Ödemiş Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Bademli ’de Fidan Ayran, Yoğurt Ağaç,Zyetinyağ alım sözleşmesi imzalandı. Düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Çevre ilçe belediye başkanları, kooperatif başkanları, üreticiler katıldılar.

Kocaoğlu , İzmir tarımının son 14 yılda Türkiye ortalamasının 2,5 katından fazla büyüdüğünü belirterek, çalışmanın vatan görevi olduğunu belirten Kocaoğlu büyükşehir belediyesi olarak birçok önemli projeye hayata geçirdiklerini söyledi.

Kiraz, Bayındır, Ödemiş ve Tire'de başarılı kooperatiflerle çalışmalar yaptıklarını belirten Kocaoğlu ; "Kanun koyucu, üreticinin desteklenmesi için bütün kamu kurumlarına ve belediyelere, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kooperatiflerden ihalesiz mal alabilme yetkisi veriyor. Bugün dünyanın en gelişmiş ülkeleri tarımda, kırsalda kooperatifçilikten başka bir yöntem kullanmıyor. Hollanda'da tarımsal üretimin yüzde 80'i kooperatifler eliyle gerçekleştiriliyor. Biz ise daha bu işin başlangıcındayız. Bu yapının kirlenmemesi gerekiyor. Kooperatif enflasyonu kooperatiflerin zayıflamasına, yapması gerekeni yapamaz duruma gelmesine neden oluyor. Onun için güçlü kooperatif, güçlü birlik ve düzgün çalışmayla biz bu işin üstesinden geliriz. Yaptığımız girişimler sonucu, marketler hangi ürün olursa olsun istedikleri standartta paketlendiği takdirde piyasa fiyatından alacaklarını taahhüt ediyorlar. Yani malımız tarlada kalmayacak, çürümeyecek. Bunun için acilen paketleme ünitelerini kurmamız gerekiyor.  Bu kapıdan hep beraber geçmek zorundayız" dedi.
2000-2014 yılları arasında Türkiye tarımının reel olarak yüzde 2.1 büyüdüğünü dikkat çeken Kocaoğlu, İzmir tarımının da  yüzde 5.5 büyüdüğüne dikkat çekti.
Ele güne muhtaç olmayalım
15 Temmuz sürecinde  ülkede yaşanan sıkıntılara değinen  Kocaoğlu "Bu işin panzehiri, birlik beraberliği sağlayacak olan 79 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Ben bu ülkenin çocuğu olarak, beni yetiştiren ailemden, devletime milletime kadar gücümün yettiği, aklımın erdiğince çalışmaya, vatanıma milletime layık olmaya çalışıyorum. Oy kullanmak, askerlik yapmak, vergi vermek gibi çalışmak da vatan görevimizdir. Hep birlikte çalışalım, üretelim, ele güne muhtaç olmayalım" sözleriyle noktaladı.
Ödemiş Belediye Başkan Mahmut Badem de törende yaptığı konuşmada, "Bugün İzmir Büyükşehir Belediyemizin yerelde kalkınma modelini üreticiye yansıtarak ürünlerinin kooperatifler eliyle alınmasını sağlayan sözleşmelerden birini imzalıyoruz. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Dünyaya açılacağız
Bademli Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Selçuk Bilgi ise 2008'den bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden aldıkları destekle büyük bir gelişme gösterdiklerini belirterek, artık hedeflerini dünya pazarlarına açılma şeklinde belirlediklerini söyledi. Köylüyü kalkındırmanın yolunun kooperatifçilikten geçtiğini vurgulayan Selçuk Bilgi, "Güçlerimizi birleştirerek büyük projeler peşinde olmamız daha doğru olur. Kooperatifimize verdiğiniz güç ve destekle örnek dünya kooperatiflerinden biri olmaya söz veriyoruz." diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanındaki park ve bahçelerin bitki ve fidan ihtiyaçlarını yine “sözleşmeli üretim” modeli ile ilimizdeki üretici kooperatiflerinden temin etmesi sonucu, 2007 yılından bu güne kadar, toplam 55 milyon 500 bin TL bedelle 50 milyon âdetin üzerinde bitki alımı yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında Fidan Ayran, Yoğurt Ağaç, Zeytinyağı 3.746.123,21 Tl alım yapılırken,2017 yılında 3.557.123,21 TL alım planlaması yapıldı. Bitki ağaç 15.814,675 TL alım sözleşmesi imzalandı.




Editör: Haber Merkezi