Haber: Dilek Ayvalı

Yaklaşık bir buçuk ay önce restorasyon çalışmalarına başlanan Cumhuriyet Mahallesi Akküp Sokak’taki 200 yıllık tarihi Alaybey Camiinin minaresi, fırtınaya dayanamadı. Saatteki hızı zaman zaman 60 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle minarenin külah kısmı devrildi.

Restorasyon nedeniyle minarenin iskelelerle çevrili olması camiye bitişik olan evlerde facia yaşanmasını önledi.

Şehir merkezindeki asırlık caminin minaresinin devrildiğini gören vatandaşlar olayı şaşkınlıkla ve büyük bir sükûnetle izledi. Sabah saatlerinden itibaren olay yerine gelen Tire Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri geniş güvenlik önlemi alarak vatandaşların caminin yakınına geçmesine izin vermedi.

Daha sonra olay yerine çağırılan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ve özel vinç ekibi saatler süren çalışmanın sonucunda kopan minare külahını yerinden çıkararak yola indirdi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

CAMİ HAKKINDA TARİHİ BİLGİ

Cami, kentin son dönem yapılarından olup Yanık Konak semtindedir.  Cami Alaybeyzade İbrahim Bey tarafından 1814 tarihinde yaptırılmıştır. Kitabesi hem yapılış hem Alaybeyzade İbrahim Bey’in ölüm tarihini birlikte vermesi açısından önem taşımaktadır. 1817 (H.1232) tarihli vakfiyesi bulunmaktadır.  Mimari ve sanatsal özelliği olmayan yapının üst örtüsü ahşap kubbe ile örtülüdür. Tire erken süreç zaviye ve zaviyeli camilerde görülen minare konumu (Doğuda) bu yapıda, cami olmasına karşın doğuda oluşuyla farklı bir örnek oluşturmaktadır. Harem 7,75 m X 7,00m ölçülerindedir. Ahşap çatılı camilerdendir. Cami çatı altı süslemeleri bir bordür olarak dolaşmaktadır. Cami, külliyenin bir parçasıdır. 6 odalı medresesi bugün ayakta değildir. Cami bahçesinin batısında baninin mezarının da bulunduğu haziresi vardır.  

Editör: Haber Merkezi