Bu da zeytinyağı ve zeytinin değerini arttırmakta tarımına ivme kazandırmaktadır.

Her bitkisel üründe olduğu gibi zeytinde de çok sayıda hastalık ve zararlı çeşidi mevcuttur. Bazen sürgün ve çiçeklere zarar veren bu türler bazen zeytinyağı kalitesine doğrudan etki etmektedir.

Bu zararlılardan biri de zeytin güvesidir (prays oleae). Zeytin güvesi; yaprak dölü, Çiçek dölü ve meyve dölü olacak şekilde 3 farklı döl verir. Bu zararlı; yaprak ve sürgün uçlarını yiyerek, tomurcuk ve çiçekleri tahrip edip meyve tutumuna engel olarak, meyve sapının birleştiği kısma yerleşip oraya zarar verip ciddi meyve dökülmelerine yol açarak zararlı olurlar. Mücadelesi için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Eşeysel tuzaklar her 3 zeytin ağacına bir adet olacak şekilde asılabilir.

Bu yöntem popülasyon yoğunluğu orta seviyedeyse oldukça etkilidir. Kimyasal mücadele de ise zararlının meyve dölü hedef alınır. Mayıs ayının ikinci yarısından sonra kontrol edilen zeytin meyveleri uygun büyüklüğe geldiğinde ilaçlama yapılabilir. Kimyasal ilaçlama ruhsatlı olan ilaçlarla yapılmalıdır. İlaçlama yapılacağı gün için yağış ve aşırı rüzgar olmamasına özellikle dikkat edilmelidir.

Editör: Haber Merkezi