Başsoy, bu yıl altıncısı yapılacak olan yarışmayla ilgili olarak, yarışmanın amacını ve dünyada diller ile işleyiş hakkında bilgi verdi.

Başsoy; “Dil Derneği tarafından 6-7 Ekim tarihleri arasında iki aşamalı olarak yapılacak olan şiir yarışmasına ortaokul ve lise öğrencileri katılacaklar. Dil Derneği tarafından sadece Ödemişli öğrenciler arasında yapılan yarışma bu bakımdan ilk ve tek olma özelliği taşıyor. Türkçemize özen konusunda uzmanlar topluma örnek teşkil etmelilerdir. Çünkü bugün gelişmiş ülkeler, bugünkü dünya düzeyinde ki koşullar içerisinde diller kuvvetli olanların bir anlamda saldırı altındalar. Bu özelikle İngilizce için geçerli, kimi ülkeler bu anlayışa karşı çıkarak bu anlayışın durdurulması için yasa ile karşı çıkıyorlar. Türkiye’de yapılan en önemli devrimlerden bir tanesi Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 1930’lı yıllarda başlatılmış ve bugünlere kadar gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerindeki duruma göre Türkçe ile günümüz Türkçesi arasında %80 oranında özelleşme ve arılaşma vardır. Bu büyük bir başarıdır. Ancak öteki ülkeler içerisinde etkileyici örnek yönünden kimi ülkeler dillerini başka ülkelere de yayma çabası içerisine girmişlerdir. Buna yıllardan beri yayılmacı ülkeler ile birlikte Fransa, Almaya başta olmak üzere karşı çıkmaktadırlar. Dil etkilemesine Avrupa topluluğundan ülkeler karşı çıkmıştır. Örneğin yapılan anlaşmalarda İngilizcenin başta kullanılarak geriye atılmıştır. Kimi ticari belgeler, broşürlerde eskiden olduğu gibi İngilizceye Fransızca gibi öncelik verilmemektedir. Bu konuda her ülkenin vatansever yönetici yazar ve sanatçılarına öncelikle büyük görev değişmektedir.

“2013 yıllında 6 olan ödül sayımızı 12’ye çıkardık”

 Dil yayılmacılığına karşı Fransız Guth bu yayıncılığın dünyada en büyük suçu sayılan soykırım kadar ağır bir durum olduğuna dikkat çekmiştir. 6 yıldan beri düzenlenen Ödemişteki düzenlediğimiz Dil Derneği Savaş-Recep Başsoy Türkçeye Özen Dil Yazın ödül” şiir yarışmasında bu yayıncılığa karşı çıkarak dilimizin korunması görevini okullarımızın ve öğrencilerimizin katkılarıyla çalışmalar yapıyoruz. 2013 yıllında 6 olan ödül sayımızı 12’ye çıkardık. Bundan da anlaşılıyor ki ödüllerimize ve onun dil derneği çizgisindeki amaçlarına ilgi beş yıldan %100 artmıştır. Ödül sınavı bu yıl 6 Ekim tarihinde Zübeyde Hanım kız teknik ve Anadolu lisesinde yapılacaktır. Dereceye girenlere 7 Ekim tarihinde Öykam’da ödülleri verilecektir” dedi.

Editör: Haber Merkezi