Hayattan umudunu hiç kesmedi, yedi yıldır Bayraklı Belediyesi'nin kurslarına devam etti şimdi de Kadının Emek Dünyası stantlarında takılarını ve örgülerini satarak para kazanıyor.
Üç çocuklu bir ailenin en küçüğü olan Hayriye Aktok, 1.5 yaşandayken annesi evi sebepsiz yere terk etti, babası işte olduğu için ablalarının ev sahiplerine haber vermesiyle hastaneye kaldırılan Aktok, yüksek ateş nedeniyle sağ bacağı felç oldu. Doktorların, “Yarım saat geç kalmasaydınız, sorunsuz bir şekilde hastaneden çıkardı. Ancak bacağı besleyen damarlar büyük zarar gördü" sözü aileye büyük bir acı yarattı. Aktok, “Tabi çok küçüktüm. Hiçbir şey hatırlamıyorum. Annem evi bırakıp gitmiş. Ateşlenmişim. Ablamlar ev sahibini arayarak hastaneye götürmüşler. Yarım saat geç kaldığım için dizden altı felç olmuş. 3 damar tıkanmış. Annem bir gitti, bir daha gelmedi. Babam bize hem annelik hem babalık yaptı. Hiç evlenmedi de. Ev sahibim yaşlı bir kadındı. Babama, ‘oğlum sen evlen, çocuklara ben bakarım’ demiş. Babam kabul etmemiş. Ama komşumuz bana öz çocuğu gibi baktı. Çocuğu yoktu. Beni çocuğu bildi. Doğumunun şansızlıklarla başladığını anlatan Aktok, şunları söyledi; “Aslında doğduğumda kalça ve diz çıkığım varmış. Annem fark etmemiş. Ateşli hastalıkla hastaneye gidince her şey ortaya çıktı. Sağ ayağım felçli. Yürüme cihazı kullanıyorum. 2 senede bir bu cihazı yaptırıyorum. Ameliyat olacağım zaman annemi bulmuşlar. ‘Gel en küçük kızın ameliyat olacak. Seni sayıklıyor’ demişler. Annem,  ‘benim öyle çocuklarım yok’ demiş. Sonradan öğrenilmiş ki dayısının oğluyla kaçmış."
"Aklına 47 yıl sonra geldik"
47 yıl sonra kendilerini bulan annelerini kabul etmediklerini söyleyen Aktok, “Sinan Çetin’in bir programı vardı. Annemi ilk orada gördüm. Sıcaklık hissetmedim ve annemle barışmak istemedim. 47 yıl sonra bizi buldu. Evlenmiş. 3 çocuğu olmuş. Aklına 47 yıl sonra geldik. Eğer ateşlendiğim gün evi terk etmemiş olsa, belki de beni hastaneye yetiştirecek ve ben bu durumda olmayacaktım. Kader. Olanın önüne geçilmiyor. Sağ bacağım 4 santim kısaydı. Tedaviyle 2.5 santime indi. Önceleri yürüyemiyordum. Ablamlar sırtlarında taşıyordu beni. Ablalarımın ve babamın hakkını hiçbir zaman ödeyemem" dedi.
Emeğini satıyor
Yedi yıldır Bayraklı Belediyesi Kadının Emek Dünyası'ndaki stantlarda el emeği göz nuru ürünlerini satarak evinin geçimini sağlayan Aktok, “Ben burada çok mutluyum. Başkanımız Hasan Karabağ sağ olsun bize böyle bir fırsat sundu. Yaptığım takıları, örgüleri burada satıyorum. Burada çok sayıda arkadaş edindim. Çok zor günler geçirdim. Bugünlere kadar geldim. Pes etmedim. Gençlere tavsiyem hayat mücadelesinden hiçbir zaman vazgeçmesinler" dedi.
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, insana dokunan onun hayatını kolaylaştıran hizmetler vermeye devam edeceklerini söyledi.


Editör: Haber Merkezi