Nazif Harupçu

 

Ödemiş’e bağlı Birgi beldesinde bu sene ikincisi düzenlenen Birgi Kültür ve Turizm İrim ağzı incir hasadı festivali başladı.

Festival dün saat 14.30’da Belediye Meydanı önünde düzenlenen törenle start aldı.

Üç gün sürecek Festival açılışına Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Belediye Başkanı Bekir Keskin, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, Jandarma komutanı Jan. Üsteğmen Murat Bozdoğan, Emniyet Müdürü Okan Kestek, Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak, Konaklı Belediye Başkanı Mustafa Kantar, Ovakent Belediye Başkanı Ali Demirel, CHP Eski İzmir Milletvekili Muharrem Toprak, CHP İlçe Başkanı Hikmet Güriş, Daire müdürleri, Sivil toplum kuruluşları üyeleri ve vatandaşlar katıldı

Festival, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ardından Ödemiş Halk Eğitim Merkezi folklor ekibinin sunduğu zeybek gösterileri ile devam etti.

Festivalin açılış konuşmasını Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener yaptı. Şener konuşmasında, “Birçok medeniyetleri bağrında yaşatan Kimliğiyle, Beyliğiyle, İrfan ve medreseleriyle bilim merkezinin başkenti olan Birgi beldemizde bugün 200 tescilli kültür varlığı ile Batı Anadolu’da kendini kabul ettirmiş Unesco dünya kültür mirasına ve slow city (yavaş şehir) adaylıkları ile adını duyurmuş bir kentte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tüm bu projelerin hayata geçirilmesinde, Valiliğimiz ve Kaymakamlığımızın maddi ve manevi destekleri ile bugün Kültürel kimliğimiz korundu. Birgi beldemizdeki, çalışmalarda projelendirmelerde yüzde 80’lik rakama ulaşılırken, Uygulama projelerinde ise yüzde 35 seviyesinde kaldık. Hazırladığımız projeleri hayata geçirmek ve yüzde 80’e ulaşmak istiyoruz.

Bu sene ikincisini düzenlediğimiz festival kültürel etkinlik ağırlıklı ve bunu gelecek kuşaklara tanıtmak için kamu, sivil, özel toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak pekiştirmeyi hedefledik. Üç gün sürecek etkinliklerimizde

Kadınlarımız ön plana çıkarak festivalimize büyük destek vermişlerdir.

Kültürel kimliğimizi gelecek kuşak çocuklarımıza en iyi şekilde bırakmak istiyoruz. Geçen sene yaptığımız birinci festival etkinliğinde bir gün yetmedi bu nedenle bu sene üç güne yaydık.

Birgi açık hava müzesi ve tarih kokuyor. Etkinliklerimizde çocuklar, kadınlar ön planda ve yöresel ürün stantları, dağcıların etkinlikleri, yamaç paraşütü etkinlikleri, Vosvosçuların, bisikletçilerin etkinlikleri ve akşamları da kamp ateşleri ile güzel bir festival havası yaşayacağız.

Derviş ağa medresesini hizmete sokuyoruz ve burada çeşitli etkinlikler de olacak. Bu festival, eğlenceden spora ve kültürel etkinliklere kadar geniş kapsamlı.” dedi

BELDE BELEDİYELERİMİZ KAPANIYOR, ÜZGÜNÜZ

Başkan Şener, Belde belediyelerinin kapatılması nedeniyle üzgün olduklarını belirterek, Tarihi, kültürel misyon taşıyan beldelerin bunun dışında kalması gerekliliğini vurgulayarak şunları söyledi, “Birgi Belediyesi 144 yıllık bir belediye ve İki bin yıllık geçmişe sahip.

Yeni Belediye yasası ile Birgi beldemizin belediyesi de maalesef kapanmakta. Bugün beldemizde yaşayan 300’e yakın yalnız yaşayan kadınımız var ve bunların sağlık sorunlarında Belediye olarak bizler sağlık merkezlerine ulaştırılmasında destek oluyorduk. Ayrıca 178 yaşlı vatandaşımız da maaşlarını buradaki PTT şubesinden almakta idi. Bu şubenin de  kapatılmasını istemiyoruz. Kültürel kimliği olan beldelerin başka isimler altında hizmet vermeleri sağlanabilirdi.” dedi

SARI LOP İNCİR, LİTERATÜRE GEÇTİ

Ardından konuşma yapan Gıda, tarım ve Hayvancılık ilçe müdürü İbrahim Altıntaş şunları söyledi, “İncir Anadolu’da binlerce yıllık geçmişe sahip bolluğun, bereketin simgesi. 3 kutsal kitapta adı geçmekte. İncir denilince akla Ege bölgesi gelmekte ve Ege incirinin yüzde 70’i iç ve dış piyasada tüketilmekte. Birgi irim ağzı sarı lop inciri literatüre geçmiş ve organik tarım içinde yer alan önemli bir meyvemizdir. İlçe tarım olarak bu bölgede İncir, kestane ve ceviz üretim alanlarında organik tarım uygulamaları çerçevesinde 100 üreticimizin 50 tanesi, organik incir yetiştiriciliği konusunda eğitim almış ve uygulamalarımız başlatılmıştır. Organik incir yetiştirilmesi konusunda dekar başı 70 lira destekleme verilmeye başlanmış ve toplamda da üreticilerimize 40 bin TL teşvik verilmesi uygulaması sürdürülecektir. İncir festivali kapsamında incir bahçeleri gezilerek en iyi incir yetiştiren üç üreticimizde ödüllendirilecektir.” dedi

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin’de şunları söyledi, “Ödemiş yok iken Birgi beldesi vardı. Birgi’yi yaşatmak ve gerçek kimliğine oturtmak istiyoruz. İncir Birgi ile özdeşlemiş bir kentimiz.

Beldeler kapatılacaksa da, Ödemiş’i Bozdağlardan Aydın dağlarına kadar 74 köy ve 9 beldemize en iyi şekilde hizmet etmek amacıyla çalışmalarımızı buna göre sürdürüyoruz. Bu çerçevede 9 beldemiz ve 74 köyümüz için şimdiden planlamalara başladık. Merak etmeyin hiçbir köyümüze ve beldemizi mağdur etmeyeceğiz. Devraldığımız bayrağı ileriye taşıyıp, Beldelerimizde ve köylerimizde süre gelen sosyal ve kültürel etkinlikler, festivaller yine aynı şekilde sürdürülecektir. Bunlar bizim kültürümüz ve geleneğimizdir. Bunlara sahip çıkacağız. “şeklînde konuştu.

Son olarak Kaymakam Abdullah Dölek konuşma yaptı. Konuşmasında,

“Belediyeler yasası ile sadece beldeler ve köyler kapatılmadı, Köylere hizmet götürme birliğimizde yeni dönemde görevini tamamlayarak bu görevi Ödemiş Belediyesine devretmiş olacak.

Bu bayrak yarışında Ödemiş Belediyesi, Küçük Menderes coğrafyasında

Hizmetleri bir elden sürdürerek, çalışmaları daha koordineli sürdürecek.

Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak Birgi İrim ağzında 2 kilometrelik üretim yolunu asfaltlama ağın aldık ve 10 gün içerisinde asfaltlayacağız.

EXPO 2020’ye başvuru yapan İzmir ilimiz Kasım ayında yapılacak oylamada Dünyada seçilen Dört ilimizden birisi. Bu nedenle bu tür kültürel ve sosyal etkinlikler ve festivallerde bölgemize olan önemi artıracaktır.” dedi

Konuşmaların ardından yöresel ürünlerin tanıtımının yapıldığı stantlar gezildi. Genel aktiviteler çerçevesinde Derviş Ağa Medresesinde ipek odası açılışı, Badminton gösteri maçları, Sağlık meslek lisesi bahçesinde Gençlik aktiviteleri, Birgi beldesine gelen vosvosçuların geçiş gösterileri, davul zurna eşliğinde eğlence programı, Cumhuriyet meydanında İncir belgeseli, Akşam’da belediye düğün salonunda İncir paneli ve incir ödül yarışmasında dereceye giren üreticilerin ödül töreni yapıldı

Bugün de Ödemiş Kaymakamlığı tarafından İmam Birgivi Paneli düzenleniyor. Panel 21 Eylül Cumartesi günü Saat 10.00’da Ödemiş Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek. Panelde İmam Birgivi Uzmanı akademisyenler tebliğ sunacaklar. 

Editör: Haber Merkezi