Okullar Tam Gün Olsun Bir İmza da Sen At

Ödemiş’te 5 ilk ve Ortaokulda devam eden çiftli öğretimin tekli öğretime geçilmesi için Ödemiş Ortaokulu önünde Eğitim İş tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Özellikle akşam karanlığına kadar devam eden çiftli öğretim sıkıntı yaratıyordu. Eğitim iş Ödemiş Temsilcisi Rıza Gürbüz’ün okuduğu basın bildirisi şöyle, “ Bilindiği üzere ilçemizde, merkezde bulunan beş okulumuz, Ödemiş Ortaokulu, 50. Yıl Ortaokulu, Atatürk İlkokulu, Anafartalar İlkokulu ve Zafer İlkokulu halen ikili eğitim yapmaktadır. Bu durum hem öğrencileri, hem velileri hem de öğretmenleri olumsuz etkilemektedir.

Öğrenciler açısından baktığımızda:

Sabahçı öğrenciler okula gelmek için çok erken saatte kalkmakta, doğru düzgün kahvaltı yapamamakta, özellikle kış saatlerinde zifiri karanlıkta okula gelmektedirler. Ayrıca çocuklar uykularını alamadıkları için ilk derslerde derse uyum sağlamaları zorlaşmakta, bu yüzden de ders verimliliği düşmektedir.

Öğlenci öğrencilerin ise durumu daha vahim. Günün en verimsiz saatlerinde derse başlamaktadırlar. Son saatlere doğru hava karardığı için öğrencilerde dersten kopmalar yaşanmaktadır. Ayrıca hava karardıktan sonra okuldan çıktıkları için güvenlik sorunları ortaya çıkmaktadır. Ve bir çok öğrenci akşam karanlığında eve dönerken korktuklarını söylemektedirler. Yine okullarından geç saatte çıkıp yorgun argın eve gelen öğrenciler gün içinde öğrendikleri konuları pekiştirmek için zaman bulamamakta, verimli çalışamamakta, bu da ister istemez öğrencilerin akademik başarılarının, notlarının, düşmesine sebep olmaktadır.

Bir diğer sıkıntı ise, ikili öğretim yapan okullarda tam gün eğitim yapan okullara kıyasla teneffüs süreleri daha kısadır. Bu sebeple kısa olan teneffüsler çocukların, kendi temel ihtiyaçlarını ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine, okulun ders dışı birimlerinden yaralanabilmelerine yetmemektedir. Bu durum da özellikle ilkokul çocuklarının okula karşı olumsuz davranış geliştirmelerine ve başarılarının düşmesine sebep olmaktadır.

Okullar sadece bilgi yuvası değildir. Çocukların sosyalleştikleri, kendilerini tanıma, ifade etme, iletişim içinde olma gibi becerilerini geliştirdikleri toplumsal kurumlardır. Fakat ikili eğitim yapan okullarda fiziki şartlar yetersiz olduğu için çocukların bu becerilerini geliştirecek ders dışı etkinlikler; örneğin, drama kursları, müzik kursları, resim kursları, yazılım kodlama kursları vb. çalışma etkinlikleri yapılamamakta, bu etkinlikler yapılsa da çok zor şartlar altında gerçekleşmektedir. Çünkü laboratuvar, kütüphane ve atölyeler fiziki imkansızlıklardan dolayı sınıf yapılmıştır.

Bu okullarımızda sınıf başına düşen öğrenci sayıları da çok fazladır. 35 ila 45 kişilik sınıflarda ders görmekte, eğitim ve öğretimin kalitesini düşürmektedir.

Öğretmenler açısından bakıldığında :

Öğretmenler sürekli norm fazlası olma durumuyla karşı karşıya kalmakta, bu da öğretmenlerin yer değiştirmesine sebep olmaktadır. Hem öğretmen hem de sürekli öğretmeni değişen öğrenci mağdur olmaktadır.    

Veli açısından baktığımızda ise :

Veliler, çocuklarının karanlıkta okula gelip, yine karanlıkta okuldan çıkmalarından rahatsızlar. Bu durum velileri tedirgin etmekte, çocukların güvenliklerinden endişe duymalarına sebep olmaktadır. Ayrıca öğrenciler eve geç saatte geldikleri için veliler çocukları ile yeteri kadar vakit geçirememekte ve ilgilenememektedir.                      

İşte Ödemişimiz de ikili öğretimin yaratmış olduğu bütün bu sıkıntıları ortadan kaldırmak adına çözüm önerilerimizi sıralıyoruz.

İnşaatı devam eden okullar, Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin ek binası, Türkmen Mahallesinde ki Meslek Lisesi binasının inşaatı bir an önce tamamlanmalıdır.

En kısa zamanda Ayhan Kökmen Fen Lisesi yeni binasına taşınmalıdır. Eski bina  İlkokul olarak tahsis edilmelidir.

Zaman kaybetmeden Zafer Mahallesi İlkokul inşaatı başlamalıdır

Ödemiş Ortaokulundaki depreme dayanıksız diye boşaltılan binada, durumu uygunsa güçlendirme çalışması yapılmalı, değilse biran önce yerine yenisi yapılmalıdır.

Yine Ödemiş Ortaokulu’nda ki tarihi bina restorasyonu tamamlanmalı ve bu bina eğitime kazandırılmalıdır.

İyi bir planlamayla mevcut binalar daha verimli şekilde kullanılmalı, adrese dayalı kayıt sistemi sağlıklı şekilde işlemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Biz Eğitim İş Ödemiş Temsilciliği olarak, Ödemiş’in sıraladığımız problemlerinin ortadan kalkması, çocuklarımızın eğitim-öğretim standartlarının yükseltilmesinin sağlanması adına bir imza kampanyası yürüteceğiz.

22.02.2020 tarihinde Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde 15:00-17:00 saatlerinde,

24.02.2020 tarihinde Zafer İlkokulu önünde 12:00-14.00 saatlerinde ,

25.02.2020 tarihinde Anafartalar İlkokulu önünde 12:00-14:00 saatlerinde,

26.02.2020 tarihinde 50. Yıl Ortaokulu önünde 13:00-15:00 saatlerinde,

27.02.2020 tarihinde Ödemiş Ortaokulu önünde 13:00-15:00 saatlerinde,

28.02.2020 tarihinde Atatürk İlkokulu önünde 12:00-14:00 saatlerinde stant kurulup imza toplanacak ve talepler yetkili mercilere ulaştırılacaktır.

Bu mesele sadece Eğitim İş’in meselesi değildir. Ödemiş’in meselesidir. O yüzden herkes elini taşın altına koymak zorundadır. Çünkü bu çocuklar hepimizin çocuklarıdır.

Yarında Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bu konuda imza kampanyası başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi