Bir ülkenin tarım ve hayvancılığı o ülkenin bağımsızlığının göstergesidir. Tarih de silahla, topla, tüfekle ele geçirelemeyen bir çok kale lojistik yollarını kesen kuşatmalar sonucu açlık nedeniyle teslim alınmıştır. Çok eskiye gitmeye gerek yok daha birkaç ay önce Katara uygulanan ambargoda dünyanın petrol zengini ülkesi Türkiye yardıma gitmese aç kalıyordu. Katar şimdi büyük çiftlikler kurup kendi süt ve etini üretmeye başladı.
Yıllar önce ihracatını yaptığımız bir çok üründe; (pamuk, tütün, mercimek ve hatta uçak) artık dışa bağımlıyız. yani bağımsız değiliz. Kıbrıs barış harekatında gördük, yedek parçası olmayan uçaklarımız uçamadı parasıyla aldığımız silahları kullanamadık. Ama akıllandık savunma sanayimizi geliştirdik şimdi kendi helikopterimizi, tankımızı, füzemizi yapmaya başladık çok da güzel gidiyor. Peki insanımızın karnını nasıl doyuracagız; Türkiye düşmanlığını her fırsatta gösteren Avrupa dan et ithal edip kendi üreticimizi bitirerek. peki bir gün o Avrupa devletleri bize et satmazsa ne olacak? ben biliyorum “aç ayı oynamaz”
Et fiyatları çok yüksek birazda tüketiciyi düşünün canım 40-45 tl etmi olur? aslında olmaması lazım ama yüz de yüz kazanan aracılar sayesinde oluyor. Bir besi hayvanı günlük 1200-1500 gr canlı ağırlık artışı sağlar buda 600-700 gr karkas ete tekabül eder. bu eti üretmek için hayvana 8-10kg fabrika yemi yedirmek lazım ki oda yaklaşık 10 tl. 2kilo gibi saman=1,3tl. birazda mısır silajı verelim=1 tl. arpa, yonca ,su, veteriner hizmetleri, işçilik bunları hesaba katmadan bizim çok kazanan yetiştiricimiz karkası bu gün 25 tl. den satarsa günlük 15-17 tl para kazanır. Masrafları çıkınca eline günlük 3 lira kalır oda ekstra masraflar olmadan fire vermeden yetiştirebilirse peki üreticiden 25 liraya çıkan et kasapta kaça satılır en kalitesiz kıyma 45 liraya. Yetiştirici 3 lira aracılar 25 lira sizce de burada bir terslik yok mu?
Çözüm olarak bizim yani üreticinin sorunlarıyla ilgilenmesi gereken Tarım gıda ve Hayvancılık bakanımız ne yapar ithal ucuz et getirir kasaplara marketlere satar onlar kar payını ekleyip tüketiciye satar. Tüketici 3 lira kar eder mutludur. Aracı aşağı yukarı kar marjını korur mutludur. Günle 3 lira kazan yetiştirici en mutlu olan da odur üretimi bırakır derdi tasası kalmaz 3 milyon Suriyeli mülteciye bakan devletimiz herhalde onu açıkta koymaz onada bir maaş bağlar. İyide tüm kesimler mutlu olacaksa bu üretici niye ağlıyor.
İleri görüşlü, büyük düşünce adamlarından biri yıllar önce bir şeyler söylemiş “ÜRETMEYEN TOPLUMLAR YOK OLMAYA MAHKUMDUR.” K.ATATÜRK
Türkiye yi yok etmek isteyenler büyük oynuyorlar uzun vadeli planlar yapıyorlar. 3 lira için üreticini yok etme Türkiye