Yağmura rağmen devam eden yürüyüş sonrası Atatürk Anıtı’na çiçek bırakan kadınlar, şiddet konulu özel bir kompozisyon sergilediler. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü sebebiyle Selçuklu kadınlar “Şiddete Hayır” diyerek kentin sokaklarında yürüdü. Yürüyüş sonunda kadınlar Atatürk Anıtı’na karanfil bıraktılar.  Efes Selçuklu erkekler de kadınlarla birlikte Atatürk Anıtı’na karanfil bıraktılar. Tüm katılımcılar burada başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehitler ve kadın cinayetlerine kurban giden kadınların anısına saygı duruşunda bulunarak;  İstiklal Marşı’nı okudular. Efes Selçuk Kadın Platformu adına konuşma yapan ve konuşmasında 25 Kasım’ın tarihçesini anlatan Efes Selçuk Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fatma Kılınç,  kadına yönelik şiddet çeşitlerinden fiziksel şiddetin ve cinsel şiddetin medyaya daha fazla yansıdığını ancak psikolojik, ekonomik ve sosyal şiddetin de birçok kadını mağdur ettiğini dile getirerek; “Bizler kadın olarak Atatürk ve Cumhuriyetimizin bizlere verdiği haklara dört elle sarılmalıyız. Hep birlikte kadına yönelik şiddete karşı dur diyoruz” dedi.

TÜM ŞİDDET MAĞDURLARININ SESİ OLMAK ZORUNDAYIZ

Yağmura rağmen kadınlarla birlikte kol kola yürüyen Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel;  25 Kasım, 5 Aralık ve 8 Mart gibi kadınlara yönelik farkındalık günlerine dikkat çekerek; “Kadınların farkındalığına, onları mücadeleye daha fazla teşvik etmeye dair günlerimiz var bizim. Her sene bu tarihlerde farkındalık oluşturmak için çalışıyoruz.  Ama biz sadece bundan bir hafta önce üniversiteye giden kız çocuğunu öldüren birinin fotoğraflarını sosyal medyada gördük” dedi.

"Bu meydanlarda daha çok olmalıyız diyen"  Başkan Sengel, alanda bulunan tüm katılımcılara seslenerek; "Bu meydanlarda olmayanların sesi olduğunuz için yüreklerinize sağlık. Ben kadının sadece vitrinde kalmayacağını ispat etmek için şu anda siyaset yapıyorum. Benim kadın ya da erkek olduğum değil; nasıl iş yaptığım önemli. Benim vitrinime bakma! Ya da beni vitrinine koyma! Ben,  ben olduğum için aldığım eğitimle, kendime ait olan bütün özelliklerle ortaya çıkmak istiyorum. Bu noktada kadın olmamla başka kadınları yüreklendiriyorsam ne ala” dedi.

Kadına yönelik şiddete karşı kolektif bir bilinç geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Başkan Sengel; “Birilerinin sesi olmak için mücadele etmeye devam etmemiz lazım. Bu iş eğitimden mi geçiyor; eğitim. Bu iş hakların savunmasından mı geçiyor; hakların savunulması, bu iş gidip savcılığa şikayet etmekten mi geçiyor gidip şikayet edeceğiz. Ne gerekiyorsa sonuna kadar yapacağız ve yapmaya devam edeceğiz” dedi.

5 AÇILIŞIN TEMASI KADIN

Efes Selçuk’ta yapılan beş açılışın temasının kadın olduğunun vurgusunu yapan Başkan Sengel; “Gerçekleştirdiğimiz beş açılışın da teması kadın. Masal Evi kadınlar gönül rahatlığıyla çalışsın diye yapıldı. Gazi Çocuk Kafe kadınlar sosyalleşsin diye yapıldı. Bademlik Gökkuşağı Parkı, o parkta oynayan çocukların anneleri gönül rahatlığı içerisinde çocuklarını sokağa gönderebilsin diye yapıldı. Efes Engelsiz Yaşam Merkezi açıldı. 8 Mart’ta orada açılan 10 stantta engelli anneleri bir şeyler satsın; çocuklarına ekstradan gelir elde etsin diye yapıldı. Artemis Heykeli yeniden yerini aldı. Burası önce kadın kenti, kadın kenti olmasından mütevellit tam da bu tarihte buraya yerleştirildi. Ben o kadar mutluyum ki; bir kadına sahip çıkan çok güzel bir Selçuk halkı var. Bizler kadına yönelik şiddetle sadece bir gün değil; her gün devam edeceğiz farkındalığı arttıracağız” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Selçuk Kent Belleği önünde kadın cinayetlerine kurban giden kadınları temsilen ayakkabıların bırakıldığı sokakta etkinlik düzenlendi. Etkinlikte;  Kadın Cinayetine kurban giden kadınların hikayesi kadınlar tarafından anlatıldı.

Editör: Haber Merkezi