HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU
 Nalan Yücel yayınladığı yazıda ilaç kullanımıyla ilgili olarak uyarılarda bulundu. Sağlık ve sağlığa ulaşmanın Dünya sağlık örgütü tarafından bir insanlık hakkı olarak kabul edildiğinin altını çizerek şöyle devam etti Yücel ; “ Sağlık ve sağlığa erişmek Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir insanlık hakkı olarak kabul edilmiştir. Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm olaylarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı çeşitli çözüm yolları araştırılmış ve bu kapsamda Akılcı İlaç Kullanımı çalışmaları başlatılmıştır”

Yücel ; “ Akılcı ilaç kullanımı; kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ve kolayca ulaşabilme durumudur. Bir başka deyişle Akılcı İlaç Kullanımı halkın sağlığını ve toplumun çıkarını gözetmektir.Hastaya doğru tanının konması,tedavi amaçlarının belirlenmesi,değişik seçenekler içerisinden etkinliği kanıtlanmış,hastanın kendisi ve yaşadığı toplum için en düşük maliyetli tedavinin seçilmesi,buna uygun bir reçete yazılması, hastanın tedavi konusunda bilgilendirilmesi, tedavinin sonuçlarının izlenmesi ve değerlendirilmesini kapsayan sistematik bir yaklaşım biçimidir.”

Gereksiz ve yanlış ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken Yücel ; “ Yapılan araştırmalara göre ilaçların yarısından fazlası uygun olmayan şekilde reçete edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır. Gereksiz ve yanlış ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyuncunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına yada uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur. Bir hastalık için uygun ilaç, etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmışsa akılcı olarak seçilebilir. Akılcı ilacın kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin arttırılması gerekmektedir.Bu bağlamda hekim,eczacı,hemşire ,diğer sağlık personeli,hasta ve hasta yakını,meslek örgütleri ve diğer gruplara büyük sorumluluklar düşmektedir ” dedi.

Editör: Haber Merkezi