HABER:DİLEK AYVALI

Ameliyathane Teknikerlerinin mezun olduktan sonra devlette ve özelde iş bulamadıklarını söyleyen ve Ameliyathane Teknikerleri Adına açıklama yapan Rıdvan Taş şöyle konuştu, “Cerrahide Dünya standartlarına ulaşmak için 2002 yılında kurulan Ameliyathane (Teknikerleri) Hizmetleri bölümün amacı ölüm sakat kalma ve uzun iyileşme dönemini en aza indirerek cerrahide memnuniyet ve güveni en üst seviyeye çıkarmak. KKTC ve Türkiye’de 50 Üniversiteden mezun olan Ameliyathane (Teknikerleri) Hizmetleri öğrencileri Ameliyathane Teknikerleri ünvanını alır. Güvenli Cerrahiyi sağlamak için öğrencilere üniversite Laboratuvarında gerçek ameliyathanelerde cerrahi disipline uygun olarak Cerrahlar ve akedemisyenler tarafından eğitim verilir.”

TAM EĞİTİM

“Ameliyathane Hizmetleri öğrencileri; eğitim döneminde Cerrahi Hastalıklar, Ameliyathane Teknolojileri, Anatomi, Fizyoloji, Anestezi, Mikrobiyoloji, İlk Yardım, Tıbbi Termonoloji, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon derslerinin yanı sıra genel kültür dersleriyle desteklenmektedir. Üniversite müfredat programlarının tamamında cerrahi güvenliği artıracak şekilde, steril cerrahi ekibe dahil edilmek üzere Ameliyathane Teknikerleri öğrencileri yetiştirilmektedir.”

SADECE BİR MADDENİN EKLENMESİ YETERLİ

“Maalesef Ameliyathane Teknikerleri görev tanımında “Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe yardım eder” maddesinden dolayı steril vakaya girmeleri tamamen hastane yönetiminin insiyatifine bırakılmış durumdadır. Görev tanımında değişiklik yapılarak “Ameliyathane Teknikerleri Steril olarak ameliyata dahil olur Cerrahı asiste eder“ maddesinin eklenmesi gerekmektedir. Görev tanımında, “Ameliyathane Teknikerleri steril olarak ameliyata dahil olur Cerrahı asiste eder” maddesi olmadığı için Ameliyathane Teknikerleri özel sektörde iş bulamayarak mağdur olmaktadır. Bazı devlet hastanelerinde de steril olarak ameliyata dahil edilmeyerek mesleğinin gereğini yapamamakta ve geri planda heba olmaktadır. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde düzenlenen bir aylık Ameliyathane sertifika programlarına katılan Ebe-Hemşire, Sağlık Memuru, Toplum Sağlığı Teknisyeni, Laboratuvar Teknikerleri bile steril vakaya dahil olma hakkı kazanırken cerrahlardan ve akademisyenlerden cerrahi eğitim alan Ameliyathane Teknikerleri steril olarak ameliyata girmekte ve iş bulmakta zorlanmaktadır. Sağlık Bakanlığı bünyesinde düzenlenen Ameliyathane sertifika programlarından dolayı Cerrahi standartları oluşturmak için kurulan Ameliyathane Teknikerleri ameliyathanelerde görev alamamaktadır. Sertifika programları iptal edilerek Ameliyathane Teknikerleri alımları artırılmalıdır.”

HER AMELİYATHANE ODASINA BİR TEKNİKER OLMALI

“Ameliyathane Teknikerlerinin bir diğer sorunu olan PDC ( Çalıştırılması Zorunlu Personel) tablosunda bir çok branş bulunmasına rağmen Ameliyathane Teknikerleri PDC tablosuna alınmamış alınmayı beklemektedir. Adil atamalarda yer alabilmemiz için bu şarttır ve talebin yerine getirilmesi gerekmektedir. Amacımız her Ameliyathane odasında bir Ameliyathane Teknikerinin yer almasıdır. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğine katılan Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca mesleki görev tanımlarının yeniden düzenleneceği açıklamasında bulunmuştur. Bu düzenlemelerde Ameliyathane Teknikerleri de yer almalıdır. Diyaliz Teknikerleri yönetmenliğinde ki SERTİFİKASYONLAR son bulmasına atıf yapan değerli Bakanımız diğer sağlık branşlarınada uyarlanacağı bilgisini vermiştir. Bu düzenlemelerde Ameliyathane Teknikerleri yer almalıdır mağduriyettinin unutulmaması gerektiğinin altının çizerek Ameliyathane Teknikerine Umut oldukları için Ameliyathane Teknikerleri adına kendisine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Editör: Haber Merkezi