Haber: Nazif HARUPÇU

 

Geçen sene Rusya’ya ihraç edilen ABD kökenli Black Diamond cinsi iri erikler büyük ilgi gördü. Yeşil Bademli Fidancılık Kooperatifi’nin öncülüğünde Uçak Kardeşler firması ile geçen sene olduğu gibi bu sene de ihracat bağlantısı kurularak bir haftadır erik alımları büyük bir ilgiyle devam ediyor.

Bademli eriği için 2013 yılını Rusya ve Avrupa ülkelerine ihracat yılı olarak açıklayan kooperatif başkanı Hasan Gider, “İyi tarım uygulamasını sürdürdüğümüz bahçelerimizin dönüşü güzel oldu.  Her yıl 2 kat artan oranda düzenli meyve almaya başladık. Ayrıca önemli olan meyve bahçesi kurmak değil, bahçenin bakımını yapabilmek. Bizler bu konuda uzmanlaştık meyvenin çiçeklenmeden itibaren, hatta kış döneminden itibaren gübre, ilaç ve su isteklerini bilerek hareket ediyoruz” dedi.

Bahçe sahiplerine seslenerek, ‘Gelin anlaşalım’ diyen Kooperatif Başkanı Gider, “Bahçenize biz bakalım, biz pazarlayalım sizlerle ortak hareket edelim” diyerek Küçük Menderes Havzası’ndaki bütün bahçe sahiplerini, ayrıca 20 dekardan fazla olmamak şartı ile meyve bahçesi kurmak isteyen arazi sahiplerini davet etti.

Başkan Gider, “Çeşitli fidanlarımız elimizde mevcut. Kendi arazinizde Ziraat mühendisimiz tarafından tespitlerde bulunarak hangi çeşidin uygun olacağını analiz ettikten sonra bakımı bize bırakın“ şeklînde konuştu.


BAHÇECİLİK EK İŞ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Yeşil Bademli Kooperatifinin Ziraat mühendisi Gülşen Görken, Ödemiş ve çevrelerinde bahçecilik 
ek iş olarak görüldüğü içinçok önem verilmediğini ama kaliteli ürün yetiştirdiğinizde emeğinizin karşılığını alacaksınız şeklinde konuştu.

Görken ayrıca şunları söyledi, “Bizler yeni çeşitleri takip ediyoruz ve o yerin fizyolojik ve kimyasal özelliklerine bakarak ve analiz ettirerek hangi çeşidin dikileceğine karar veriyoruz. Böylece bölgemizde iyi tarım uygulamasını daha geniş alana yayarak dış pazara güvenli ürün sunulurken, Ülkemiz insanının da sağlıklı ve güvenilir ürün tüketmeleri sağlanacaktır.”

Editör: Haber Merkezi