25 Şubat 2012 yılında açılan, çoğu halkın bağışları ve bir bölümü de, belediye tarafından satın alınan kültür varlıkları, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi Müzesinde toplanarak büyük bir hazine oluşmuştu. 2015 yılına kadar, 35.459 taşınır kültür varlığı ile ÖYKAM, ismini tüm Türkiye’ye duyurmasını bildi. Belediye eski başkanı Bekir Keskin döneminde açılan, Prof. Engin Berber’in müdürlüğünü yaptığı müze, her geçen gün yeni tarihi eserlerle, gücüne güç katmaya başladı. 

96 yıllık nişanlık ÖYKAM Müzesine

Ödemiş’te bir özel şirkette Endüstri Mühendisi olarak çalışan, İrfan Atıcı 1920’lerde anneannesi Ayşe Çangı’nın nişanında giydiği 96 yıllık elmasiye nişanlığını, tel sarma işlemeli ceketi ve yine tel sarma kordon işlemeli cepkenini, kardeşleri ile birlikte aldığı kararla ÖYKAM’a bağışladı.

Anneanneleri Ayşe Çangı’nın vefatından sonra, anneleri Hasibe Atıcı’ya kalan bu kültür mirası, uzun yıllar sandıklarda saklanmıştı.  4 kardeşin anneleri Hasibe Atıcı’nın da 1987 yılında vefat etmesi üzerine, bu kültürel miras çocuklarına kaldı. O günden beri, bu tarihi yadigarı annesinin sandığında gözleri gibi koruyan 4 kardeş, bu kıymetli eseri ÖYKAM’a armağan etmeye karar verdiler.

İrfan Atıcı konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Ben, emekli öğretmen ablam Ayşe Atıcı, öğretmen ablam Ayten Ulusoy ve ağabeyim İbrahim Atıcı ile birlikte sandıkta saklanan bu kültürel varlığın korunması için, ÖYKAM Müzesine bağışlamayı uygun bulduk. Elmasiye nişanlık, kadife sim sırma işlemeli ceket ve yine tel sırma kordon işlemeli cepkeni müzeye götürerek, görevlilere teslim ettik. Anneannemizden kalan, bu değeri biçilmez eserin müzede korumaya alınarak, yıllarca saklanacağından ve sergileneceğinden dolayı hepimiz mutluyuz.”

Editör: Haber Merkezi