Geçmiş dönemden kalan borçlardan yakasını kurtarmak ve ödeme planı ile karşılığı bulunan 10 milyon liralık Ödemiş Belediyesinin kredi talebi meclisten tartışmalı şekilde geçti.

Başkan Badem, “Her ay 250 bin lira borç ödeyecek kapasitemiz var şimdi”

Belediye Başkanı Mahmut Badem Önceki akşam ki mecliste neden 10 milyon lira kredi ihtiyacı bulunduğunu şu şekilde açıkladı, “Bankalara ve kamu kurumlarına bugüne kadar toplam 3 milyon 962 bin lira borç ödedik.

Sadece 2 milyon 177 bin lira özel bir bankaya borç ödedik. Her ay 215 bin, toplamda aylık olarak 277 bin lira borç ödedik. Bu borç bitti. Bu sebeple ortaya 250 bin lira ödeyebilecek bir borç kapasitesi de çıkmış oldu. Piyasaya olan borçlarımız had safhada. Bu nedenle İller Bankası, Özel bankalar ve kamu Bankalarından 1 yıl geri ödemesiz ve 5 yıl vadeli yaklaşık 10 milyon lira kredi alacağız. Meclisten yetki aldıktan sonra İç işleri Bakanlığından izin alacağız. Biliyorsunuz 850 ilçe arasında Büyükşehir yasası sonucu gelirleri düşen 30 civarında ilçe var. Bunlar yüz ölçümleri büyük ve nüfusu da fazla. Bergama, Ödemiş, Salihli, Akhisar, Nazilli gibi çevremizde böyle ilçeler var. Bununla ilgili düzenlemenin yapılması ve yüz ölçümüne göre köyleri çok fazla olan ilçelerin İller bankası paylarının artırılması amacıyla girişimlerde bulunduk. Bu düzenleme yapıldıktan sonra gelirleri düşen bu ilçeler daha fazla pay alacaklar.  Belediye gelirleri de böylece düzeltilecek diye bekliyoruz. Ankara’da komisyon şu an çalışmakta.  İller bankası proje karşılığı, personel borçları ve kıdem tazminatları için para vermekte. Bizim burada çeşitli bankalardan para almamızın amacı da bu,  Oysa biz piyasaya olan borçlarımızı da ödemenin de peşindeyiz.  Hedefimiz borçlarımızı ödeyerek, 2014 yılında kaybolan Ödemiş Belediyesinin itibarının geri gelmesi.

OYLAMA ÖNCESİ MECLİS ÜYELERİ GÖRÜŞLERİNİ BELİRTTİLER

Güldürür, “Borcu borçla kapatmak zor”

CHP Meclis üyesi Mustafa Güldürür konuşmasında, “Borç olduğu ortada. Yüz ölçümü küçük, nüfusu fazla olan yerlerde bu sorun teşkil etmez iken, Bizim gibi yüz ölçümü büyük nüfusu az olan yerlerde sorun teşkil etmekte. Asıl çözüm bu. Buna yönelik mecliste çalışma var mı? Yoksa bu kadar az gelirle borçlar bitmeyecek ve borcu borçla kapatmak zor olacak. İller bankasından borçlanılmasını, özel bankalardan kredi çekilmesine karşıyız” dedi.

Dönmez, “Borç meselesini başka şekilde çözmelisiniz”

CHP Belediye Meclis üyesi Nazan Dönmez ’de şunları söyledi, “Bu yasayı siz çıkardınız. Bu yasa yanlış bir yasa idi. Bu borç meselesini başka türlü çözmenizi istiyorum” şeklinde konuştu.

Selek, “Borçlarla ilgili doküman istiyoruz”

MHP Belediye Meclis üyesi Anıl Selek’te şunları sordu, “10 milyon lira para çekilecek. Bu paranın nasıl ödeme planı ile yapılacağı konusunda meclis üyeleri olarak bizlere de ayrıntılı doküman verilmesini istiyoruz.

Geçmiş dönemden kalan projelerle ilgili yatırım yapma şansı olacak mı?

Aksaray’a ödenen 1 milyar 340 milyon lirayı başka yere harcasak olmaz mıydı?

Şenöz, “Borçları ödemek için tüyo mu aldınız?”

CHP Belediye Meclis üyesi Ruhi Şenöz’de yaptığı konuşmasında, “Her toplantıda, gelirlerimizin giderlerimizden az olduğunu ifade ediyorsunuz.

Demek ki her ay biz borçlanıyoruz. 2 milyon lira gelir varsa, 3 milyon lira giderimiz var. Her ay 1 milyon lira bütçe açık veriyor. Biz borçları ödeyemiyoruz, üstüne 10 milyon lira daha borç yapacağız. Acaba ileri de yeni gelir mi? Elde edeceksiniz. Yoksa geçenlerde Cumhurbaşkanımızla görüştünüz, Oradan size bir tüyo mu geldi. Çünkü bu borçlanmalar her sene devam edecek”.

Karabıyık, “Biz borçlarımızı da öderiz ve yatırım da yaparız”

Ak parti Belediye Meclis üyesi Zekeriya Karabıyık’ta burada yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin 25 milyar dolar IMF’ye borcu vardı. Bugün bu borçlar kalmadı ve IMF’ye 5 milyar dolar borç verecek duruma geldik.

Amerika’da bir saray göze batmıyorsa, Büyüyen ve hızlı gelişen bir Türkiye’nin de saraya ihtiyacı var. Bunu kimse cebine sokarak götürmeyecek ve Türkiye’nin malı bu. Saraçoğlu konutları yüzde 0,1 ile ihale yapılırken nerede idiniz. Ne konutları satabiliyoruz, fiyatlarının yükselmesi yüzünden, ne de borçlarımızı ödeyebiliyoruz. Daha önceki dönem 2 kez kredi alındı. Biz geleceğimize de yatırım yaparız, borçlarımızı da öderiz. Daha önce işçiler parasını alamadıkları için perişan durumda idi. Krediyi almayalım, Bugün haciz geldiğinde avukata yüzde kaç faiz ödüyoruz bunun maliyetini de çıkaralım” dedi

Şener, “Borçları yerel gelirlerle ödeyelim”

CHP grubu adına Meclis üyesi Cumhur Şener şunları söyledi, “Borcu borçla ödemeyi katılıyorum. Kredi alarak borcu ödemek istiyorsunuz.

Ancak 609.693 lira beldelerden gelen kesinti yapıldığı var. Yeni 10 milyon lira borç yükü altına giriyoruz. Buradaki Belediye Meclis üyelerini de borç yükü altına sokuyor. Bu benim endişem. Bu borçlanma kredi yatırım kredisi olmadığı ortada. Diğer bankalar ve özel bankalar diye çeşitlendirme var. Merkez payımız düşük. Bu yasa yüzünden böyle.

Yerel gelirlerimiz ve üçüncüsü borçlanma. Her ikisini tercih etmeden, tasarruflarımızı ipotek altına alıyoruz. Borçla borç ödenmez” dedi. 

Kınlı, “Esnafımızın borçlarının bir an önce ödenmesi için grubumuz evet verecek”

MHP Grubu adına konuşan Belediye meclis üyesi Ceyhun Kınlı,

“Ödemiş’te yüzlerce küçük esnaf mağdur durumda. İçlerinde 2-3 yıldır faturasını kesip KDV’sini ödediği halde parasını alamayan esnaflarımız var. Bu insanları daha fazla zor durumda bırakmanın anlamı yok. Bu yüzden borçların ödenmesi için MHP grubu olarak biz evet oyu vereceğiz. Belediyemizde bu borç yükünden kurtulsun, esnaflarımızda paralarını alsınlar” dedi.

Badem, Küçük esnafın ciddi boyutta alacağı var, ödemeyelim mi?”

Başkan Badem son olarak şunları söyledi, “Et entegre tesislerini Büyükşehir Belediyesi ile birlikte tamamlamak istiyoruz. Saraçoğlu konutları ile ilgili 1 milyon 300 bin civarında borç var. Bu borcun yarısını ilk etapta ödemek istiyoruz. İşte ben bu parayı ona ödemek zorundayım.

Bu şehirde taş döşeyen, yol yapan arkadaşların 1’er milyon lira alacakları var. Küçük esnafımızın çok ciddi boyutta alacağı var. Sadece 3. 303.900 lira resmi borçları ödemişiz. Diğer taraftan Ak saray Türkiye için bir semboldür. 700 milyon liradır yapılan masraf, 1 milyar 340 milyon lira değil” dedi.

BİZ İSRAFI ORTADAN KALDIRDIK

Ruhi Şenöz’ün sorusuna cevap veren Badem, “Biz öncelikle israfı ortadan kaldırdık. Yok, yere para harcamıyoruz. 8 aydır çarkı bu şekilde döndürüyoruz. Ve 8 ayda toplamda 5 milyon lira da borç ödedik. Bunun yanında diğer alacaklarımızın da üzerine gitmeye çalışıyoruz. Ek yatırım yapmakta sıkıntımız var. Çarkı bir şekilde döndürüyoruz. Mart, Mayıs ve Ekim ayında 308 bin lira açık verdik. Gününde işçilere ödenemeyen ücretler, işçilere ödenir hale geldi. İşçilerin ücretleri 75 günde zor ödeniyordu. Şu an aylık ödüyoruz. Bunun karşısında neyi ödeyemiyoruz,

Müteahhit borçlarını ödeyemiyoruz. Tercihimizi işçimizden yana yaptık. Emekçiden yana yaptık.

Denk bütçe yapmadık, 9 milyonla 1 yılda tasarruf edeceğiz

Çünkü işçilerimiz akşam evine ekmek götürecek parayı bulamıyordu.

Seçimlerden önce 2,5 milyon lira olan Belediye gelirleri 1,5 milyon liraya düştü. Yasal düzenlemelerden sonra bizim gibi olan Belediyeler 30 civarında. Bunların düzelmesi için bekliyoruz. Gelen gelirler daha sonra Belediyenin çarkını çevirecek. 2015 yılı bütçesini hatırlarsanız 84 milyon lira gelir ve 75 milyon lira gider ön gördük. 9 milyon lira artık verecek, Buda ciddi tasarruflarla olacak” şeklinde konuştu.

CHP hayır oyu kullanırken, Ak parti ve MHP grubu evet oyu kullanarak kredinin alınmasını meclisten geçirdiler.

 Haber : NAZİF HARUPÇU

 

Editör: Haber Merkezi