Ödemiş Belediyesi ‘Plastik Paketleme Tesisi’nde gerçekleştirilen deneme çalışmaları olumlu sonuç verdi. Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Atıksu Arıtma Tesisleri’nde geçici olarak çalıştırılan makineleri yöre ekonomisini canlandırmak adına şirketlere devretmek istiyor. İlçeye kazandırılan plastik paketleme makinesi 1 dakikada 4 ürün çıkarıyor.
Ödemiş Belediyesi’nin Hacettepe Üniversitesi ile işbirliği sonucunda ilçeye kazandırdığı plastik enjeksiyon (paketleme) makinesi Atıksu Arıtma Tesisleri’nde çalıştırıldı ve deneme amaçlı yapılan üretim geçer not aldı. Tesiste deneme amaçlı üretilen ilk ürün yörede önemli bir geçim kaynağı olan süs bitkiciliğinde kullanılan saksı ve bu bitkileri koruyan naylonlar üzerine oldu.
En yaygın imalat şekillerinden biri olarak bilinen plastik enjeksiyon, sıcaklık yardımı ile eritilmiş plastik hammaddenin bir kalıp içine enjekte edilerek şekillendirilmesi ve soğutularak kalıptan çıkarılmasını içeren bir imalat yöntemi olarak üretimdeki yerini alıyor. Bu metod ile uygun kalıplar oluşturularak en küçük maddeden plastik sandalyelere kadar çok çeşitli ebat ve kategorilerde plastik parçalar imal edilebiliyor. Hacettepe Üniversitesi’nde hibe yoluyla Ödemiş Belediyesi’ne gönderilen plastik enjeksiyon makinesi, üflemeli plastik enjeksiyon makinesi, poşet kesme makinesi ve hurda malzeme geri dönüşüm kırma makinesi gibi tüm aksesuarları ve elektrik aksamı yenilenerek, Ödemiş Belediyesi çalışanları tarafından komple bakımdan geçirilerek devreye alındı.
“YÖRE EKONOMİSİNİ CANLANDIRMAK İÇİN DEVREDECEĞİZ”
Plastik Paketleme Tesisleri’nde Ödemiş Belediyesi Su İşleri Müdürü Ahmet Ilgın’la beraber basın mensuplarına açıklamalar yapan Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, plastik enjeksiyon makinesinin Hacettepe Üniversitesi’nde atıl durumda bulunduğunu, kendilerine hibe edildiğini ve ardından birkaç onarımla çalışır hale getirdiklerini belirtti. Plastik enjeksiyon makinesinin yanına naylon poşet üretimi yapan makine de alarak maliyetsiz bir şekilde bu işin deneme üretimini başarıyla gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bekir Keskin, “Tesisimizde deneme üretimi yaptık ve başarılı olduk. Burada denediğimiz ilk ürün yöre ekonomisinde önemli bir yer tutan süs bitkilerine yönelik Avrupa standartlarında küçük saksılar oldu. Bizim amacımız Ödemiş’i markalaştırmak, biz bu tesisi belediye olarak kullanmayacağız, şirketlere devredip yöre ekonomisini canlandırmaya çalışacağız. Ödemiş ve yöresinin perakende satışa yönelmesi için çalışmalar yapacağız” diye konuştu.
Başkan Keskin bu tesiste aynı zamanda Endüstri Meslek Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezi’nde eğitim gören öğrencilerin eğitim görebileceklerini ifade etti.
AHMET ILGIN, “DAKİKADA 4 ÜRÜN”
Plastik enjeksiyon makinelerin işleve geçmesinde büyük pay sahibi olan Su İşleri Müdürü Ahmet Ilgın ise bu makinede bisiklet kolundan pedala, tükenmez kaleme kadar çeşitli ürünlerin üretiminin yapılacağını kaydetti.
Deneme aşamasında saksı kalıbını seçtiklerini belirten Ilgın, “Her türlü malzemeyi, plastik sandalye üretimi dahi yapılabiliyor. İçme suyu borularında kullanılan polipropilen denilen sağlam bir malzemeyi hammadde olarak kullanıyoruz. Bu malzeme 180 derecede eritildikten sonra kalıbın şeklini alıp, dakikada 4 ürün çıkarabiliyor. Aynı zamanda naylon poşet üretimi de gerçekleştirdiğimiz bu tesiste bakkal ve marketlerde kullanılabilecek çeşitli ebatlarda naylonlar da üretilebiliyor” dedi.
Editör: Haber Merkezi