HABER: NAZİF HARUPÇU FOTO: AYŞE AKYÜZ

Ege Üniversitesinin yıllık plan sempozyumu, Ödemiş Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda yapıldı. Sempozyuma Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ege Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Bülent Özkan, Ödemiş Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Yılmaz Şayan, Çevre ilçelerde bulunan Meslek Yüksekokulları müdürleri ve öğretim üyeleri katıldı.

ÖDEMİŞ’E YENİ BÖLÜM AÇILACAK

Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Yılmaz Şayan okulda yeni açılan bölümler ve ekonomiye sağladığı kazanımlardan ve yeni yapılanmalardan bahseden bir brifing sundu.

Prof. Dr. Şayan şunları söyledi, “Bugün 1. Plan döneminde ne faaliyetlerde bulunduk bunlardan bahsedeceğim. 204 dekar arazide 190 üründe uygulama yapıyoruz. Akademik 14 personel ile 13 idari personel ile hizmet veriyoruz. Küçük menderes havzası bitki çeşitliliği ile Dünyada ender havzalardan birisidir. Bu anlamda bitkisel üretim çok gelişmiş durumda. Buna paralelde hayvancılıkta çok gelişmiştir. Biz programlarımızı bu 2 üretim sistemine göre düzenledik. Burada Tohumculuk, organik tarım ve besicilik kaldı. Bazı birimleri birleştirip bahçe tarımı yaptık. Türkiye’de hayvancılıkta Ege bölgesi çok önemli bir bölge olmasına rağmen, Türkiye genelinde küçük ve büyükbaşın yüzde 12’si Egede, tavukçuluğun yüzde 21’i Egede bulunmakta. Arıcılıkta yüzde 21 yine Ege’de. Fakat 23 Veteriner fakültesinden sadece 1 tanesi Ege bölgesinde. 28 Meslek yüksekokulundan 41 programdan 1 tanesi Ege’de. Biz bununla ilgili girişimi yaptık ve Veteriner ve laborant bölümü şimdi YÖK’te bekliyor” dedi.

Uygulamanın ağırlıkta olması gerekliliğini ve bunu değiştirdiklerini belirterek, 3 uygulama ve 1 ders olarak değiştirdiklerini dile getiren Şayan, “Birinci plan döneminde uygulama alanlarını genişlettik. Toprak analiz laboratuvarı kurduk. Burası süt üretiminin yoğun olduğu yerde Süt analiz laboratuvarını hayata geçirdik. Yem analiz laboratuvarı da kurduk. Bunları Önümüzdeki senelerde üreticiye yönelik hale getireceğiz. Tesisleri modern hale getirdik. Belediyenin de katkıları ile yeniledik.”

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’de yaptığı konuşmasında,

“2004-2009 dönemde ve yeni dönemde de imkânlarımız çerçevesinde üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bakışımız şuydu, üniversite öğrencilerinin ilçeye sağladığı katkıdan ziyade, İlçemizde kültürel gelişim bizim için önemli. 1936’da Kız meslek ve Endüstri Meslek lisesinin olması,

Türkiye’de 10. Elektriği olan ve 1930’larda ilk otomatik telefon santrali olan bir kent. 1947’de ilk 17.ci İmar planı olan bir kent. İlçemizden çok donanımlı insanlar yetişti. 1980’den sonra Ödemiş’te O yıllardaki gelişmişlik durdu.

Pek çok beyin gücü ilçeden ayrıldı. 1980 öncesinde 5 milletvekili çıkarmış, tabii senatörü olan bir kent. Bunun asıl ağırlığı, Ulu önderin çevresinde bulunan ve doktorluğunu yapmış bir büyüğümüz Mustafa Bengisu ve Başbakanlık yapmış Şükrü Saraçoğlu vardı. Celal Bayar’ın Yunanlılara karşı örgütlenmesi ve siyasetçiler yetişmesiydi. 1980’den sonra bu gelişme olmadı. İlçemizde 140 bin büyük, 60 bin küçükbaş hayvan bulunmakta. 300 ton üzerinde bu kentte süt işlenmekte. 1000 ton toplamda süt işlenmekte.

Dışarıdan göç alan bir kent değil. Üniversite olarak öncelikle kültürel seviyesinde yükselme göstermesi, Üniversitenin etkin olması ile mümkün olacaktır” dedi.

Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz toplantı salonunda yaptığı konuşmada şunları söyledi, “Ödemiş’e Üniversite çok erken gelmiş. Meslek Yüksekokulunun buraya uygun programlarla zenginleştirilmesi için veterinerlik, laborant ve hayvan sağlığı programları YÖK’te. İkincisi yaşlı sağlığı ve çocuk gelişimi programı. Burada büyük bir hastane kuruluyor.

Seneye bu hastane zeminine göre Bölge hastanesinde başlangıç yapmak istiyoruz. Biz burada ne yaparız ve nasıl geliştiririz bunun üzerinde duracağız. Bizim algımız ve düşüncemiz gelecek 3-5 yıl içinde 3 ilçeyi kapsayacak Üniversite kurulmasından yana. Bu Küçük Menderes Üniversitesi olabilir. Bu projenin bölgeye yakışacağına inanıyorum.

Üniversitenin kurulması ile birlikte ortak kampüsü dikkate alarak, yurtların ve sosyal tesislerin de olduğu geleceğe alt yapı şeklinde düşünmek daha doğru olacaktır. Yeni Üniversite modeli daha uygun bir düşünce olmaktadır.

Bu bölgeyi geleceğin Üniversitesi yapmaya alt yapı olarak faydalı olacağını düşünüyorum. İçinde konutların olduğu kampüslerle destekleyip, ilgiyi daha çok artırmak gerekli. Başkanımızda aynı düşüncelere sahip.

İLAÇ SANAYİNDE DOĞAL ÜRÜNLER ÜRETİMİ BAŞLATILDI

Benim için en önemli olan Tıbbi aromatik bitkiler meselesiydi, Bu konuda önemli bir yol aldık. Öğrencilerimizi bu sene ilk kez bu bölümden mezun edeceğiz. Ege üniversitesi olarak bunu tema ve stratejik hedef olarak görüyorduk ve ziraat fakültemizde çok büyük bir alanı bu yönde kullanıyoruz. Bizim Türkiye’de ilk kez başardığımız şey, yerel ve yağlı tohumlardan özellikle sağlıklı besin eş değeri üretmekti. Konya’daki bir fabrika ile bunu başardık. Besin eş değeri Türkiye’de ilk kez jel kapsüller halinde 17 tane yağlı tohumdan 104 adet formülle besin eş değeri ürün ortaya çıkardık. Ruhsatlandırma, Tüm tescil, ar-ge çalışmalarında Ege Üniversitesi bir ilki gerçekleştirdi. Sağlıklı besin eş değerinden Çörek otu yağını bir ilaç olarak ta, Kullanılabileceği konusunda Sağlık Bakanlığımıza başvurduk. Türkiye’de ilk kez çörek otu yağı ilaç olarak Bakanlıktan onay aldı. Şu an imalatta. Geçen hafta Cenevre’de kongre ve fuarda stant açılarak tanıtımı da yapıldı. Artık Türkiye’de de eczanede satılıyor olacak.

Tıbbi aromatikler üzerinde çalışıyoruz. Gelecek seneye 5 tane formülümüz çıkacak. Hem krem, hem pomat hem de solüsyonlar halinde. Geleceğe yönelik tıbbi aromatikler Ege Üniversitesinin felsefesi arasında yer alacak.

Ben 2 yeri planlamış bulunmaktayım. Birisi Ödemiş, diğeri de Menemen bölgesi olacak bu anlamda. İlaç sektörüne farklı bir boyut getireceğiz.

Diğer bir konuda Bengisu bahçesi. Sayın Turan Bengisu’da Gölcüğe yakın olan bir bahçeyi bağışladı. Biz orayı botanikle beraber, endemik bitkilerin sürdürülebilirliği ve kendi ortamlarında korunması konusunda, çevre bilinci ve doğaya saygı konusunda, akademik önderlik ve akademik literatürü ortaya koymak olacak. Burasının Turizme açık sunumu ile çalışmak istiyoruz” dedi.

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi