HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Düzenlenen yemek programına Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Tugan Sarıca, Ödemiş Emniyet Müdürü Mümin Sevgen, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, eşi Selma Eriş, siyasi parti temsilcileri ile dernek başkanları, Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, özel çocuklar ve ailelerinin katıldılar.

Ödemiş Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Yücel Şeber, “Hep birlikte daha mutluyuz”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Ödemiş Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Yücel Şeber Yaptı. Şeber konuşmasında, “Birleşmiş Milletler, engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla 1992 yılında aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü 'Uluslararası Engelliler Günü' olarak ilan etmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık %15’i engellidir. Ülkemizde ise bu anlamda çok net çalışmalar yapılmamış olmakla birlikte dokuz milyon civarında engelli vatandaşımız olduğu ifade edilmektedir. Bugün ülkemizde yaşayan milyonlarca engelli vatandaşımız başta eğitim, çalışma hayatı, ulaşım ve sağlık olma üzere birçok alanda zorlanıyor, deyim yerindeyse “engelleniyorlar”. Engellilerin hayata dahil olabilmeleri en önce Devletin görevidir. Türkiye, Engelli İnsan Hakları Sözleşmesini ilk imzalayan ülke olmasına karşın bu sözleşmenin gereklerini tam olarak yerine getirmemektedir. Bilindiği üzere engelli hayatı oldukça zorlu ve pahalıdır. Bununla birlikte örneğin engellilerin evde bakımı için akrabalarının bile açlık sınırının altında yaşaması koşulu aranmakta, sosyal devlet ilkesine ters bir mantıkla engellilerin bakımını tamamen yakınlarına bırakılmaktadır. Engellilerin eğitim hayatına katılmaları da oldukça güçtür. Engelli nüfusumuzun yarıdan fazlası okur yazar değildir. Çok azı lise ve üniversite eğitimi alabilmektedir. Ülkemizde engelleri genel ve yerel idareciler, siyasiler ve sivil toplum örgütleri hep birlikte el ele vererek kaldırmalı, engelli vatandaşlarımızın eğitim hakkı tam olarak hayata geçirilmeli ve sair yaşam standartları da yükseltilmelidir.

EN BÜYÜK ENGEL SEVGİSİZLİKTİR.

 "Engellenmenin” temel kaynağı ayrımcılıktır. Ayrımcı tutum ve davranışlar, her engelli için farklı farklı sorunlar doğurmaktadır. Örneğin, eğer engelli yurttaş bir kadınsa, engelli olmanın yanı sıra cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle de toplumda dezavantajlı konuma sahip olur. Eğer engelli yurttaş bir çocuk ise engelli bir çocuk olarak her türlü sömürü karşısında savunmasız kalır. Ve engelli yurttaş zihinsel engelli ise çalışma yaşamının dışına en çok o itilir. İşte bu nedenledir ki, engelli sorunları dar bir çerçeveye sığdırılıp, günü birlik düzenlemelerle üzeri örtülmeyecek kadar ciddidir. Erişilebilirlik engellilerin olmazsa olmazıdır. Eğer erişilebilirlik sağlanmış olsaydı; eğitimde, sağlıkta, çalışma yaşamında kısaca yaşamın her alanında engellilik engel olmaktan çıkar, engelli bireylerin yaşam kalitesi sırf bu nedenle düşmezdi.  Eğer çalışma ve sosyal güvenlik hakkı tam tanınmış olsaydı; engelli istihdamı seçim malzemesi yapılmaz, işverenler ceza almayı engelli çalıştırmaya yeğlemezdi. Cezayı tercih ederek engellilerin çalışma hakkını elinden alan bu zihniyet ile iş "kazalarıyla engelliliğe yol açan zihniyet aynıdır.

 Sonuç olarak, 21. yüzyıl dünyasında başarısızlığın, dışlanmışlığın ve yetersizliğin nedeni engelli olma durumu değildir; engellenme durumudur. Gelin, her türlü engelden uzak eşit ve adil yarınlar için birlikte mücadele edelim. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, birlikte “Eşit Hayat Hakkı” mücadelesi verdiğimiz engelli vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu bildiriyor ve herkesi bu konuda farkındalığa davet ediyoruz. Bugün dolayısıyla bizi unutmayan belediye başkanımız Sayın Mehmet Eriş’e teşekkür ediyoruz. Hep birlikte daha mutluyuz.

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş,“ Bugün özel bir gün ve burada özel arkadaşlarımız kardeşlerimiz var. Onlarla birlikte olmaktan dolayı mutluyum. Aradaki engelleri kaldırmanın en kolay yolu sevgidir. Birbirimizi sevgiyle bakabiliyorsak, birbirimizi sevgiyle kucaklayabiliyorsak zorlukları aşmanın yönünde de birçok yolu başarabilmişizdir diye düşünüyorum. Emniyet müdürümüz kentte hayatı kolaylaştırmak için çok büyük bir emek zarf ediyorlar. Onlara da bu çabaları için engelli kardeşlerim adına teşekkür ediyorum.

Ödemiş’teki iki dernek başkanlarımız hayatı kolaylaştırmanın yolunda çok büyük bir gayret sarf ediyorlar.  Bende onlara hem belediye hem de şahsım adına çok teşekkür ediyorum. Belediye olarak bizlere düşende fiziki engellerini bakmadan yeni projelerle engelli kardeşlerimizi, evlatlarımızı, hemşerilerimize de düşünerek yok etme yolunda da çaba harcıyoruz. Yeter ki gönüllerde engel olmasın yeter ki yüreğimiz sevgisiz kalmasın.  Bu duygularla bir arada olmamızın her iki dernek başkanımızın, yöneticileri veya okullarımızın yöneticileri bizleri bu birlikteliği yaşattılar. Bizim için özel kardeşlerimizle birlikte özel bir gün yaşıyoruz.  Bu duygularla hayatımızdaki engelleri kaldırma yolunda sevgiyi ulaştığımızda başaramayacağımız bir şey yok tüm Özel kardeşlerimin gözlerinden öpüyorum”

Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, “Böyle anlamlı bir günde sizlerle birlikte olmaktan onur ve gururunu yaşıyorum. Bugün belediye Başkanımız bu özel günde sizlerle bizleri bir araya getirerek, bu yemeği düzenledi. Bu yemekte bulunmakla büyük bir aile olmanın da hazını, neşesini birlikte yaşıyoruz. Ailenin tek büyük özelliği bireylerin birbirlerini sevgiyle, saygıyla, sarılması ve birbirlerinin hak ve hukukunu korumanın yolunda mücadele etmesidir. Mademki biz büyük bir aileyiz.  Burada iki tane önemli bir olay var. Bir sevgiyi paylaşmak, ikincisi de engelleri aşarak ulaşılabilirliğe fırsat vermektir. Bunlar yapıldığı takdir de elbette ki özel kardeşlerimizin bu kentteki yaşaması daha kolay hale gelecektir. Aslında çok büyük mesafeler katledildi. Devletimiz ve hükümetlerimiz özellikle özel kardeşlerimizi için uygulamalar yapıyorlar. Ama yeterlimi diye sorarsanız özel çocuklarımız ve aileleri ulaşılamayan noktalara gidiyorlar. Ve bizlerle paylaşıyorlar tabii bizlere düşende onları bugünden yarına ötelemek değil en kısa sürede bu sorunları asgari süreye düşürmek ve kentteki tüm vatandaşlarımız için tüm özel kardeşlerimiz çocuklarımız için daha yaşanabilir bir hale getirmektir. Ben bunlarla ilgili talep geldiği zaman değerlendiriyorum. Arzu ettiğimiz kadar sizlerle birlikte olamıyoruz ama konu bize geldiğin de şikâyetler bize geldiğinde değerlendiriyoruz.  Ve yapmanın gayreti içinde oluyoruz. Ben bu vesileyle bu özel günü bu şekilde birlikte bir yemekle değerlendiren çok kıymetli Belediye Başkanıma eşlerine,  değerli dernek temsilcilerine, misafirlerimize herkese çok teşekkür ediyorum. Daha nice böyle güzel bir günlerde buluşmayı diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardında Umurbey Mahallesi Muhtarı Gazeteci Hatice Çavdar’ın başlattığı ve Umurbey mahallesinde oturan Mert Çevik için toplanan kapak toplama kampanyası başlattım ancak, bundan etkilenen ve isminin açıklanmasını istemeyen bir hayırsever akülü sandalye alarak 7 Yaşındaki Mert Çevik’e sevindirdi. Muhtar Hatice Çavdar alınan akülü sandalyeyi Mert ve ailesine teslim ederek mutluluğunu dile getirdi.

Özel çocuk olan Mert Çevik, “ Bu akülü arabamın alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kapak biriktirmeye devam edin” dedi.

Editör: Haber Merkezi