ÖZEL HABER: DİLEK AYVALI

1961 yılında askerlik dönemi gelen arkadaşı Yahudi Türk vatandaşı AvramCen ile askere gitmek isteyen Tireli Matbaacı Şükrü Üçer yaşı tutmayınca mahkemeye giderek yaşını büyüttü.

Gençlik yıllarında tanışarak güzel bir arkadaşlık bağı kuran Savaş Üçer ve AvramCen, askerlik dönemi geldiğinde ayrılacakları için büyük bir üzüntü yaşadıklarını ve gelişen olayları anlattı.

Arkadaşı ile 4 sene ayrı kalmamak için

İkişer yıl askerlik yapıldığına dikkat çekerek yaşadıklarını anlatan Savaş Üçer, “Askerlik 24 ay yapılıyor o zaman. Ben 1943 doğumluyum ve 1941 doğumlu olanlar askere gidiyorlar.Onlar 2 sene ben 2 sene, ben 4 sene ayrı duramam dedim. Ben gidip mahkemeye yaşımı büyülteceğim. Bende sizden 6 ay sonra giderim dedim. Askerlik günü geldi. Arkadaşlarımı Torbalı’dan eski kara trene bindirdim. Otoraya bindim dönüyorum, dokunsalar ağlayacağım. Bunlar 2 sene askerlik yapacak ben 2 sene. Yaşını büyüt mahkemeye müracaat et dediler. Benim doğumumda o günkü nüfus memuru Faik Tokluoğlu. Bizim ailemizi çok severdi. Nüfusumu geç yazdırma olayı yok aslında. Gittim Faik Amca durum bu ben yaşımı büyülteceğim. Babamı iyi tanıyorsun. Babam ziraat işiyle uğraştığından benim nüfusumu geç çıkarmış. Sen benim babamı sıkıştırmışsın da babam benim nüfusumu geç çıkarmış,diye yalancı şahitlik yapmasını istedim ama iyi bir şey için” dedi.

Mahkemeye gitti

Daha sonra mahkemeye hâkimin karşısına şahidi ile birlikte çıktıklarını söyleyen Üçer, “Çıktık hâkim karşısına. Hâkim,‘Herkes askerden kaçıyor sen bir an önce gitmek istiyorsun’ dedi şaşırarak. Hâkimkararı verdi bende kararı aldığım gibi doğru askerlik şubesine gittim. 6 ay sonra bende askere gittim” dedi.



Bugün bulunması zor olan bir dostluk tablosu

Çok güzel bir dostluk yaşadıklarını ifade eden Yahudi Türk Vatandaşı AvramCen, “Bizim haberimiz yok biz asker olmuştuk. İzinde geldiğimde,‘Birader siz gelemden ben gidiyorum,yaşımı büyüttüm’ dedi. Tire’de duyulunca çeşitli tepkiler oldu. Değer mi dedi kimisi, kimisi aferin iyi yaptın dedi.Bu olay çok hafife alınacak bir olay değildir. Askerden sonra da ailecek görüşmeye başladık. Ben onu yemeğe çağırırdım. Rahmetli annesi Muazzez Hanım beni yemeğe çağırırdı. Abileri vardı rahmetli Tahsin Üçer. En çok beni ailede destekleyen o oldu. Aile ilk zamanlarda çekimserdi.Rahmetli abisi hep destekledi. Ailesi de ondan sonra anladı. Ailecek teklifsiz olarak içli dışlı olduk.Bugün bulunması zor olan bir dostluk tablosu. Madden ve manen birbirimizden hiç çekinmedik. Onda varsa bana verdi, ben de varsa ona verdim. Şimdi 61 sene hiçbir münakaşa olmadan geçinebilmek kolay bir şey midir?” şeklinde konuştu.



Editör: Haber Merkezi