Haber: Zülâl KALABAS



Ödemiş’in Ovakent ve Konaklı Beldeleri’nde ev hanımları, ev ekonomilerine katkıda bulunmak amacıyla biber kesiyorlar.  Yüzyıl Gıda adlı turşu fabrikası;  günlük olarak köylü halka, mahalle mahalle dolaşarak biberleri dağıtıyorlar. Yüzyıl Gıda tarafından dağıtılan biberler, Ovakent ve Konaklı Beldeleri’nde yaklaşık yedi yüz kişiye ulaşıyor ve ilgi ile karşılanıyor.

GÜNDE 40 KİLO KESİYOR

Ovakent Cumhuriyet Mahallesi’nde yaşayan Adile Güleç  günde yaklaşık kırk kilo biber kestiğini söyledi.  Kilosu yaklaşık otuz beş kuruşa gelen biberler makas ile kesiliyor. Bunun sebebi de turşuda kullanılacak biberlerin yamuk olmaması. Adile Güleç, saat 9’da biberlerin dağıtıldığını, saat 19.00 civarı da toplandığını belirterek, “Tarla işi yapmak zor. Hava sıcak ama bu biberleri keserken kendi evimizin çatısı altında kesiyoruz ve aynı zamanda hem çalışıyoruz hem de kendi evimizin işlerini yaparak çocuklarımıza bakabiliyoruz” dedi.

TAM BİR İMECE

Ev hanımları fabrikadan gelen bu biberleri keserken mahallede gölge bir alanda toplanıyorlar. Bir yandan sohbet eden hanımlar diğer yandan da para kazanıyorlar. Adeta bir imece usulü söz konusu olduğu bu çalışmada hanımlar birbirlerine biber kesimi konusunda da yardım ediyorlar. Aldığı biber çuvalını kesip bitiren kişi çuvalı bitmeyen diğer arkadaşına yardım ediyor. Hatta kesilen biberlerin çöpleri bile ziyan edilmiyor, onlar da çevrede hayvancılık yapan kişilerin hayvanlarına yemlik yapılması için veriliyor.

Editör: Haber Merkezi