimiz kum” dedi.

Ürünlerimiz mahvoldu
Balabanlı – Tire yolu üzerinde tarlası bulunan bir diğer çiftçi Metin Öncel, “Bu domatesleri insan yiyecek, şu kuma toza toprağa bakın, yoldan geçen arabalar buraya kum, toz yağdırıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi