HABER: NAZİF HARUPÇU


Küçük Menderes havzasında, bal üretimi ile önemli bir merkez olan Ödemiş’te yıllık 300 tona ulaşan üretimin yanı sıra, ucuz balların piyasada rağbet görmesi üreticileri zor durumda bırakıyor.


Bal diye vatandaşlara glikoz ya da şeker yedirilmesi ve fiyatlarının da çok ucuz olması nedeniyle üretim maliyeti yönünden sıkıntıya düştüklerini ifade eden bal üreticilerinden Yılmaz Altınay, “Şu an şeker verilmemiş arı kovanlarında üretilen ballarımızın fiyatları 40-50 lira olması gerekirken, Maalesef piyasada şekerli veya glikozlu balların ucuz fiyata satılması nedeniyle biz üreticiler mağdur durumdayız.


Arılar senenin 12 ayında sadece 1 ay bal yapıyorlar. Geri kalan 11 ay arı kendisine çalışıyor. Bu 1 aylık zaman diliminde de emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bazı arkadaşlarımız şeker balı satıyorlar. Biz doğal yetiştiriyoruz, Kara kovan balı. Elimde görmüş olduğunuz petek arının kendi yaptığı petektir. Birliğe kaydımız var. Üyeliğimiz var. Bizim hakkımız aranmıyor. Yeri geliyor kovanlarımız çalınıyor, yeri geliyor, arılarımız ölüyor. Kovanlarımızı koyduğumuz yerde hiçbir güvenliğimiz yok. Bu konuda yetkililerden de destek bekliyoruz.


Doğal bal yetiştirdiğimiz halde, hakkınca satamıyoruz. Yılda bir kez aldığımız doğal balı değerinde satmak istiyoruz. Doğal ortamda katkı vermeden üretilen balın değeri en az 40 lira olmalı.


Adam diyor, Televizyonda 10 liraya bal satıyorlar, neden 40-50 lira para verip 1 kilo bal alayım diyor. Vatandaşın aldığı da sadece şekerden mamul bal. Vatandaş bunu bilmiyor. Hileli gıda çok. Herkes bunu anlamıyor. Bunun yanında ballarımızı tahlil yaptırmak istediğimizde de tahlil ücretleri bize çok yüksek geliyor. Bu konuda Birliklerin ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin çalışma yapması lâzım” dedi.


Hakiki bal nasıl anlaşılır


Balın hakiki olup olmadığını anlamak için içine kurşun kalem batırmaktan, akıtmaya kadar pek çok yöntem kullanıldığını, ancak bunların hiçbirinin gerçek balı ayırt etmede yeterli olmayacağını belirten yetkililer, Bir balın hakiki mi sahte mi olup olmadığının balı bir süre dolapta bekleterek anlaşılabileceğini söylediler.
Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterdiğini anlatan
yetkililer,Aslında bal buzdolabına konulmaz, güneş almayan bir yerde oda sıcaklığında saklanması gerekir. Balın gerçek olup olmadığını anlamak için buzdolabına konulabilir. Buzdolabına konulan balda renk değişimi olabilir” diye ifade ettiler.

Editör: Haber Merkezi