HABER: AYŞE AKYÜZ


Uzmanlar anne ve babaları evde yaşanacak kazalara karşı uyarılarda bulunuyorlar. Türkiyede son beş yılda yaşanan ev kazaları nedeniyle 2 milyon çocuğun   hayatını kaybettiği bildirildi aileleri bu konuda  çok daha dikkatli olmaları konusunda uyaran uzmanlar çocukların mümkün olduğu kadar yalnız bırakılmaması konusunda uyarıda bulunuyorlar. Ev kazalarında sıklık görülen kazaların başında zemin kayganlığı ve ıslaklığından kaynaklı olarak çarpıp düşmeler görülüyor.

Yaşı küçük olan çocukların zamanlarının büyük bir bölümünü evde geçirdiklerini belirten uzamanlar,  çocukların ev içindeki davranışların neden olabileceği sonuçları öngörmemek ise, onların ev kazaları riski ile karşılaşma ihtimalini artığını belirtiyorlar.

Başta ilaçlar olmak üzere çocuğunuza zararlı olabilecek kimyasal maddeleri kapalı olarak ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın. Küçük çocukları evde yalnız bırakmayın ve 12 yaşından küçük kardeşi ya da bir başka çocuğa emanet etmeyin. Evde ve arabanızda küçük bir acil yardım kiti bulundurun. Evde duman alarmı olmasını sağlayın. Özellikle eski binalardaki elektrik donanımlarının gerekli güvenlik standartlarını karşıladığından emin olun; prizlerin çocuklar için tehlike oluşturmayacak şekilde monte edilmiş olmasına dikkat edin. Ütü, ısıtıcı, fırın, blender gibi elektrikli ev aletlerinin fişlerinin aktif kullanım dışında çekili olduğundan emin olun. Kibrit, çakmak gibi yangına yol açabilecek aparatları küçük çocuklardan uzak tutun. Çocuklarınızı kaygan ve ıslak zeminlerde yalnız bırakmayın. Elinizde sıcak bir içecek varsa ya da bununla birlikte kesinlikle çocuğunuzu kucağınıza almayın. Yiyecek ve içeceklerin sıcaklığını kontrol etmeden bebeğinize vermeyin

 Dün ödemişte yaşanan bir olayda uzmanları doğrular nitelikte ödemiş devlet Hastanesine başvuruda bulunan bir aile evde badana ve boya işlerinin yapıldığı sırada bir anlık dalgınlık sonucu  1,5 yaşındaki Erkek bebek  ağzı açık olan tinerin kapak kısmını yaladı. Bunun üzerine endişeye kapılan anne ve babası küçük çocuğu Ödemiş devlet Hastanesine getirerek kontrolden geçirdiler. Yapılan kontroller sonucunda herhangi bir zehirlenme belirtisine rastlanılmadı. 

Editör: Haber Merkezi