Son yıllarda organ bağışına olan talebin fazla artması ile birlikte Sağlık Bakanlığının önemli merkezlerde Organ Bağışı kampanyasını sürdürmekte.

Bu kapsamda, Ödemiş İlçe Sağlık merkezi çalışmalarını 2013 yılından beri istikrarlı şekilde sürdürmesi bu alanda çalışmaların da hızlanmasına neden oldu.

Ödemiş Sağlık Grup Başkanlığınca geçtiğimiz yıl, Ödemiş Fuarında başlatılan Organ bağışı kampanyası devam ederken, Bu sene yine Ödemiş 30. Milli fuarında stant açarak Organ bağışının hayatımızdaki önemini belirten bilgilendirici broşürlerde ziyarete gelen vatandaşlara dağıtılıyor.

Bu çalışmaların daha geniş alanlara duyurulması ve vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla Ödemiş Müftüsü Mustafa Bilgiç ile Ödemiş İlçe Sağlık merkezi doktorlarından Sevgül Barış işbirliğine gidecekler.

Konuyla ilgili açıklama yapan Müftü Mustafa Bilgiç şunları söyledi, “İslam dininin 5 amacı var. Birincisi Canın korunması, İkincisi Aklın korunması,

Üçüncüsü Neslin korunması, Dördüncüsü Malın korunması ve Beşincisi de Dinin korunması. Canın korunmasında, Bir insanı haksız yere öldürmek haramdır. Bir insanı yaşatmak, Bütün insanı yaşatmak demektir.

Bir insanı öldürmek, Bütün insanlığı öldürmek demektir.

Bugün aramızda yaşatmak için yaşamak anlamında kardeşi vefat eden Zehra hanımın kardeşinin organları 3 kişi de can buldu.

Annesine soruyorlar, organlarını bağışlamak istermisiniz?  Önce Hayır diyor ve Eğer oğlunuzun organları ile başkasının yaşamasını istermisiniz diye soruyorlar evet isterim diyor. İşte, Bütün mesele bu. Bu aile de bunları yapıyor. Zehra Hanım ve eşi organ bağışında bulundular.

Hepimize örnek hanım efendi. Kendilerine teşekkür ediyorum, bizlere de örnek oldular.

Allah’ın verdiği bu beden bize emanettir. Bu emaneti de, İnsanlara faydalı olmak için kullanacağız. Biz öldüğümüzde bütün azalarımız toprak olacak. Arkada amelimiz kalacak. En güzellerden bir tanesi de hayatı yaşamak için değil, yaşatmak için de çaba göstereceğiz. Bu yüzden de organ bağışı günümüzde çok önemli. Bir başkasını yaşatmak da güzeldir. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığımızın da fetvası var.

Bu güzelliklerin de basın aracılığı ile duyurulması da burada önem arz etmekte” dedi.

Dr. Sevgül Barış yaptığı konuşmasında, “İlçe Sağlık Müdürlüğümüzün

Organ ve doku bağışı birimi var. Bunu insanlarımıza ve yaygın kitlelere ulaştırılması konusunda Ödemiş Müftülüğümüze müracaat ettik.

Ve Birlikte hareket etme kararı aldık. Böylece basın aracılığı ile konuyu kamuoyuna duyurmak istedik.

Din görevlileriyle  aylık toplantılarda sunumlarla bilgilendirme ve onlarında Cemaate duyurması için çalışma başlatacağız.

Milli Eğitim de de bu tür çalışmalar yapacağız. Ve kamuoyunun bilgilendirilmesi çok önemli. Organ nakli şimdi ülkemiz gün geçtikçe ilerlemekte. Bugün duyarlı davranabilmek için bu çalışmayı başlatıyoruz.

Yıl boyunca çeşitli programlar düzenleyeceğiz” dedi.

ORGANLARI TOPRAK OLMADI VE HAYAT BULDU

Organ bağışı konusunda kardeşi Erol Mermer’in (39) beyin ölümü gerçekleştikten sonra üç kişiye organlarını bağışladıklarını belirten kız kardeşi Zehra Gürşat şunları söyledi, “Bundan 1,5 yıl önce kardeşimin organlarını bağışladık. Kardeşimi beyin kanamasından kaybettik.

11 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra vefat etti. Anne ve babam ile aile olarak bağışlanması konusunda karar verdik ve organları bugün 3 kişide yaşıyor ve Organları toprak olmadı, hayat buldu. Eşim ve ben de organlarımı bağışladım. Ve herkese de organlarını bağışlamaya davet ediyorum ve bu konuda Gönüllü elçi oldum” dedi.

 NAZİF HARUPÇU

 

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi