Sebze ve meyve üreticisinin dönemsel olarak yaşadığı pazar sorununu, mısır üreticisinin de yaşaması için proje üreten Tire Süt Kooperatifi, 4 yıl önce kurduğu Silaj Paketleme Tesisiyle yılda yaklaşık 10 bin ton silajlık mısır alımı yapıyor. Kooperatif, üreticinin fazlalık mısırını 40 kilogramlık özel poşette paketleyip Türkiye’nin tüm illerine pazarlıyor.

Böylece hem mısırın fiyatlarının aşırı düşerek üreticinin zarar etmesini önlüyor hem de ilçeye ekonomik girdi sağlıyor. Ayrıca silajlık mısır üretemeyen üreticiye de ekonomik şartlarda sağlıklı kaba yem temini sağlıyor. 

Tire Süt Kooperatifi olarak süt hayvancılığıyla geçimini sağlayan üreticiye sahip çıktıklarını belirten Başkan Mahmut Eskiyörük, ancak bölgede meyve sebze piyasasını düzenleyerek üreticiye sahip çıkan bir kurum olmadığını belirtti.

Türkiye’nin en verimli arazilerinden biri olan Küçük Menderes Havzası’nın ürün kalitesi ve çeşitliliği bakımından büyük zenginliğe sahip olduğuna dikkat çeken Eskiyörük üreticinin varlık içinde yokluk çektiğini söyledi.

Kooperatif olarak tüm tarımsal ürünlerin toplama ve pazarlama faaliyetini üstlenecek bir yapılanma oluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Eskiyörük;

“Tire Süt Kooperatifi, her alanda süt üreticisine sahip çıkıyor. Süt, et ve yem fiyatlarını üreticinin lehine dengede tutuyoruz. Ancak bölgede sebze ve meyveyi Gıda Güvenliği’ne uygun şartlarda toplayarak; işleyip pazar yaratan bir kooperatif olmadığı için fiyatlarda istikrarsızlık yaşanıyor. Üretici hangi üründen ne kadar kazanacağını, neyi ne kadar üreteceğini bilmiyor. Üretici, Küçük Menderes’te varlık içinde yokluk çekiyor. Biz tarımsal kalkınma kooperatifiyiz. Bölgenin tüm ürün yelpazesini kapsayacak bir sistem kurarak bölge üreticisine sahip çıkacak bir sistem kurmayı hedeflemekteyiz. Böylece planlı üretimle, kaliteli ve standart ürün yelpazesi sağlanacak. Üreticinin pazar sorunu giderilerek, hem üretici, hem bölgemiz kazanacak ” diye konuştu.

ÜRETİCİ EĞİTİMLERİNE DEVAM

Tire Süt Kooperatifi olarak üreticiyi bilgilendirip, bilinçli üretim yapılması için de çalışmalar yaptıklarını dile getiren Başkan Mahmut Eskiyörük, Çamlı Yem işbirliği ile üreticiye her ay farklı bir konuda eğitim seminerleri verdiklerini belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Ahmet Alçiçek’in katılımıyla silaj üretimi konulu toplantı düzenlediklerini belirten Eskiyörük, “Eğitimlerimiz üreticilerimiz için çok faydalı oluyor. Bu toplantılarda üreticilerimiz kolayca uygulayabilecekleri önlemlerle ürün kalitesini yükseltmenin yollarını öğreniyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi