İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kapatılacağı iddiası bulunan Tire Toptancı Hali’ne giden ve oradaki esnaflar ve kendi malını pazarlayan üreticilerle bir araya gelen AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, bu sorunun çözüleceğine ve hal binasının kapanmayacağına inandığını belirtti.

Sürekli, “Büyükşehir Belediyesi, Tire’ye yeni ve modern bir hal binası yapsın ve o yapılana kadar bu bina kullanılsın” diyerek, orta bir yol önerisinde bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kapatılmak istenen Tire Toptancı Hal’i esnafına AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli sahip çıktı. İlçe Başkanı Mehmet Çeltikçoğlu, Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Pazarcılar Odası Başkanı Cengiz Kaşan ve hal esnafı ile bir araya gelen Sürekli, Büyükşehir Belediyesi’nden yeni bir hal binası yapılıncaya kadar mevcut hal binasının işlevini sürdürmesini istedi. Toplam 19 bin metre kare alana sahip toptancı halinde, esnafın mağdur edilmemesi gerektiğini ifade eden Sürekli, 2010 yılında çıkan hal yasasının günün şartlarına göre tekrar revizyon edilebilmesi için konuyu tarım komisyonuna taşıyacağını söyledi.

SÜREKLİ, “GEREKİRSE BAŞKAN KOCAOĞLU İLE DE GÖRÜŞÜRÜM”

Büyükşehir Belediyesi’nin, Tire Ticaret Odası’ndan görüş istediğini, odanın da halin kapatılmaması yönünde görüş bildirdiğini hatırlatan Sürekli, “Yasa, Büyükşehir Belediyesi’ne yetki vermesine rağmen, bu konunun tekrar revize edilip, düzeltilmesi lazım. Toptancı halini, üretici ile birlikte İZSU ekipleri de kullanıyor. Kargaşa ortamının son bulması lazım. Yeni ve modern bir hal binası yapılacaksa hayır demeyiz. Gerekirse, Başkan Kocaoğlu ile görüşüp, üretici ve esnafın sıkıntılarını anlatırım” dedi. Sürekli, ilçe genelinde haftada 1 gün kurulan ve günde yaklaşık 1 milyon liralık alışverişin yapıldığı kestane, incir ve ceviz pazarında üreticilerin sorunlarını dinledi. Hal’de, çuval başına alınan 3 lira ücretten dert yanan üreticiler, elverişsiz hava koşullarında mallarının perişan olduğunu belirterek, kapalı alan istediler.

İBİŞOĞLU, “HALLER DÜKKAN SAYISINA DEĞİL, POTANSİYELİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLSİN”

Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu ise ilçelerde kaldırılan hal hakem heyetlerinin tekrar hayata geçirilmesini istedi. Üretimin, illerde değil, aksine ilçe ve köylerde gerçekleştirildiğini anlatan İbişoğlu, “5957 sayılı hal yasasında en az 30 işletme olacak diyor. Ancak, Ödemiş ve Selçuk toptancı halleri yasaya uygun görünüyor gibi olsa da yılın büyük bir bölümü kapalı oluyor. Tire Toptancı Hal’i ise yıl boyunca açık. Hal yasasında ilçelerin tarım potansiyellerine göre yeni düzenlemelere gidilmedi. Odaların görüşü alınarak, ilçelerdeki hal hakem heyetleri eskiden olduğu gibi tekrar görev yapmalı. Tire genelinde ortalama yıllık 90 bin ton yaş sebze, 30 bin ton yaş meyve ile 120 bin ton civarında kestane, incir, ceviz ve benzerler ürünler yetiştiriliyor. Bu rakamlar göz ardı edilmemeli” diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi