HABER:YÜKSEL BALCI 
100’e yakın eşeği bulunan karı koca çift, eşek sayısını 500’e çıkarmayı hedeflemektedirler. Karakulak eşek çiftliğinde üretilen özellikle Kanser hastalarının son çaresi olarak adlandırılan sütlerin yurtdışına gönderilmesi, Ödemiş için bir kazanç olarak görülmektedir. Eşek sütünün kilosunun 100 TL den satan karı koca, açtıkları bir kampanya ile 2 ve 3 kilogram süt alanlara daha ucuz fiyatla süt satmaktadırlar. Eşeklere özellikle acı biber, bunun yanında, Ödemiş’te değer bulmayan patates ve özel ürettikleri yemlerle süt miktarını artırmaktadırlar. Eşek sütü konusunda büyük talep aldıklarını belirten karı kocalar şöyle konuştular:

 Ferhat Karakulak ”İstanbul Çatalca’da İşçi olarak bu işe başladım. İki yıl boyunca orada devam ettim. Daha sonra, Ödemiş Yolüstü Mahallesinde 4 dönüm arazim vardı. Bu işi kendi memleketimde bulunan arazimde devam etmeyi düşündüm. Eşimle beraber Ödemiş Yolüstü Mahallesinde çiftliğimizi kurduk. Şu anda burada bu işe devam ediyoruz. Şu anda 100 e yakın eşeğimiz var, bu sayıyı 150 e kadar çıkardık.

Doğum yapmasını beklediğimiz hayvanlarımızda var, doğum yapmış hayvanlarımızda var, kuruya ayrılanlarda var, elde ettiğimiz sütleri yurtiçi müşterilerimizi gönderdiğimiz gibi, Almanya ve Fransa’daki müşterilerimize kargo ile göndermekteyiz. Bu sütleri Kargoya küçük su termosları içinde 250 gramlık cam şişelerinin içerisinde şişelerin etrafına buz doldurarak hava almayacak bir şekilde koli bandı ile bantlayıp, 72 saat bozulmayacak bir şekilde müşterilerimizi ulaştırmaktayız. Şu anda, günlük 10 -15 litre arası süt üretimiz var” diyen Ferhat Karakulak daha sonra: “ Düzenlediğimiz kampanya ile 3 Litre süt alan müşterilerimize 350 TL, 2 Litre süt alan Müşterilerimize 180 TL’den 1 Litre süt alanlara da 100 TL den sütümüzü satmaktayız. Kampanyamız bu şekilde devam etmektedir. Yoğun talep var. Özellikle kanser hastaları bu konuda ön sıraya almaktadır. Hedefimiz 500-600 eşeğe ulaşmak bunun için şimdiden çalışmalara başladık. Yem karma makinemizle malama dediğimiz saman, yonca, yulaf, fiğ, gibi ürünlerle hayvanlarımızı beslemekteyiz. Bu arada, eşeklerimize acı biberde vererek süt artırımını sağlamaktayız.

Bunun yanında eşeklerimize Ödemiş’te para etmeyen patateste yedirerek, üreticimize bir miktar yardımcı olmanın sevincini yaşıyoruz.”

 Ev Kadını Neşe Karakulak” Ahırlarımızın günlük bakımlarını yapmaktayız. Haftada bir günde, kireçle ahırların dezenfektesini yaparak hayvanlarımızı her türlü mikroplara karşı korumaktayız.”

  Üniversiteli Gülcan Kurtmen bir bardak süt içtikten sonra” ilk defa eşek sütü içiyorum sütü sevmeyen biri olarak, eşek sütünü çok sevdim. Sanki, meyve suyu gibi bir aroması var çok değişik bir tatta ve hiç kokusu yok. İnternetten öğrendim kanser, kemik erimesine iyi geldiğini öğrendim bunu herkese tavsiye ediyorum”

  Süleyman Güleroğlu” ilk defa eşek sütü içtim sanki normal bir süt değil içinde aroması olan bir süt gibi içmesi çok kolay, lezzetli ve kokusuz herkese tavsiye ediyorum”

Editör: Haber Merkezi