HABER: Yüksel Balcı

Ödemiş’in Bademli Mahallesi’nde 46 yıldır yapılan Kiraz Festivali’ne bir yenisi daha katılarak, 47.Kiraz Festivali ve 14. Fidancılık Festivali yapıldı. 47 yıldır devam eden Bademli Kiraz Festivali’nde her sene Kiraz kraliçesi ve nedimeleri seçilirken, bu yıl nedeni belli olmayan bir sebepten dolayı Kiraz kraliçesi seçilmedi. Festivalde, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem adına, Belediye Başkan Vekili ve Bademli eski Belediye Başkanı Selahattin Kundak yaptı.

Kundak,  “Kiraz mahsulümüz özellikle yaylalarımız ve aşağı bölgelerdeki bağlarda özenle üretilmekte olup, yurtiçi ve yurt dışına ihracat yapılmaktadır.1968 yılında Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulmuş, bu kooperatifimiz faaliyetlere devam ederken ,yıllar itibari ile üretici ve üretim artışları kooperatifçiliğin daha da yaygınlaşması için 2011 yılında Yeşil Bademli Kooperatifi kuruldu.Bademli Türkiye’nin aynı zamanda % 50’lik bir rekolteyle fidancılıkta ismini duyurmuştur. Bunun yanında, yaylalarımız da ceviz kestane gibi ürünlerimiz yetişmektedir” dedi.

Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu Kundak’ın arkasından söz alarak festivale ilgili duygularını dile getirdi. Ateşoğlu, “Ödemiş’e tayinim çıkmadan önce, Karamürsel de görev yaparken Bademli ’nin adını sık sık duyuyordum. Bademli fidanlarıyla ve kirazıyla Türkiye’ye nam salmış bir kasabadır. Ödemiş’e geldiğimde 1969’da yılında kurulan kooperatifi gezerken gururlandım.1932 yılından beri belediye olarak çalışmalarını yürüten Bademli çıkarılan büyükşehir yasasıyla mahalle oldu. Ülkenin her yerinde Bademli de bir eser bulmak mümkün. Ben öncelikle burada üreticilerimize teşekkür ederim” dedi.

Kiraz ve fidan yetiştiricilerine ödül

Daha sonra Kiraz ve Fidan yetiştiriciliğinde dereceye girenlere ödülleri verildi. Kiraz üretiminde birinci Metin Gülen’e, ikinci Sercan Harlak’a üçüncü Mesut Kırbaş çeyrek altına ödüllendirildi. Fidan üreticiliğinde birinci olan Fikret Saydam ikinci olan, Mestan Ceylan, üçüncü olan Nurullah Uluer’de yine birer çeyrek altınla ödüllendirildi. Daha sonra, Ödemiş Halk Eğitim Merkezi Mehteran takımı ile halk oyunları ekibi gösterilerini sundular. Ekipleri gösterilerinin ardından Ankaralı sanatçı Ayşe sevilen şarkılarıyla festivale coşku kattı. 

Editör: Haber Merkezi