Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 92.Yıl dönümü etkinlikleri sabah saat 10.00 Ödemiş hükümet konağı Önünde Ödemiş protokollü ve Ödemişli vatandaşların geniş katılımıyla yapıldı.

Hükümet Konağı önünde düzenlenen törene, Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek,  Garnizon Komutanı Jan. Yzb. Muharrem Aydın,  Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş Cumhuriyet Başsavcı vekilli Erman Taşgın, Ödemiş Emniyet Müdürü Okan Kestek, Ödemiş Belediyesi meclis üyeleri, Daire Müdürleri, Ödemişli muhtarlar, AK Parti İlçe Başkanı Ali Hadim Ve CHP İlçe başkan Mehmet Birlik ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Kurtuluş etkinlikleri, Belediye Başkanı Mahmut Badem’in atanın huzuruna çelenk sunması ve ardından saygı duruşu ile İstiklal marşının okunmasıyla devam etti.

Günün anlam ve önemi belirten Konuşmayı Belediye Başkanı Mahmut Badem yaptı. .

 Başkan Badem konuşmasında, "Ödemişimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yılını büyük bir kıvançla ve  coşkuyla kutluyoruz. Hepimize kutlu olsun.

Eylül ayı, Küçükmenderes Havzasında kuşaktan kuşağa onurla yaşamanın efsanevi yıldönümüdür. 3 Eylül'de Ödemiş, 9 Eylül'de İzmir... Emperyalist güçlerin, işgalci düşmanın Anadoludan kovulmasıyla sonuçlanan kurtuluş zaferinin yıldönümü...

Bu gün; tarihe şöyle bir baktığımızda; acılarımızı, çilelerimizi yoğuran, bu toprakları bize vatan yapan, büyük ecdadımızı minnet ve şükranla yâd ediyoruz.

Ödemiş, milli mücadele yıllarında; işgalci güçlere karşı organize olarak ilk kurşunu atan, sivil halk gücünden oluşan Kuvayi Milliye hareketini başlatmasından dolayı tarihimize altın harflerle geçmiştir. Ulusal Kurtuluş Savaşımızda işgalcilere karşı ilk sivil direnişin ve ilk halk savaşının örgütlendiği yer olma onurunu taşımaktadır.

15 Mayıs 1919’da İzmir’de işgalcilere karşı atılan ilkkurşundan sonra 15 günde bütün batı ege, Aydın, Manisa düşmüş ancak, bu kentteki bir avuç yiğit 31 Mayıs günü düşmanı durdurmuş ve Kurtuluş Savaşı’nın sembolü haline gelmiştir.

Bu şehrin halkı, ülkemiz işgal altındayken milli mücadele ateşini yakan, namusunu, toprağını ve bayrağını savunmak için muhteşem bir direniş destanı yazan unutulmaz bir halktır.

Bu kentin evlatları düşmana karşı dik durdu ve bize unutulmaz bir miras bıraktılar. Bu mirasın adı Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bu miras büyük hayalleri olan insanların mirasıdır. Bu miras, toprağa düşmüş şehitlerin, gazilerin, kahramanların mirasıdır. Bu miras, bu ülkede yaşayan herkesindir. Bu miras, kendini bu ülkeye ait hisseden herkesindir.

Türk milleti; işgalde düşman karşısında eğilmemiş, esareti kabul etmemiş, istikbal ve istiklali uğruna canından geçmiş bir millettir. Milletimize bu mücadele ruhunu veren en önemli unsur, bağımsızlığa duyduğu aşk ve vatan için şehit olma arzusudur. Esaret altında yaşamaktansa ölümü tercih eden şehitlik mertebesini kendine şeref madalyası gören ruh, evlatlarına bağımsız, hür, özgür bir ülkede yaşama imkanı kazandırmıştır.

Bundan sonra da, Kurtuluş Savaşı’nın küllerinden yeniden doğan  Türkiye Cumhuriyeti; kimliği ne olursa olsun, gönlünde vatan aşkı olan, ülkesi için çalışan, fedakarlıkta bulunan, gerektiğinde canını verecek insanlarındır. Bizler, daha güçlü, daha büyük bir Türkiye için çalışan, gayret gösteren neferler olmalıyız.

Gelecek nesiller böyle değerlere sahip çıkmaktan gurur duymalı, bu şanlı tarihe, sahip çıkmalıdır. Bu konuda geleceğimizin teminatı olan gençlerimize güveniyoruz.

Kurtuluşumuzdan günümüze kadar Türkiye her alanda çok mesafeler kat etti. Gerek ekonomideki, gerek sosyal ve siyasi alanlardaki inanılmaz değişimi ile bütün dünyaya kendini ifade etti. Barışın, hoşgörünün, medeniyetler yakınlaşmasının mimarları arasına giren, büyüklüğüne, tarihi misyonuna yakışan yepyeni bir Türkiye ile karşı karşıyayız.  Bundan da büyük onur duyuyoruz.

Şehit ve gazilerimizin kahramanca savaşarak, koruduğu kutsal yurt  topraklarına her koşulda sahip çıkacak, birlik ve beraberliğimizi koruyarak, çağdaşlaşma yolunda çabalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Aynı bilinçle, ulusal değerlerimizin yol göstericiliğinde huzurlu, mutlu yarınlara hazırlanacağız.

Sevgili Ödemişliler, Kuvayi milliyenin kahraman torunları, yarınlarımızın sahipleri sevgili gençler,

Sevinç, coşku, mutluluk bizimdir. Bayram bizim bayramımızdır. Ancak; sevinirken, coşarken şunu da unutmamalıyız. Biz, bir zamanlar bu topraklarda yaşanan hüzünleri, ağlayan gözleri, yitirilen canları,  tarihi bir daha bu tür ağır tecrübelerle şahit tutmamak, bizim en temel hedeflerimizden olmalıdır. Tümünüzün bu bilinçte olduğunuza bütün kalbimle inanıyorum.

Bu coşkulu günde büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, vatan topraklarının kurtarılması, bağımsızlık ve özgürlüğümüzün sağlanması yolunda verdikleri mücadele sırasında canlarını seve seve feda eden şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi saygıyla anıyor, Ödemişli siz değerli vatandaşlarımı içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

Kurtuluş günümüz, birlik günümüz, bayram günümüz kutlu olsun" şeklinde konuştu.

Nazilli Menderes Kuva-i Milliye Derneği tarafından Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek’e kep hediye edildi. Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek kendisine hediye edilen kepi başına takarak teşekkür etti. Ödemiş Anadolu Gençlik tarafından efe folklor gösterileri yapıldı.

Törenin ardından Efeler başkan Badem ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Üç eylül etkinlikleri aynı günün akşamında Ödemiş 30. Milli Fuarının saat 20.00’de açılışı ile devam etti.

 

Editör: Haber Merkezi