HABER: GAMZE ONAN


4 yıl önce 7 kadın ortaklığı ile kurulan Ödemiş Yöresi Kadın Çevre ve Kültür İşletme Kooperatifi üyelerinin ipekten ürettiği el işleri kapış kapış gidiyor. İpeği yörede tanıtmak için yönetim kurulundan başkanı Ülkü Zerdali, Gülfer Keskin, Şerife Binici köyleri tek tek dolaşarak ev kadınlarını bu  konuda  bilinçlendirmişlerdi. Özellikle belediye eski başkanının eşi öğretmen Gülfer Keskin, İpek börekçiliğinin  yörede yayılmasında  lokomotif görevini üslenmişti.

31 ortaklı kooperatif üyeleri ,Belediyeye ait Mesçi çıkmazında 2 katlı bir binada çalışmalarını sürdürüyor.

Tezgahlar Projeyle  Sabancı Vakfı’ndan

Kısa zamanda isimlerini duyuran Ödemişli kadınlar, 2013 yılında Sabancı Vakfı Toplum Gelişme hibe programları kapsamında , “İpekle geleceğini doku” projesiyle 108 bin liralık hibe almayı başararak binaya 9 dokuma tezgâhı alıp işi büyüttüler.

Çalışmalar hakkında ortaklardan Ayşe Koldaş, Serpil Köymen şöyle konuştular: “Amacımız Ödemiş’te tamamen terkedilen geleneksel sanatlardan marka değeri olan Ödemiş çarşafı ve Ödemiş ipeğini yeniden üretiyoruz. İş yerimizde kazanlar kuruldu sıcak sularda kozalardan elde edilen ipekler ya geleneksel el tezgaha alınıp kumaş dokunuyor, yada ipek iplikler kazanda pişirilip boyanıyor. Bu iplikler iğne oyasında kullanılıyor. “

Yurtdışı   İlgisi

“Yurtdışında Amerika, İngiltere ve İtalya da müşterilimiz var. Ayrıca Ekonomi Üniversitesi’nden bir akademisyen Amerika ve Şili de bizimle özel tasarım yapmak için temasa geçti.  Bu akademisyenin bizi tercih etmesinin sebebi ,güçlü bir hikayemiz olduğu için, proje yürütülen bir kooperatif olarak tercih edildiğimiz için bizimle çalışıyor, buda bize mutluluk veriyor”

“100’ün üzerinde Ödemişli kadınımız bu işten para kazanmaktadır. birbirinden güzel iğne oyalarını  kooperatifimiz kanalı ile  satarak aile bütçesine katkı sağlamaktadır.” Diyen kadınlar daha sonra : :”Rengarenk iplik ve kumaşlarımız  hiçbir kimyasal kullanmadan doğada bulunan bitkilerden elde edilen kök boyalarla boyanmaktadır. Evde oturan kadınlarımıza bu boyalı ipekleri dağıtıyoruz, onlarda birbirinden güzel eserler meydana getiriyor. Kooperatifimizin ünü tüm Türkiye’ye yayıldığı için gruplar halinde kooperatifimize gelen konuklarımıza çalışmalarımızı gösteriyoruz.” 

Editör: Haber Merkezi