Ödemiş’in AK Partili Belediye Başkanı Mahmut Badem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na çağrıda bulundu. Tire Belediyesi’ne verilen katkının kendilerine de verilmesini isteyen Badem, “Aziz başkan mali sorun yaşayan Tire’ye para yardımında bulunacak. Aynısını bize de yapsın. İlçede bulunan İZSU’nun da ihtiyacı olan bir araziyi Büyükşehir’e satalım. Gelecek para ile mali krizi çözelim” dedi.

Yerel seçimlerin ardından tüzel kişiliği sona eren İzmir İl Özel İdaresi’nin malları nedeniyle yaşanan tartışmalı süreç devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, valiliğin aldığı kararı yargıya taşırken aynı yasa kapsamında köyler ve beldeler kapatılarak ilçelere bağlanmıştı. Borçları, alacakları ve gayrimenkulleri ile birlikte ilçe belediyelerine geçen köy ve beldeler mali krizin yaşanmasına neden oldu. Birçok belediye, yeni bağlanan yerlerdeki taşınmazları satma kararı aldı.

CHP’li Tire Belediyesi’nde başlayan satış furyası sonrası çıkan tartışmalara AK Partili Ödemiş Belediyesi’ndeki meclis oluru ve satış kararı da eklenince mesele içinden çıkılamaz hale geldi. Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine iki belediye köylülerin kullandığı arazileri ve gayrimenkulleri satış listesinden çıkarttı.

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu mali sorunlar yaşayan CHP’li Tire Belediyesi’ne yardım yapma kararı alırken Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’e satışa çıkartılan bir arsayı Büyükşehir Belediyesi olarak alacaklarını, belediye hizmet alanına çevirerek kullanacaklarını ifade etmişti. Böylece Tire Belediyesi’ne Büyükşehir’in kasasından nakit para gönderilmiş olacaktı.

Süreç devam ederken satış kararı ve meclisten geçen liste ile tartışmalara neden olan AK Partili Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’den çağrı geldi. Egedesonsöz'e konuk olan Badem, Başkan Kocaoğlu’nun adaletli ve adil olmasını isterken aynı katkının Ödemiş’e de yapılmasını talep etti.

ARAZİYİ ALSIN PARAYI VERSİN

Badem, “Burada hükümetin yapacağı bir şey yok. Bakanlıklar nakit para vermiyor. Yasal olarak bu mümkün değil. Ancak projeye destek oluyorlar.  Bizim acil olarak nakit paraya ihtiyacımız var.  Sayın başkandan taleplerimiz oldu. İZSU Genel Müdürlüğü ilçemize hizmet binası yapacak. Bizden yer istediler. Biz de kendilerine üç dört aydır kullandıkları belediye şantiyemizi önerdik. Şu anda orada araçları var. Ve buraya tesis yapacaklar. Bizim bu arazimizi arsınlar. Sanayi alanı içinde kalan bu yerin şu andaki değeri 5 milyon TL ediyor. Büyükşehir Belediyesi, tıpkı Tire’de olduğu gibi bizim yerimizi satın alsın ve bize nakit para akışı sağlasın. Hem projesi olsun, hem de biz sorundan kurtulalım. Şu anda sanayi alanı ortasında kalan bu bölge imar planlarında resmi tesis alanı. Biz meclis kararı ile burayı ‘sanayi alanı’ olarak değiştirsek bugün 8 milyon TL’ye satarım. Bunu yapmak istemiyorum. Sonra ‘birilerine arsa satmak için plan değiştirdi’ diyecekler. Ben, 2-3 milyon TL az olsun ama devlet kurumu olan Büyükşehir Belediyesi’ne araziyi vereyim istiyorum” dedi. Başkan Badem, Kocaoğlu’nun adaletli ve adil bir kişi olduğunu göstermesini istedi.

TİRE İLE ARAMIZDA FARK VAR

Başkan Badem, belediyenin mali yapısını da açıkladı. Şu anda belediyenin toplam borcunun 30 milyon TL’ye yaklaştığını ifade etti. Badem, “Görevi devraldığımda borç 23.5 milyon TL’yi aşıyordu. Şimdi bu rakam 27’ye çıktı. Ve 30’a doğru da gidiyor. Benden önce iki kez özel bankalardan kredi alınmış. İller Bankası nakit para vermiyor. Projeye destek için para veriyor.  Şu anda borcun 18 milyon TL’si özel sektörün alacağıdır. Kapanan beldelerden 8,5 milyon TL borç kaldı. Ayrıca 800 bin TL de köylerden kalan borç var. Bu borçları ben yapmadım. Göreve geldiğimde kucağımda buldum.  Bir yere ödemem, borcum varken kredi çekemem. Kendi evinizde bile kredi çekerken ödeme durumunu göz önüne alıyorsunuz. Müflis tüccar mantığı ile hareket edebilir miyim? Ödemiş Belediyesi’nin kasaba, markete borcu var. Bir belediyenin 2011 yılından borcu kalır mı? Tire ile aramızda fark var. Tire’nin belediye başkanı benim dostum. Aynı zamanda abimin sınıf arkadaşı. Birbirimizi iyi tanırız. Fakat Tire’de borcu başkanın bizzat kendisi yaptı. Ödemiş’te ise ben yapmadım. Başkan ikinci dönemini bilerek aday oldu. Bu satış konusu da gündemde değildi. O zaman doğru düzgün mali yapıyı planlayacak, borç planını ona göre çıkartacaktı” dedi.  Badem, eski Belediye Başkanı CHP’li Bekir Keskin’in yaptığı mezbaha, garaj gibi yatırımların Büyükşehir Belediyesi’ni ilgilendirdiğini ifade ederken harcanan kaynağın gereksiz tüketildiğini söyledi.

 SOSYAL BARIŞ İÇİN

Başkan Badem, satışa çıkardığı mallar içinde 561 adet 250 metrekarenin altında, 967 adet de bin metrekarenin altında yerlerin bulunduğunu söyledi. Badem, “Bu kadar büyüklükte yerlerin köylü için bir önemi yok. Bizim satışa çıkarttığımız yerler arasında köylünün kullandığı binlerce dönüm araziler yok. Sadece arazisi bize ait ama üzerinde vatandaşın ağacı olan ya da ağacı belediyeye ait arazisi vatandaşın olan yerleri satıyoruz. Şimdi düşünün. Arazi benim ama üzerindeki zeytin ağaçları da sizin. Ben yasal olarak o araziyi kiralamak zorundayım. Kiraladım ve siz de araziye sebze ektiniz, meyve diktiniz. Zeytin hasat zamanı geldi ve zeytinlerin sabi toplamaya başladı. O işlek yaparken altta sizin ektiğiniz ürünlere zarar vermeyecek mi? O zaman iki kişi arasında sorun yaşanacak. Biz bunu önlemek için araziyi ya da ağaçları kullanıcılara satma kararı aldık. Bunu yapacağız. Biz bu işlemi yaptığımızda sosyal barış ve uzlaşı da gelecek. Kimse karşı karşıya gelmeyecek. Buna karşı çıkanların mantığına göre belediyeciliği bırakacağız ve kestane, zeytin işleri ile mi uğrayacağız? Böyle şey olmaz” dedi.

KARARI GERİ ALMAM

Başkan Badem, satış listesinde büyük arazilerin bulunmadığının altını çizerken meclisten geçen toplu yetkiyi geri çekmeyeceğini de ifade etti. Badem, “Tire Belediyesi meclis kararını geri aldı mı? Almadı… O zaman biz de almıyoruz. İl başkanımızın katıldığı toplantıda ‘beldelerden gelen malları borç ödemek için satacağım’ dedim. Ben beldelerin borçlarının altından kalkamıyorum. Bunun için satış işlemleri yapılacak. Oralarda bina, arsa, köylünün kullanımında olmayan tesisler satılacak. Bozdağ Belediyesi kapanmadan önce büyük bir araziyi satmış. Parasını almış. Ama tapuda devir işlemi yapılmamış. Belediye kapandı mülk bize geçti. Satılacak yerler listesinde var. İhaleye çıktık pat diye birileri geldi. Bize ‘burasını Bozdağ’dan aldık’ dediler. Her şey yasal ihalesi de yapılmış. Ama tapuda devir olmadığı için bize geçmiş. Neyle uğraştığımızı düşünün. Her yerin kendisine göre sorunu, içinden çıkılamaz durumları var” diye konuştu.

 ÖNCE İŞÇİNİN MAAŞI

Belediye başkanı olarak devlet bürokrasisinden gelmesinin avantajını gördüğünü belirten Başkan Badem, “Ben bir belediye başkanı olarak önce işçiyi düşünmek zorundayım. 2009’da görevi bıraktığımda belediyenin 410 personeli vardı. Bu dönem 5 yıl sonra devraldığımda rakam 675’e çıkmış. Maaş ödemekte zorlanır hale geldik. Ardından yeni yasa ile Büyükşehir’e 40-50 personel gönderdik. Sağolsun Aziz başkan onları aldı. Ben, 800 TL maaş alan işçimi düşünmezsem kim düşünecek? Bayramdan önce sorun çıkmasın, parasız evlerine gitmesinler diye her şeyi kenara bırakıp onların maaşlarını ödedim. Başkan, personele maaş ödeyemez hale geliyorsa bu işi yapmamalıdır” dedi.

 

Editör: Haber Merkezi