Haber: Dilek Ayvalı

Memleket Partisi Tire İlçe Başkanı Nihat Koç, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajda şu ifadelere yer verildi, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. Bu kutlamalar için 8 Mart tarihinin durup dururken seçilmediğini unutmamalıyız. Bu günün ardında kadınların mücadelesi, hak ve özgürlükleri için bir direniş var. Kendini feda eden kadınlar var.

8 Mart Günü aslında bir eğlence havasında kutlama günü değildir. Zira 8 Mart’ın çıkış noktasına bakıp hafızamızı tazeleyebiliriz. 1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin New York eyaletindeki bir tekstil fabrikasında 40 bin kadın işçi, "daha iyi çalışma koşulları" istiyordu ve bunu kabul ettirmek için grev yapma kararı aldı. Bunun üzerine, olaya müdahale edildi. Polisin fabrikayı kilitlemesi ve fabrika önünde kurulan barikatlardan işçilerin kaçamaması neticesinde kadın işçilerden 129'u, içeride çıkan yangında yanarak hayatını kaybetti. Bu olay, dünyada, kadınlarının seslerini duyurabilmesi için yaktıkları ateşin ilk kıvılcımı olarak tarihe geçti. Vefat eden işçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı ve bu olay yıllar sonrasında 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nün ortaya çıkmasına neden oldu. 

Türkiye’de hala kadına şiddetin konuşulduğu bir yüzyılda, bugün yine 8 Mart’ı gönül rahatlığı ile kutlayamayacağız belki ama Türkiye’nin yarınlarına ışık tutacak kadınlarımız, korkmadan varlık sürdürebilecekleri, huzurlu ve güvenli bir ülkede yaşayabilmelidir.

Her şeyimizi borçlu olduğumuz kadınlarımızı medeni, demokratik, aydınlık bir Türkiye için, el üstünde tutmak en temel görevimizdir. Türkiye’de kadınlar ne kadar özgürse o kadar medeni ve refah seviyesi yüksek bir ülke haline geliriz. Daha aydınlık bir gelecek için temelleri kadınlarımızın gücü ile atacağız. Tüm kadınların, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü en samimi duygularımla kutluyorum.”

Editör: Haber Merkezi