HABER:CEREN ERCİH
25 Ağustos 2017 günü saat 14:30’da Ödemiş Şehit Yasin Naci Ağaroğlu İmam Hatip Ortaokulunda, Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel tarafından, tüm eğitim kurumu müdürlerine,
  okutulan derslerin ilçe zümre başkanlarına ve zümre öğretmenlerine yönelik, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca yenilenen öğretim programları hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel, katılımcılara müfredatın neden, nasıl, ne zaman, ne şekilde yenilendiği konularında bilgi verdikten sonra yeni öğretim programıyla ilgili sunumunu gerçekleştirdi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel sunumunda: ‘’Öğretim programları bireylerden beklenen davranışları gerçekleştirmelerinde onlara hangi kazanımların verilmesini belirleyen temel kalıplardır. Çağın gerektirdiği değişim ve dönüşüm hareketlerine göre yenilenmesi gerekir. Bu değişim ya da yenilenme tabi ki bilim ve teknolojideki gelişmeler ışığında, evrensel ve millî değerler ekseninde ele alınarak gerçekleştirilir” ifadelerine yer verdi.
‘Müfredat ile değerlerimiz arasında bağ oluşturuldu’
İçel, “Bakanlığımız Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı da son iki yılda müfredat yenileme çalışmalarına hız vererek Millî Eğitim Bakanlığı Kalite Çerçevesi ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi başta olmak üzere ulusal ve uluslar arası yeterlik kriterlerini dikkate alarak, hayata dair ve hayat için; işlevsel, pratik ve değerlerimizle örtüşen bilgi ve beceriler kazandırmak için, ulusal ve uluslararası belgelerde tanımlanmış yeterlilikleri kazandırmak, PISA ve TIMMS gibi uluslararası değerlendirme sınavlarında çocuklarımızın eksiklerini giderip desteklemek için, sosyokültürel hayat ile bilim ve teknolojideki değişim ve gelişmelerin gerekli kıldığı vasıfları kazandırarak millî ve uluslararası düzeylerde varlık gösterebilen donanımlı bireyler yetiştirmek için, insanımızın ve insanlığın ortak değerlerini kazandırmak ve benimsetmek için öğretim programlarını yenilemiştir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımızca yapılan çalışmalarda; müfredatlar, sadeleştirme ve seyreltme suretiyle hafifletildi. «Öz»ün «tam» olarak kazandırılması hedeflendi. Temel değer, bilgi, beceri, yeterlilik, yetkinlik, tutum ve davranışlar birbirleriyle uyumlu bir bütünlüğe kavuşturuldu.  Ayrı ayrı olmaktan ziyade ahenkli bir bütünlüğe ulaşmak hedeflendi. Değerlerimize uygun olmayan unsurlar ayıklandı, müfredatlar ile değerlerimiz arasında bağ oluşturuldu. Güncel, yeni ve canlı evsaf dokusu belirlendi. Çocuklarımıza kazandırılacak bu niteliklere uygun içerikler istikametinde bir güncelleme hedeflendi. Uzun bir süreç ve yoğun çalışmalar sonucunda yenilenen öğretim programımız ortaya çıktı. Bu çalışma sürecini de açarsak; Öğretmen ve akademisyen uzmanlardan oluşan komisyonlar kuruldu. İlmî müzakereler, toplantılar ve çalıştaylarla «taslak müfredatlar» oluşturuldu. Taslak müfredatlar «mufredat.meb.gov.tr» adresinde 13 Ocak-10 Şubat 2017 tarihleri arasında 27 gün süreyle askıya çıkarıldı, tartışmaya açıldı, kamu kurumlarının ve STK’ların görüş bildirmeleri istendi. Gelen görüşler çerçevesinde son hâli verilen «taslak müfredatlar,  TTKB’de görevli uzmanlarca çalışıldı, Kurul onayına sunuldu.  Talim ve Terbiye Kurulunun onayından geçen programlar,  Sayın Bakanımızın onayına arz olundu.”
İlkokul ve Ortaokul müfredatları değiştirildi
Müfredatın yenilenme sürecine de değinen İçel, “Bu müfredatın yenileme sürecine 1.738 kişi program geliştirmeye, 184.192 kişi askı sürecinde destek verdi. Yapılan toplantılara 7.742 öğretmen ve akademisyen ve öğretmen katıldı. Müfredat yenileme süresince 72 program geliştirme toplantısı, 18 tanıtım ve tartışma toplantısı, 15 formatör eğitimi toplantısı, 15 öğretmen eğitimi çalışma toplantısı yapıldı. Temel eğitimde geliştirilen ölçekler ve anket formları aracılığıyla sahadan veri toplandı. Alan araştırmalarında 80.341 öğretmen, 15.608 eğitim yöneticisi, 50.973 veliye erişildi. Hükûmet programları başta olmak üzere, farklı kurum ve kişilerce üretilen 350 adet doküman ve rapor incelendi. Bu çalışmaların sonucunda İlkokul ve ortaokul müfredatlarından 17’si güncellenerek değiştirildi. İmam hatip ortaokulu ve lisesi müfredatından 10 ayrı dersin programı güncellenerek değiştirildi.   Lise müfredatlarından toplam 24 dersin programı güncellenerek değiştirildi. Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi bağlamında 9 yeterlilik ve beceri ile 10 kök değer ve bunların alt/ilişkili değerleri  bütün programlara yedirilmek suretiyle zımni müfredat oluşturuldu.   Sonuç olarak yeni müfredat programları 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren 1. 5. Ve 9. Sınıflardan başlayarak uygulamaya konulacak, diğer sınıf düzeylerinde ise 2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren uygulanacaktır. Yeni müfredat programlarının başta eğitim paydaşlarımıza olmak üzere, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

Editör: Haber Merkezi