Kamuoyundan gelen tepkilere rağmen üzerinde Atatürk resmi bulunmayan 1 TL'lik madeni para basımı devam ediyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, bu yılın ilk 6 aylık döneminde 19 milyon 870 bin adet Atatürk'lü 1 TL'lik paraya karşılık, 26 milyon 652 adet üzerinde Atatürk resmi bulunmayan 1 TL'lik madeni para bastı. Üzerine Atatürk resmi olmadığı için bazı vatandaşlar ile esnaf arasında tartışma da yaşanıyor. Vatandaşlar alışveriş sırasında Atatürksüz 1 lira istemiyor ve esnafa iade ediyor.
70 milyon adedi geçti
Darphane ve Damga Matbaası, milli ve milletlerarası önemli günler ile faydalı olduğu değerlendirilen kişi, kurum ve olaylarla ilgili olarak, tedavülde kullanılan paraların dışında ayrıca ‘hatıra para' basabiliyor. Bu kapsamda hükümetin talimatıyla Darphane'ye 15 Temmuz anısına 1 TL'lik hatıra para basma görevi verildi.
Böylece üzerinde Atatürk yerine 15 Temmuz'un anlatıldığı resim bulunan hatıra paralar 31 Ekim 2016 tarihinden itibaren basılmaya başladı. Ancak hatıra nitelikli olmasına rağmen bu paraların sayısı 70 milyon gibi olağanüstü bir sayıya ulaştı.
Piyasada bol miktarda Atatürksüz 1 TL'lere rastlanması, “Atatürk'ü Türk parasından silmenin hazırlığı mı yapılıyor?” kaygılarına yol açmıştı.
Yılın ilk 6 aylık döneminde 19 milyon 870 bin Atatürk resimli 1 TL'lik paraya karşılık üzerinde Atatürk'ün resmi bulunmayan tam 26 milyon 652 bin 300 adet hatıra para basıldı. Darphane yönetimi, temmuz-aralık dönemini kapsayan bu yılın ikinci 6 aylık döneminde ise 150 milyon 130 bin adet 1 TL'lik madeni para daha basılacağı bilgisini verirken bu paralardan ne kadarının Atatürk resimli, ne kadarının Atatürk'süz hatıra para olacağını açıklamadı.

Editör: Haber Merkezi