HABER: AYŞE AKYÜZ


Bahar ayının kendisini göstermesiyle birlikte, baharın müjdecisi bahar çiçekleri, sebzeler ve meyvelerde manav tezgâhlarındaki yerlerini bir bir almaya başladılar. En erken sezonu açan meyve olarak satışa sunulan Çağla bademin kilosu 80 TL satışa çıkarıldı. Yılda sadece 15 -20 günlük bir süreçte tüketilebilen Çağla Badem’in önümüzdeki günlerde fiyatının düşmesi bekleniyor.

20 yıldan beri çağla badem satışı yaptığını belirten Tuncer Kaygısız fiyatların ilk kez bu kadar yükseldiği belirten Tuncer Kaygısız “ Çağla Badem’i Perşembe gününden itibaren satışa sunduk. Çağla bademlerimizi Muğla Datça’dan Ödemiş’e getirdik. Ben 20 yıldan Ödemiş’te Çağla Badem satıyorum. Fiyatın 15-20 sonra düşeceğini tahmin ediyoruz. Baharın ilk meyvesi ve turfanda olduğu için fiyatı yüksek.”

Çağla badem içerdiği zengin mineral ve vitaminler nedeniyle beslenme düzeninde yer alması gereken bir yemiştir. Ancak fazla miktarda da tüketilmemesi gerekir. Badem, yağ oranı açısından oldukça zengin ve 100 gramında 600 kalori bulunan bir yemiştir. Badem protein, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, çinko ve E vitamini gibi pek çok vitamin ve mineral barındırır. Bu özellikleri sayesinde antioksidan özelliği vardır ve E vitamini ile cildi güzelleştirir. Ayrıca anti kanser besinler arasında yer alır ve kolesterolü düşürür. Bademi yemenin en iyi şekli ise çağla badem şeklidir. Taze ve henüz kabuklu haldeki bu badem çeşidi kavrulmuşlara oranla daha yararlıdır. Badem hemen çürüyebileceği için buzlukta veya karanlık ortamlarda saklanmalıdır.

Editör: Haber Merkezi