Beydağ Girişimci İş Adamları Derneği’nin katkısıyla Ödemiş Özel Birgivi Kolejinde Uzman Psikolog Melek Güngördü’ün konuşmacı olarak katıldığı “Aile İçi İletişim” semineri gerçekleştirildi.
Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Kazım Sevin, U ve Beydağ Atatürk Yatılı ilköğretim Okulu Müdürü Mehmet Uçar, birçok öğrenci velisi katılım gösterdi.
Uzman Psikolog Melek Güngördü, verdiği “Aile İçi İletişim” seminerinde, annelerin ve babaların olaylara hep olumsuz yaklaştıklarının altını çizdi. Güngördü, "Anneler ve babalar olaylara hep olumsuz yaklaşıyorlar. Mesela 'derslerini bitirmezsen sokağa çıkamazsın' şeklinde değil de 'Derslerini bitirirsen sokağa çıkabilirsin' denilmeli. Çocukla iletişimin açık ve etkili olması için anne ve babaların samimi bir ilgiyle dinlediklerini hissettirmeleri gerekiyor. Yani çocuklarımıza negatif olarak değil de pozitif sorular sorup cevaplar vermeliyiz. Bu sadece çocuklar için değil anne ve babalar için de geçerlidir yani aile içinde negatiften uzak pozitif cevaplara aileyi huzur ve mutluluk için de bir arada tutmamızın yolu budur. Bazen siz bir soruyu cevaplandırırken, açıklamanızı bitirmeden çocuk başka bir soru sorar. İnsanlar da 'bu çocuk neden böyle yapıyor' diye kızar, hatta çocuğunun zekâsı konusunda şüpheye düşer. Eğer çocuk, verdiğiniz cevap bitmeden başka bir soru sorarsa, biliniz ki cevabınızı uzun ve sıkıcı bulmuştur. Bu gerçeği bilmeyen ve çocuğun seviyesine inemeyen anne-babalar kızar, 'Sen ne aptalsın, hem soruyor hem dinlemiyorsun!' derler. Hele bu tür aşağılamalar başkalarının yanında ve umumi yerlerde yapılıyorsa, çocuğu tahmin edemeyeceğiniz derecede derinden üzecektir. Öyle ki çocuk da zamanla geri zekâlı olduğunu zannedecek, ümitsizliğe düşecek ve içinde aşağılık duygusu gelişecektir. Etkili iletişim, çocuklara değer vermeyi, problem çözmeyi ve başkalarıyla iyi geçinmeyi öğretmek için temel bir kuraldır. Çocuklara Allah sevgisi aşılanmalı. Maddi hedefler, tek başına insanları mutlu etmez. Para, mal, mülk içinde yüzen birçok insanın mutlu olmaması, manevi eksiklikten kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.
Seminer daha sonra soru cevap şeklinde devam ederken, seminer sonrasında da kermes düzenlendi.
 

Editör: Haber Merkezi