İsviçre'deki referandumdan "hayır" çıkmasının ardından altın fiyatları hızlı düşüşe geçti.

Altın fiyatlarının düşmesi konusunda Ödemişli Sarraflarda görüşlerini aktardı

Sarraf Mehmet Taşlı, "Altın fiyatlarının düşmesi perakende altın satışı yapan esnafı olumlu yönde etkiledi. Altının fiyatlarının düştüğünü duyan ihtiyaç sahipleri ise bu fiyatlardan almayı tercih ettiler"

Sarraf Telha Tepe, "İsviçre'deki referandumdan hayır çıkması bizi mutlu etti"

Altın fiyatlarının, İsviçre'deki referandumdan "hayır" çıkmasının ardından hızlı düşerken, Brent petrolünün varil fiyatı da 70 doların altına geriledi. Küresel piyasalarda bir ons altının fiyatı 40 doların üzerinde düşüşle 1,143 dolara kadar geriledikten sonra biraz toparlanarak, 1,155 - 1,157 dolar bandında hareket etmeye başladı. Altın ons fiyatı referandum öncesinde 1,185 - 1,195 dolar aralığında tutunuyordu. İsviçre'de Pazar günü yapılan referandum merkez bankasının altın rezervlerini satmasının engellenmesi ve merkez bankasındaki varlıkların en az yüzde 20'sinin altın olarak tutulmasını öngörüyordu. Referandumdan evet çıksaydı, İsviçre Merkez Bankası beş yıl içinde 1,500 ton altın alarak elindeki altın miktarını yüzde 20'ye yükseltecek ve gelecekte altın satışı yapmasının yasaklanmasıyla alımları daimi hale getirecekti.

Altın fiyatlarının düşmesiyle ilgili Ödemişli esnaflarda şu açıklamaları yaptı,



Altın uzun vadede yükselişe geçecek

Taşlı Sarrafiye işletmecisi Mehmet Taşlı konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı. Taşlı şunları söyledi, "Altın fiyatları uluslararası piyasada ons fiyatlarının düşük olmasından dolayı iç piyasada ve Ödemiş’te de fiyatlar geriye geldi. Şuan bilezik fiyatları 82,700, Çeyrek altın ise 145 TL den işlem görüyor. Altın fiyatlarının düşmesi perakende altın satışı yapan esnafı olumlu yönde etkiledi. Altının fiyatlarının düştüğünü duyan ihtiyaç sahipleri ise bu fiyatlardan almayı tercih ettiler. Perakende esnaf daha çok bilezik ve yatırım amaçlı satılan ziynet altınları satmaktalar özellikle çeyrek altın ve sarı lira talep görmekte. Altın alıcısı tercihini tasarruf amaçlı yapmaktadır. İşçilikli altınlardan ise uzak durmaktalar. Sonuç olarak küçük esnafın işlerini olumlu yönde etkiledi. Altın fiyatlarıyla ilgili beklenti ise altının önümüzdeki günlerde uluslararası birim birim fiyatına bağlı olarak hareket etmesi yönünde. Ons fiyatının önümüzdeki 1-2 sene içerisinde yatay ve belirli fiyat aralığında (1050-1200) dolar hareket edeceği söylenebilir. Dolayısıyla altının fiyatını etkileyen diğer faktör olarak döviz (dolar) fiyatları belirleyici olacaktır. Uzun vadede ise altın fiyatları yükselişe geçeceğini düşünüyoruz".

Referandumun hayır çıkması bizi mutlu etti

Tepe Sarrafiyeden Telha Tepe'de İsviçre'de yapılan referandumdan hayır sonucunun çıkmasını şu şekilde değerlendirdi, "Altın fiyatları düşükken bizim işlerimiz iyi oluyor. Burada görmüş oluyoruz ki insanlarımızda para var, işlerde var ihtiyacı olan altını alıyor olmayan ise satıyor. Altının gramı 80 den aşağı düşmez kış dönemi işler yavaş ilerler fakat ilkbahar ve yaza doğru fiyatlar artar. Şunu da belirmek isterim ki bizim fiyatlarımız televizyonda ve gazetelerde yansıtılan fiyatlar olmuyor burada fiyatlar derneğimiz tarafından belirleniyor ve bizde o fiyatlara satıyoruz. Altın zaten en iyi yatırım aracıdır. Eskiye göre piyasa altın piyasası daha iyi durumda 2005-2008 yılları arasında düşüş çok olurdu" şeklinde konuştu.

Haber : 
GAMZE ONAN

Editör: Haber Merkezi