Türk Kızılay’ı Urla Şubesi, Hayata Bağlan Projesinin, proje Ortağı Ege Üniversitesi Emel Akın Yüksek Okulu ile ortaklaşa eskişehirfk gezisi büyük bir neşe içerisinde yapıldı. Dezavantajlı çocuk ve kadınlara yönelik çalışmalarıyla gündeme oturan Türk Kızılay’ı Urla Şubesi, Sosyal Etkinliklere de yenilerini ekliyor. Kastamonu ve Samsun gezilerinden sonra, Eskişehir’e iki günlük bir gezi düzenlediler. Geziye davetli olarak bende katıldım.

Balmumu heykelleri

Her yönüyle değişen ve modern bir kent konumuna gelen, turizme açılan İç Anadolu’nun Üniversite şehiri Eskişehir’in tüm caddeleri tıklım tıklım gençlerle dolu. Belediye Başkanı Prof. Dr. Erşan Büyükerşen yaptığı projelerle Eskişehir’i Eskişehir yapmış. İzmir gezi grubu önce balmumu müzesini gezdiler. Büyükerşen burada, başta kendisinin olmak üzere, Atatürk’ün, siyasetçilerin, ünlü gazetecilerin, sanatçıların, bilim adamlarının, ünlü işadamlarının, Osmanlı Padişahları’nın, şairlerin, Eskişehir’in efsane futbolcularının ve daha birçok kişinin Balmumundan heykelini yaparak yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan balmumu müzesini oluşturmuş. Müzeyi gezen grup, burada heykellerle hatıra fotoğrafı çektirdiler. Cam müzesinde camlara verilen şekilleri izleyen grup şehrin nefis manzarasını şelalede izlediler.

Devrim Arabası

1961 de zamanın Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’e bayram törenlerinde kullanılmak üzere yapılan Türk Mühendislerin emeği  devrim arabasını görmek için akın akın gelen insanlarla birlikte İzmir grubu da ‘Devrim Arabası’nı görüp hatıra fotoğrafı çektirdi.

Gondollarla porsuk çayı üzerinde dolaşan grubun keyfine diyecek yoktu. 

400 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu Sazova Bilim Sanat Kültür Parkına dolaşan İzmir Grubu, parkta ücretsiz trenle parkın tamamını dolaştı.

Dev Akvaryum

Parkın içerisinde bulunan Dev bir Akvaryum var gruplar halinde gelen ziyaretçiler akvaryumun koridorlarında rahatlıkla dolaşabiliyor. 84 farklı cins ve 2150 balıktan oluşan akvaryumda balıklar özgürce dolaşıyorlar. Balıkların akvaryum içerisinde yüzmelerini koridorun tavanında ve yanlarında izlemek gelen ziyaretçiler tarafından ayrı bir zevk olarak görülüyor. Burada oluşturulan ayrı bir mekânda deniz içi görünüm verilen fanusun içerisine giren insanlar hatıra fotoğrafının en güzelini dostlarına götürmektedirler. Bu balıklar kuzey ege, Kızıldeniz, Amazon Nehri, Atlas Okyanusu, getirildiği belirtilmesi ilgiyi daha da çok arttırıyor.

Dönüş Afyonkarahisar’dan

İzmir Grubunun gelirken Kütahya üzerinden yoluculuğu, bu kez Afyonkarahisar üzerine alındı. Yolculuk tam bir neşe içerisinde geçti Otobüs ’de mikrofonu eline alan Ege Üniversitesi Tekstil Fakültesin de Tekstil Mühendisliği yapan Müzeyyen Saraçoğlu’nun okuduğu birbirinden güzel Türk sanat müziğinden Şarkılarla değme sanatçılara taş çıkartı. Daha sonra Emel Akın Yüksek Okulundan Raziye Sarı Saltık’ın şarkıları da alkış topladı. Neşe içerisinde devam eden gezi saat 23.00 de İzmir’de son buldu.

 

“Hayata Bağlan” projesi

Geziyle ilgili olarak Türk Kızılay’ı Urla Şube Başkanı Nurgül Saltık, “2007 Temmuz ayından beri Kızılay Başkanlığı yapmaktayım. Emekli eğitimciyim. Türk Kızılay’ı Urla Şubesi olarak 30 Marttan beri “Hayatta bağlan” adlı bir proje yürütüyoruz. Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek yüksekokulu, Mimar Sinan Anadolu Teknik Lisesi, Konak İŞKUR,  Urla Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı işbirliği ile 30 Marttan bu yana dezavantajlı belli gruplarla file örme kursu yürütüyoruz. Bu grupların içerisinde Madde bağımlısı gençlerimiz, cezaevindeki mahkûmlarımız, engellilerimiz ve 50 yaş üzeri bayanlarımız yer almaktadır. Bu kurslarımıza 15 Ekimden bu yana Özbek köyündeki bayanlarımızda katıldılar. 30 Ekim Tarihinden bu yanada down sendromlu çocuklarımızda iştirak ettiler. Ekim ayı down sendromu farkındalık ayı idi. Bu ay içerisinde down sendromlu çocuklarımıza ilçemize davet etmiştik.  Down sendromu Derneği Başkanı Gülnaz Rodoplu ve Ege Üniversitesi Emel Akıl Meslek Yüksek Okulundaki ve yönetim kurulu üyemiz aynı zamanda proje koordinatörümüz İnci Bağdatlı Balcı sayesinde onlarla da bir kurs açmaya karar verdik. Bornova Kızılay Derneği Başkanlığımızda olaya girdi ve Bornova Belediye Başkanımız Olgun Atilla ya da içine alarak. 30 Ekimden bu yanada down sendromlu çocuklarımıza da bu kursa yürütmekteyiz.”

 

“Hayata Bağlan” projeyi kapsamında birçok aktivite ile birlikte yürüttük. Kastamonu Valimiz Sayın Şehmuz Günaydın Kastamonu’ya davet etti. Samsun Şube Başkanlığımızda aynı şekilde bize çok ilgi gösterdi. Bugünde,  eğitimcilerle daha çok kaynaşmak için kursiyerlerimizin de sorunlarını da iç içe yaşayarak daha güzel anımsatmak için Eskişehir’deyiz. Eskişehir’de bir kültür gezisi planladık. Bu gezi sayesinde, daha çok verimli olarak moral depolayarak Urla’da çalışmalarımıza devam edeceğiz. Vatandaşlarımıza Kızılay olarak biz, Kızılay’da Hayata bağlan diyoruz. Ve el ele birlikte file örtüp bu şekilde kurslara devam ediyoruz.”

 

Editör: Haber Merkezi