Geçtiğimiz hafta sonu Antalya’da idim. Bir yapı kooperatifinin genel kurulunda iktidar partisine mensup Milletvekili bir beyefendi ile tanıştım. Muhtelif konularda geçen sohbetimizde yeni Anayasa yazımı ile ilgili önemli bilgiler edindim. Sohbet, özellikle esnaf ve tüccarımızı yakından ilgilendiren konulara gelince, ‘müsaadenizle not alabilir miyim?’ dediğimde, isminin yazılmaması kaydıyla kabul etti. Öğrendiklerimi, özellikle içinden geldiğim iş hayatı ve esnafımızı ilgilendiren hususları, siz saygıdeğer okurlarımla paylaşmak istiyorum.  
Meslek Odaları’nda gerek yönetici konumunda gerek çalışanlardan çok dostum var. Yazacaklarım kesinlikle onları hedef almadığı gibi sağduyu ile düşündüklerinde, bana hak vereceklerine inanıyorum.
Türkiye’de maalesef pek dile getirilmeyen bir konudur bu durum. Kanun zoru ile insanımızın üye olması dayatılan sendika ve odalar gibi kuruluşlar var. Bu kuruluşlar ağalık ve beylik derecesinde varlıklarını sürdürürler. Gazeteler bu gibi netameli konulara hiç girmezler, zira ilân beklentileri vardır veya adamlarının bu kuruluşlarda bulunmasını isterler. Bizim gazete hep gerçekten ve esnaftan yana olduğu için böyle konuları pas geçmez. Onun için gönül rahatlığı ile yazımı yazıyorum…
Sendikalar bu yazımızın dışındadır. Zamanı gelince onları da yazarız. Benim sözünü edeceklerim TOBB, TESK, Barolar ile Ticaret ve Sanayi Odaları olacak.
Bu kuruluşların; öncelikle “Anayasal Kamu Kimliği” ortadan kalkacak. Bu suretle, vatandaşın
“parasını zorla tahsil etmeleri”nin önüne geçilmiş olacak. Bu konuda Hükümetin attığı adımı esnaf dostlarıma müjdeleyebilirim.
Bunun ne kadar önemli olduğunu bir örnekle size aktarmak isterim. Bir şirketiniz var. Anonim, Limited, Adi Ortaklık veya Aile Şirketi fark etmez. Ya da küçük esnafsınız. Eczacı, Doktor, Avukat, Muhasebeci, Veteriner, Mimar, Mühendis, Berber, Pazarcı, Terzi, Helvacı, Fırıncı, Tuhafiyeci, Pastaneci, Tüpçü, Börekçi, Kahveci, Çay Ocağı İşleten, Brandacı, Kuru Temizleyici, Kurukahveci, Bakkal, Şarküteri, Telefoncu, Sarraf, Profilci, Penci, Güneş Enerjici, Kaportacı, Elektrikçi, Uncu, Yemci, Oto Lastikçi ve ismini sayamadığım farklı bir işiniz var.
Hemen hemen hiç hizmet almadığınız halde “oda”lara aidat ödemek zorundasınız değil mi? Diyelim şirketinizi tasfiye etmek istiyorsunuz veya ekmek tekneniz dükkânınızı kapatmak zorundasınız. Bu durumda karşınıza ilk adım olarak çıkan “ödemediğiniz aidatları inanılmaz faizler ile ödemek zorundasınız. Başka kurtuluş yolu yok.”
Kardeşim, ‘ben işimi kaybetmişim’ feryadınızı duyuramazsınız. Tekeden süt çıkarmak denir hani ya işte o hesap. Sen bitmişsin, işini kaybetmişsin, gırtlağa kadar borçlusun. Çıkar yolu yok. Birikmiş aidatını ödüyor esnaf kardeşim hâlâ.
Etrafınıza bakın. Sorun soruşturun. Biriken aidatlarını “korkunç faiz oranları ile” ödeyememe durumuna gelmiş nice mağdur esnaf göreceksiniz.
Eğer yeni Anayasa’daki bu düzenleme, bazı lobilerin veya güç odaklarının engelleme, sulandırma, taş koyma gibi girişimleri olmazsa, “vatandaşın lehine olması gerektiği gibi olursa”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu, Tabipler Birliği, Barolar, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği gibi tamamı 16 kurum anayasal niteliğini kaybedecek. Kim kazanacak? Tabii ki insanımız. Esnafımız!
Bu kaybediş ile ZORUNLU AİDAT VE ZORLA PARA TOPLAMA gibi mekanizmalar ortadan kalkacak! Türkiye’de bu organizasyonların, kapanın elinde kaldığını biliyorsun esnaf kardeşim. Senin alnının teri ile kazandığını, aidat adı altında elinden zorla alınanlarla nemalananları da biliyorsun!
Darbe dönemlerinde bunlar senin ödediğin paraların gücü ile utanmadan darbecilere destek mesajlarını tam sayfa ilânlarla gazetelerde yayınlıyorlardı. Esnaf olarak bu kuruluşlara seçtiğimiz kişilere akıl almaz maaşlar, yolluklar verdik. Birçoğunu da omzumuza bastırıp mebus yapmadık mı? Esnafa ne verdiler peki?
Şimdi yapılacak olan DEVRİM NİTELİĞİNDEKİ BU DEĞİŞİMİN NE KADAR MÜKEMMEL BİR ŞEY OLDUĞU anlaşılır sanırım. Dünya’nın hiçbir gelişmiş ülkesinde olmayan bu haksız uygulama, vatandaşın haklarının yıllardır adeta derebeylik düzeni imişcesine gasp edenler artık olmayacak! Ha, çalışanlar üzülmesin. Devletimiz onları tıpkı Telekom Özelleştirmesinde olduğu gibi kamuda istihdam edecektir. Devlet haksız yere vatandaşının ekmeği ile oynamaz, onlar müsterih olsunlar.
Ne olur, Anayasa yazımındaki bu reforma sahip çıkalım. Hangi siyasi partiye mensup olursanız olun sevgili okurlarım. Siyasi Partilerin Genel Merkezlerine, Millet Vekillerine konu ile ilgili olarak mesajlar gönderin. Esnaf kardeşim! Hiç olmazsa bu vesileyle üzerindeki ölü toprağını atmalısın. Bu değişimler senin için yapılıyor. Tepkini göster. Bu devrime hep beraber sonuna kadar sahip çıkalım.
Bu düzenleme lobiler galip gelmez ve plânlandığı gibi yapılabilirse, Türk Milleti aşağıda yazacağım organizasyonlara zorla para ödemekten kurtulacak;
Türk Eczacılar Birliği, Türk Tabipler Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türk Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türkiye Tohumcular Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türkiye Noterler Birliği, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği.
Öyle anlaşılıyor ki; Ak Parti, ne pahasına olursa olsun, Mecliste yalnız kalsa da yeni anayasayı halk oylamasına götürecek gerekli sayıyı bulmaya kararlı. Yeni Anayasa’nın yazılmasını tamamlayıp; Referanduma götürerek halkın oylarıyla kabul edilmesini plânlıyorlar. İnşallah muhalefet partileri de halkın faydasına olacak böyle maddeler için gerekli desteği mecliste verirler.
Son sözüm, Ödemiş Gıda Maddeleri Odası Başkanı sevgili kardeşim Sami Görgen’e. Niye Sami Görgen’e diyorum; çünkü kendisi en çok üyeye sahip bir odanın başkanı. (odadan bir kuruş almayıp maaşını öğrencilere burs olarak verdiğini biliyorum). Bak Sami Bey Kardeşim. Gıda Odasının Bankalarda birikmiş yüz binlerce lirası var. Diğer odaların da elbette büyük birikimleri banka kasalarında atıl duruyor. Okul yapmanız konusunda sana pek çok kez ricada bulundum. İşte sana fırsat. Diğer Meslek Odaları yöneticisi kardeşlerime de sesleniyorum. Bankalardaki paracıklarınızın, Anayasa değişikliği sonunda, hazineye devredilmeden önce Ödemiş’imize bir şeyler yapın. Bence her branşın Meslek Lisesi ve Meslek Yüksek Okulu niye yapılamasın. Kardeşlerim!
Birlik beraberlik içinde bir an önce SİZLERDEN RİCA EDİYORUM. ODALARINIZ ADINA OKUL YAPMA GİRİŞİMİNİ BAŞLATIN. BEN HER KONUDA SİZE YARDIM İÇİN SÖZ VERİYORUM. BANA GÖREV VERİN; MİLLİ EĞİTİM’LE, HÜKÜMET’LE, BAKANLIK’LARLA, ANKARA İLE GÖRÜLECEK, HER İŞİNİZ İÇİN YANINIZDAYIM. TEKRAR EDİYORUM PARALAR HAZİNEYE DEVREDİLMEDEN BU HAYIRLI İŞE GİRİŞELİM.
Bir sözüm de Esnaf Kefalet Yöneticilerine. Bundan üç önceki Genel Kurulda İzzet Tartal Ağabey merhum İbrahim Özcü kardeşime, ‘Kooperatifin Okul yaptıracak kadar parası var. Okul yaptırmanızı istiyorum’ diye adeta vasiyet etmişti. İbrahim’in ömrü yetmedi. Turgut Usluca Kardeşim ve Yönetim Kurulu arkadaşları lütfen girişimlerini başlatsınlar. Zira ömür çok kısa.
Arkamızda eserler bırakalım. Hayır duaları sonsuza kadar sizin olsun. Bakın çok önemli bir konu bu, haydi bir gayret. Niyet etmek yolun yarısıdır. Silkinin lütfen. Saygılarımla.