HABER:DİLEK AYVALI

Büyükşehir, ulaşım filosuna 40 adet çevreci binek elektrik araç ekledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre dostu ulaşım vizyonu kapsamında önemli bir hamle daha gerçekleştirdi. Büyükşehir, 2030 projeksiyonlu Ulaşım Ana Planı doğrultusunda araç filosuna 40 adet çevreci binek araba ekledi. İZELMAN Genel Müdürlüğünce alınan araçlar için Kültürpark'ta tören düzenlendi. Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında sembolik olarak düzenlenen törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İZELMAN Genel Müdürü Burak Alp Ersen katıldı. İZELMAN Genel Müdürü Ersen'den bilgi alan Başkan Soyer, aracın direksiyonuna geçerek, otomobilleri inceledi.

“İzmir yine öncülük yapacak”

Elektrikli araçların hem doğa dostu hem de ekonomik olduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  İzmir yine çok önemli bir çalışmaya öncülük yapacağını belirtti. Başkan Soyer, “Aslında gençliğimizde bize her şeyin bir birine bağlı olduğu bilgisi öğretilmişti. Bugün tam da onu görüyoruz. Küresel ısınma, kuraklık aslında hepsi bir birine bağlı ve hepsi bir birinin sebebi ve sonucu. Fosil yakıtlarının giderek az kullanıldığı bir döneme doğru geçiş yapıyoruz. Tüm insanlık bu noktada. Biz de buna ayak uydurmaya çalışıyoruz. Ve gerçekten çok daha temiz, sağlıklı ve ekonomik araçlar böylece filomuza katılmış oluyor. Diliyorum ki bütün dünyada olduğu gibi bu araçların kullanımı Türkiye'de de artacak” dedi.

“Türkiye'ye örnek olacak”

Dünyanın hızla fosil yakıt temelli enerji teknolojilerini terk ettiğini kaydeden Soyer, pek çok alanda olduğu gibi ulaşımda da sıfır emisyonlu elektrikli araçlarının sayısının hızla arttığına dikkat çekti. Hedeflerinin öncelikle İzmir’de elektrikli araç kullanımına yönelik farkındalığı artırmak olduğunu ifade eden Başkan Tunç Soyer, şunları söyledi: “Hemşerilerimiz, paylaşımlı araç sistemi sayesinde elektrikli araç kullanma deneyimini yaşayacak. Elektrik maliyetinin, fosil yakıtlara göre yüzde 75 düşük olduğunu görecek. Egzoz gazı olmadığı için hava kirliliği yaratmadığını, sağlığa faydasını anlayacak. Motor gürültüsü olmadığını, gürültü kirliliği yaratmadığını da fark edecek. Bu avantajlar kulaktan kulağa yayılacak. Kişisel ya da kurumsal araç kiralama ve satın almalarda elektrikli araçlar çok daha güçlü bir seçenek olacak. Yakın gelecekte, İzmir’in elektrikli araç sahipliği ve kullanım oranı bakımından Türkiye’nin bir numaralı kenti olarak anılmasını, ülkeye öncü ve örnek olmasını hedefliyoruz.”

Otoparklara elektrikli araç şarj üniteleri kuruldu

Elektrikli araçlardan 30’u belediye bünyesinde; denetim hizmetleri, iklim değişikliği, çevre koruma, zabıta, trafik, imar gibi birimlerde kullanılacak. Diğer 10 otomobil ise Ocak ayından itibaren belediyenin de destek verdiği, mobil telefonlara yüklenen aplikasyonla hizmet veren Moov uygulaması bünyesinde paylaşımlı araç sistemine dahil edilecek. Araçlar için

öncelikle İZELMAN'a bağlı otoparklarda elektrikli araç şarj üniteleri kuruldu. Yine tüm otoparklarda elektrikli araçlara özel rezerv alanları oluşturuldu. Oluşturulan alanlara elektrikli otomobiller dışında araç park edemeyecek. Ayrıca kısa süre sonra elektrikli araçlara indirimli park ücreti uygulaması da başlatılacak. Yine kısa vadede, açık otoparklara ve uygun kamusal noktalara da elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulması planlanıyor. Böylece elektrikli otomobillerin çok daha kolay ve hızlı şarj edilebilir olması sağlanacak.

Editör: Haber Merkezi