HABER:YÜKSEL BALCI/GÜLÇİN ÖNEM
Aydınoğlu Beyliğine başkentlik yapan Birgi de, 1212-1213 yıllarında arasında, Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılan Aydınoğlu Camii(Ulu Cami), Birgi’nin en önemli tarihi eserlerinden biri olarak, yurdun her yerinden gelen yerli ve yabancı turistler tarafından büyük bir ilgiyle izlenmektedir.  
      

   Aydınoğlu Camiinin pencere ve minberi kündekari (küçük ölçüde geometrik parçaların birbirine geçmesi ile elde edilen, Anadolu'da Selçuklu döneminde gelişmiş kendine özgü bir bezeme tekniğidir.)  pencereler ve minber bu teknikle hiç bir çivi kullanmadan yapılmış bir şaheserdir.

 Vakıflar idaresine ait bu tarihi şaheserin güneyinde bulunan kırmızı ve firuze renkli sırlı tuğlalardan yapılmış zikzaklı, örgü ve baklava desenli minaresi adeta tarihe yenik düşmüş.

  Minarenin bazı yerlerinde çinilerin dökülmesiyle tarih adeta darbe yemişti. Vakıflar idaresi tarafından 8 yıl önce  yapılan çalışmalarla minarenin iki  bölümü sıvanmış ve o şekilde  bırakılmıştı!..

   Bu durum, Camiyi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekerken, soruna acilen çözüm getirilmesini isteyen Birgi halkı “ Bu tarihe vurulmuş bir ayıptır. Çinilerin dökülmesiyle meydana gelen boşluğun sıva ile kapatılmasına bir anlam veremiyoruz. Vakıflarda çalışan bir çok teknik adamın bu işe çözüm getirmesini bekliyoruz. Dışarıdan gelen herkesin dikkatini çeken bu tarihi ayıba, vakıflar idaresinin bir an önce el koymasını bekliyoruz”.      

Editör: Haber Merkezi