İslam Dini, ilme ve bilgiye gerektiği değeri vermiş ve bilgiye ulaştıracak bütün meşru yolları açık tutmuştur. İlim öğrenmek için, zaman, mekan ve yaş sınırı koymamıştır. Erkek ve kadın herkese beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi emretmiş, hayatın her aşamasında kişinin kendi durum ve konumuna göre ilimle iç içe olmasını istemiştir.
Bütün insanları bir tarağın dişleri gibi eşit sayan İslamiyet ”Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” diyerek bunu net bir şekilde ortaya koymuştur.
Allah içinizden iman edenlerle, ilme nail olanların derecelerini yükseltir. “Kulları içinde Allah’tan gerektiği şekilde ancak ilim sahipleri korkar. ”meallerindeki ayet-i Celilelerle ilim sahiplerini diğer insanlardan ayırıp yükseltmiş “ Sakın cahillerden olma “Cahillerden yüz çevir “anlamındaki pek çok ayet-i celile ile de cehaleti ve bilgisizliği yermiştir. İlmin ve ilim öğrenmenin değeri konusunda Peygamberimizin birçok hadis-i şerifleri arasında şunlar ne kadar dikkat çekicidir.
“Çin’de bile olsa ilmi alınız. Çünkü ilim kadın erkek herkese farzdır.”
“İlim ve hikmet mü’minin yitiğidir. onu nerede bulursa alır.”
“Dünyayı isteyen ilme sarılsın, ahireti isteyen ilme sarılsın, hem dünyayı hem ahreti isteyen yine ilme sarılsın.
Yine Peygamberimize gönderilen ilk vahyin “oku” emriyle başlaması, müşriklerle yapılan ilk savaş olarak tarihe geçen bedir de alınan esrilerin, okuma yazma bilmeyen Müslümanlara, okuma yazma öğretme karşılığı serbest bırakılması dinimizin eğitime, bilgiye verdiği önemin manidar örneklerindendir.
Nesillerimiz Allah’ın bize birer emanetidir. Emanete sahip çıkmak, iyi bir eğitim almalarını ve ahlâklı yetiştirilmelerini sağlamak onların hakkı olduğu gibi bizim de başlıca vazifelerimizdendir. Her alanda gelecek kuşaklarımıza gerekli eğitim ve öğretim imkanlarının sağlanması aynı zamanda toplumsal bir ödevdir.
Sevgili Peygamberimizin “İlim öğrenmek kadın erkek her müslümana farzdır.” Hadisi şerifinden yola çıkarak hiçbir ayrım yapmadan erkek çocuklarımızla birlikte kız çocuklarımızı da eğitim ve öğretim haklarından asla mahrum etmeyelim.
Milletler geleceklerini, yetiştirdikleri nesillerin eğitim ve öğretimine gereken önemi vererek ve onları en güzel şekilde eğiterek garanti altına alabilirler.
Bu vesileyle önümüzdeki Pazartesi günü başlayacak olan yeni eğitim ve öğretim yılında çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim ve öğretim haklarını bir kez daha hatırlamalıyız. Onların hem kendilerine, hem ailelerine, milletimize ve insanlığa yararlı birer birey olarak yetiştirilebilmelerinin, iyi bir eğitimle mümkün olabileceğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Tüm Öğretmen ve öğrencilerimize bende yeni eğitim öğretim yılında başarılar dilerim.
Gerek bireysel ve gerekse toplumsal düzeyde ilme giden yolları açma ve ilmin önündeki engelleri kaldırma gayreti içinde olmalıyız. Kız olsun erkek olsun çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitimleri için bütün imkanlarımızı seferber etmeliyiz.