HABER: AYŞE AKYÜZ


Ödemiş Kaymakamlığı ve Toplum sağlığı merkezi tarafından Ödemiş Kaymakamlığı toplantı salonunda Organ bağışı ile ilgili olarak bir toplantı düzenlendi. Toplantıya başta Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Jandarma Komutanı Muharrem Aydın, Ödemiş Emniyet Müdürü Okan Kestek, Ödemiş Müftüsü Mustafa Bilgiç, Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü İbrahim Teliel, ve daire müdürleri katıldılar. Kaymakamlıkta görevli yeliz Özkaya ilk bağışçı oldu. Ödemiş kaymakamı Celil Ateşoğlu kısa bir konuşma yaptı.

Ateşoğlu amacımız farkındalık yaratmaktır”

Organ bağışı konusunda vatandaşları daha duyarlı olamaya çağıran Kaymakam Celil Ateşoğlu ; “ Ödemiş İlçe Sağlık Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen organ bağışı çalışmasına bizde Ödemiş Kaymakamlığı olarak destek verdik. Bu kampanya müftülüğümüzün gayretiyle çeşitli kurumlarda başlamıştı. Bu toplantıyı bir farkındalık yaratmak adına destekledik. Türkiye’de çok önemli olduğunu inandığımız kampanyaya destek amaçlı bu toplantıya katıldık.  Bu kampanyaya desteği kendi kurumum içerisindeki personelimle birlikte destekleyeceğiz. Bu kampanyalara en büyük destek organ bağışında bizzat bulunmaktır. İlçe Kaymakamı olarak organ bağışı konusunda biraz daha duyarlı davranılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda tüm vatandaşlarımıza ulaşılarak katılımlarının sağlanmasını istiyorum.

 “Bu çalışma bir iyilik yaratma çalışmasıdır”

Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezinde Görevli Doktor Sevgül Barış “Bu projeye başlamamızdaki amaç bunun bir toplumsal duyarlılık oluşturulması anlamında atılan bir adımdır. Bu konuda bizden desteklerini esirgemeyen Ödemiş kaymakamımız Celil Ateşoğlu ve organ bağışında büyük farkındalıklar oluşturulmasında büyük katkı sağlayan İlçe Müftümüz Mustafa Bilgiç’e çok teşekkür ediyoruz. Bunu hep birlikte işleyebileceğimizi unutmamalıyız. Bu çalışma bir iyilik yaratma çalışmasıdır. Birbirimize omuz vererek daha güçlü olabileceğimizi düşünüyorum. Organ bağışında ilçe müftülüğümüzün ve basınımızın katkıları büyüktür. Bu görüntüler konuya ilişkin tedirginliğin ortadan kalkmasında büyük etkendir.”

“Organ bağışı yaşam sonu erdikten sonra organların değerlendirmesidir”

Sevgül ilk önce konuklara organ bağışının ne olduğu ile ilgili olarak bilgi verdi. Barış“ Organ bağışı bir kişinin tıbben yaşamının sonu erdikten sonra doku ve organlarının bir kısmının veya tamamının başka hastaların tedavisi için kullanılması, kendi iradesi ile izin vermesi ve bunun değerlendirilmesidir.”

 Organ nakli konusunda katılımcıları bilgilendirmeye devam eden Sevgül “Tedavisi tıbben mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, hayatta olan ya da beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan sağlıklı organın nakledilmesidir.”

Ülkemizde nakli yapılan organ ve dokular konusunda bilgi veren Sevgül Barış “Ülkemizde nakli yapılan organlar  böbrek, kalp, karaciğer, akciğer, pankreas, deri ,incebağırsak  dokular ise kemik, kemik iliği, kornea, kalp kapağıdır.”

“Her ölümden sonra organ bağışı yapılamaz”

Her ölümden sonra organ nakli yapılıp yapılmayacağı hakkında bilgi veren Sevgül  Barış “ Kişi hayatta iken organ bağışında bulunmuş olsa dahi her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Evde ya da yolda vefat eden kişinin bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları bağışlanamaz. Yalnızca hastanenin yoğun bakım ortamında tıbben ölüm kararı verilmeden organ nakli asla yapılamaz.”

Beyin ölümü hakkında şunları belirten Sevgül Barış  “Beyin ölümü, beyin işlevlerinin geri dönüşümsüz olarak sonlanmasıdır. Beyin ölümü tıbben ve hukuken ölüm halidir.” Daha sonra beyin ölümü ve bitkisel hayat arasındaki farka değinen Barış “Beyin ölümü ile bitkisel hayat kavramları birbirinden farklıdır. En önemli fark, bitkisel hayattaki hastaların solunumu devam eder. Bitkisel hayat tanısı alan hastalar tıbbi destek ile yaşamına yıllarca devam edebilir ve bazı durumlarda iyileşerek normale dönebilirler. Beyin ölümünden ise hastaya ne kadar tıbbi destek sağlanırsa sağlansın geri dönüş mümkün değildir.”

Editör: Haber Merkezi