Tam olarak kim tarafından söylendiği kesinlik kazanmasa da Lev Tolstoy’a atfedilen güzel bir söz vardır; “acı duyabiliyorsan canlısın, başkasının acısını duyabiliyorsan insansın.” Yurdumda da gerçekten insanca hislere sahip olanlar yasta çünkü gencecik bir insanı, Özgecan’ı kaybettik. Hem de canice, alçakça ve de korkakça.

Tertemiz bir hayat sona erdi. Umutlar, beklenti, düşler suya düşüverdi. Sadece Özgecan’ın değil ailesinin hatta toplumun…

Özgecan’ı katleden, sadece bedenine değil ruhuna saldıran, hatta toplum olarak ruhumuza, özümüze saldıran bu yaratıklar için söylenecek o kadar söz var ki. Ama hiçbir kelime ne bu yaratıkları ne de yaptıklarını tarif edebilir.

İdam gelmeli mi? Hadım mı edilmeliler? Bu ve benzeri sorular kafalarda bir bir yer buluyor. Peki çözüm mü? Zinanın recm ile tecavüzün idam ile hırsızlığın el kesilerek cezalandırıldığı ülkelerde bu suçlar işlenmiyor mu?

Peki ya önemli mevkilerde oturanlar bu olayın öncesinde neler söylüyordu? Hatırladınız mı?

Ülkenin en yetkili ağzı “kadına şiddet abartılıyor”, “ben zaten kadın erkek eşitliğine inanmıyorum, fıtrata ters” gibi cümleler sarf ederse, önemli siyasiler kadının adeta toplumdan soyutlanmasına ve izole edilmesine yönelik olarak kadının çalışmasını eleştirirse, ”kadın kahkaha atmasın” derse; kadının bekaretinden, kaç çocuk doğuracağına ve gebeliğinden kürtaja kadar birçok konuda kadınlar adına söz söyleme hakkını kendinde bulursa sade vatandaş neler yapmaz? Çok sık kullandığım atasözünü burada da yinelemek ihtiyacı hissettim; “imam o… cemaat s…r”. İşte maalesef bu söylemlerle ve de sağlıklı eğitim yerine ayrıştırılmış eğitimle erkeklerin gözünde insan olmaktan çıkartılarak farklı bir türe dönüştürülen kızlarımız ve kadınlarımızın sadece bedenlerine hapsedilmesi imamın gazı değil de nedir? Maalesef imam gazı kaçırmış birileri de adeta sıvamıştır.!

Suçlusunuz yetki sahipleri! Dilin kemiği yok diye diye ağzınıza geleni, aklınıza geleni söylediğiniz için. Suçlusunuz analar! Oğlunuza kadına, anaya saygıyı sevgiyi yeterince öğrenemediğiniz için. Suçlusunuz babalar! Oğlunuza “erkek” ne demek hakkıyla öğretemediğiniz için. Suçluyuz arkadaşlar! Erkek olmanın bilekte değil yürekte olduğunu ve erkek olmaktan önce “insan olmak” gerekliliğini hemcinslerimizin beyinlerine kazımayı başaramadığımız ve yaşanan örneklere sessiz kaldığımız için.

Toplum olarak hepimiz suçluyuz Özgecan kardeşim tek suçsuz var o da sen ve senin gibi savunmasız masumlar. Ne anlam ifade eder bilmiyorum ama kendi adıma, toplum adına ve hatta maalesef o pis yaratıklar adına senden özür diliyorum. Çünkü maalesef senin için elimden sadece bu kadarı geliyor.