Kış mevsiminin kendini gösterdiği şu günlerde vücut direncimizi arttırmanın, enfeksiyonlara karşı korunmanın yolu yeterli ve dengeli beslenmekten geçer. Güçlü bağışıklık sistemi hastalıklardan korunmanın anahtarıdır. Besinlerle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi mümkündür.

Meyve ve sebzeler
Günde 2-3 porsiyon farklı renklerde taze meyve tüketimine özen gösterilmeli. Ana öğünlerinizde salatayamutlaka yer vermeli ve C vitamini kaybının en aza indirilmesi için meyveler ve sebzeler tüketmeden hemen önce hazırlanmalıdır.Ayrıca A vitamini öncüsü olan beta karoteni bünyesinde barındıran kuru kayısı,portakal gibi meyveler ve havuç,ıspanak,pazı gibi sebzeler kış aylarının vazgeçilmez besinleri olmalıdır.

Yumurta ve süt tüketimi
A vitamini bağışıklık sistemimizin temelini oluşturan lenfositlerin üretimi için gereklidir. Yumurta,süt A vitaminin kaynağıdır.Eğer kolesterol sıkıntınız yoksa tam yağlı süt ve yumurta kolesterol sıkıntınız var ise; günlük beslenmenizde yarım yağlı süt ve yumurta(haftanın 3 günü) tüketilmelidir.

Probiyotik besinler
Güçlü bağışıklık sisteminin yolu güçlü bağırsaklardan geçmektedir.Probiyotiklerenfeksiyonlara karşı korunmada,vücut direncinin ve bağışıklık sisteminin yanıtının arttırılmasında büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden beslenmemize kefir,tarhana,probiyotik yoğurt gibi besinleri eklememiz şarttır.

Omega-3
Vücuttaki inflamasyonların azaltılması için EPA ve DHA kaynağı olan balığın haftada 2 gün tüketimine özen gösterilmelidir.Ayrıca balık tüketiminin yanı sıra EPA ve DHA’nın sentezlenmesinde öncülük eden ceviz,keten tohumu,koyu yeşil yapraklı sebzeler sofralarda bulundurulmalıdır.

Bitki çayları
Her bitkinin vücudumuzda farklı bir etkisi bulunmaktadır.Bağışıklığın güçlendirilmesi için yeşil çay;öksürük,soğuk algınlığı için ıhlamur; boğaz iltihabı için adaçayı tüketilmelidir.Çalışmalar bitki çaylarının yetişkinlerde 3 fincana kadar tüketilebileceğini göstermektedir. Ayrıca zencefil,bal ve limon ile de bitki çaylarının etkileri arttırılır ve hoş bir tat yakalanabilir.

Unutulmamalıdır ki hasta olmadan alınan önlemler bizi hastalıklardan korumakta veya hastalıkların vücutta yarattığı etkiyi en aza indirmektedir.