Ödemiş 10.Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisinde meyve fidanlarını tanıtan Girgin Fidancılık Sahibi Savaş Girgin ve eşi Özlem Girgin sergiye çıkarmış oldukları Kamkat meyvesi ve Ağaç Kavunundan yapılan reçelleri sergilerine gelen müşterilerine ikramda bulunuyorlar.

Kamkat meyvesi ve Ağaç kavunu ile ilgili olarak bilgi verdi. Özlem Girgin “Kamkat Dünya halkları arasında da "kumquat ya da komquot" adlarıyla anılan meyveye "altın portakal" diyenler de var. Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren çalı biçimindeki Kamkat; portakal, mandalina, bergamot, limon gibi turunçgiller ailesinin bir meyvesidir. Biçimi tıpkı limona, rengiyse tıpkı portakala benzer. Ama limon ve portakalın kabuğunu soyarak yersiniz;  kamkatın kabuğunu soymanıza gerek yoktur. Kokusu bergamotu andırır ve elinizde tuttuğunuz kamkatın kokusu uzun süre gitmiyor. Tadı çok tatlıdır. Kamkat ağacı geçtiğimiz sene -8 dereceye kadar dayanma gücüne sahiptir. Kamkatın faydaları arasında C vitamini bakımından zengin olan Kamkat, kabuğu ile beraber yenildiğinde vücuda güç verir. İştah açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. İdrar söktürücüdür. Damar sertliğini ve tıkanıklığını önler. Kanı temizler ve kan dolaşımını kolaylaştırır. Soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürük şikâyetlerini azaltır. Mikrop öldürücüdür. Besin zehirlenmelerinde ve böcek ısırıklarında yararlıdır. Rahatlatıcı etkisi ile vücuttaki ağrıları hafifletir, ateşi ve tansiyonu düşürür. Mide bulantısını ve baş dönmesini giderir. Kansızlığa karşı etkilidir. Diş ve dişetlerini kuvvetlendirir ve dişleri beyazlatır. Sivilceleri ve nasırı azaltır. A, B1, B2, B3 ve Kalsiyum da ihtiva eden Kamkat, Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Kamkatı  çiğ olarak tüketilebilindiği gibi, reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılıyor. Kamkat C vitamini yönünden çok zengin bir bitki. 100 gramında 151 miligram C vitamini var. Kas ve doku oluşumu için gerekli olan bu vitamin diğer mineral ve vitaminlerin daha iyi kullanılmasına da yardım ediyor. C vitaminine günlük gereksinimine 30 miligram. Yani günlük 20 gram Kamkat, günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılamaktadır.”

Ağaç kavunundan yapmış olduğu reçelleri sergiyi gezen ikram eden Özlem Girgin “Ağaç Kavunu  meyvesi yenilebilen bir bitki türüdür. Kalın ve sert bir kabuğu sahiptir. Turunçgiller ailesinin soğuğa en dayanıklı ve en dirençli bitkisidir. Ağaç kavunu yavaş büyüyen bir bitkidir. 3 yaşına kadar geliştiğinde meyve vermeye ancak başlar. Bu bitki türü turunçgiller ailesinin en ağır çeşididir. Bu sebeple meyveler geliştiğinde dalları üzerinde duramazlar süratle dökülmeye başlar. Genellikle bir süre muhafaza edildikten sonra hamur işlerinde kullanılır. Bazı yörelerde meyve ve bitki çayı olarak da kullanılabilir. Bu bitkinin en çok yetiştiği ve geliştiği yerler Ege, Doğu Karadeniz ve Akdeniz çevresi, Hindistan ve Orta Amerika’nın bazı belirli bölgelerinde yetişmektedir. Ağaç Kavunun faydaları arasında Ağaç kavunu Hesperidin adında glikozit içerdiğinden P vitamini etkisi vardır. Ağaç Kavunu bitkisinin meyve kabuğu yenmeyecek şekilde çiğnendiği zaman ağız kokusunu giderip ferahlık sağlar. Aynı zamanda diş etlerini ve köklerini besleyerek güçlenmesini sağlar. Ağaç kavunu Vücutta oluşan safra kesesinin yok olmasını sağlar. Safra kesesi sonucu oluşan mide bulantısı ve kusmayı engeller. Ağaç kavununu yada yaprağını koklamak baş ağrılarını giderir. Düzenli bir şekilde kullanıldığı zaman mide ve kalbi kuvvetlendirir, Kalp çarpıntılarını önler. Mide ve ciğerlerde oluşan harareti önler. Su ile kaynatıldıktan sonra oluşan buhar evimize hoş bir koku ve ferahlık verir.”

 

HABER:AYŞE AKYÜZ


Editör: Haber Merkezi